Servicios de la web

Hall

LES FALLES

Dedicades a Sant Josep són les festes per excel·lència de la ciutat de València. Les Falles, mundialment conegudes i declarades d'Interés Turístic Internacional, anuncien tots els anys l'arribada de la primavera. Del 15 al 19 de març més de set-cents monuments de cartó o poliuretano sobre una estructura de fusta inunden els carrers de la ciutat. Art, humor i sàtira confluïxen en estes representacions de personatges i escenes de la vida quotidiana que el foc purifica la nit de Sant Josep.

Ninot de les falles

L'origen d'esta festa s'atribuïx als fusters que durant l'hivern il·luminaven els seus tallers amb una rústega làmpara de peu i de fusta anomenada “parot”. La vespra del dia de Sant Josep, quan els dies eren més llargs i no necessitaven d'esta llum per a il·luminar-se, els artesans feien neteja general i en la porta de cada taller cremaven el tradicional “parot”. La foguera era alimentada amb borumballes, fusta inútil i trastos vells que aportava el veïnat. La verticalitat i braços del “parot” invitava a ser animat amb robes, algun vell barret, atorgant-li aspecte humà. Així naixia el Ninot.

A mitjan segle XIX s'inicia l'evolució d'una festa cada vegada més popular. Els artistes valencians van millorant l'art, gràcia i bon gust de la falla i van augmentant progressivament el seu volum i alçària amb monumentals figures decoratives, plenes de llum i color. En les places i encreuaments de carrers s'alcen estos impressionants monuments que, al voltant d'una o diverses figures gegantines, desenvolupen un fil argumental amb estudiades escenificacions de ninots.

Mascletà en la plaça de l'Ajuntament
Castell de Focs d'Artifici
|

L'1 de març comencen les mascletades en la Plaça de l'Ajuntament, encara que els més significatiu comença la nit del 15 amb la tradicional plantà de les falles. Efímeres i satíriques critiquen els esdeveniments més destacats a nivell internacional, nacional i local. L'espectador pot riure de les misèries del ser humà, les promeses incomplides dels seus governants, les malícies agudes del veí, les infidelitats acceptades, les falsedats de l'amor...

A pesar que la festa gira entorn dels ninots, durant estos dies tenen lloc múltiples manifestacions lúdiques, des de les despertaes a castells de focs artificials, revetles, una important fira taurina, cavalcades, exposicions, concursos i exhibicions de paelles, etc. L'Ofrena de Flores a la Mare de Déu dels Desemparats, els dies 17 i 18 de març, és l'acte més multitudinari i espectacular. Des de primeres hores de la vesprada i fins ben entrada la nit té lloc un desfilada en què destaquen les falleres amb la seua vistosa indumentària regional portant rams de flors a la seua patrona.

Ofrena a la Mare de Déu dels Desamparats
Cremà de les falles
|

A les 12 de la nit del dia 19, excepte un ninot prèviament triat, totes les falles són consumides pel foc durant la cremà. Amb les cendres tot ha acabat per eixe any, però és moment de començar de nou els preparatius de les futures falles.LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.

Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI