Servicios de la web

Hall

SETMANA SANTA MARINERA

València i la seua forma de vida mediterrània fa una peculiar adaptació dels ritus de Setmana Santa. Se celebra solemnement en els poblats marítims on desfilen coloristes processons amb personatges bíblics i confraries de granaders vestits a l'estil de l'exèrcit napoleònic. La Setmana Santa Marinera presenta tres actes principals: la Benedicció de Palmes, la Processó del Sant Enterrament i la Desfilada de Resurrecció.

Els orígens d'esta festivitat es remunten al segle XV quan es crea una agrupació anomenada la “Concòrdia dels Disciplinats” o concòrdia de què fan disciplina, de la que va ser prior Sant Vicent Ferrer. Esta entitat realitzava actes de penitència i caritat quan arribava la Setmana Santa.

Desfilada de la Setmana Santa Marinera

A més de les Confraries, en la Setmana Santa Marinera de València participen les anomenades corporacions Armades que agrupen Pretorians, Longins, Sajos i Granaders.

Una de les imatges de major reconeixement és el Pas de la Verònica del senyor Marià Benlliure. A les imatges de cada una de les Confraries s'unixen altres vivents: veïns abillats com a Pilat, Herodes o els apòstols i veïnes vestint com la Dolorosa, les Santes Dones, Salomé... que desfilen a toc de campanes i acompanyament de música tradicional.

Una altra tradició que es repetix tots els dissabtes de Gloria a les dotze de la nit, és la “trenca dels perols”. Quan les campanes anuncien la Resurrecció, els veïns d'estos barris marítims tiren olles de fang des de les finestres i balcons. El diumenge i dilluns de Resurrecció són festes que a València tenen un marcat caràcter popular i campestre. Les famílies i colles d'amics se'n van a l'antic llit del riu, convertit en jardí, o a la platja, a menjar llonganisses de Pasqua i mones (mones amb ous cuits), mentres es volen els catxirulos i es practiquen tot tipus de jocs.

|


LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.

Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI