Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

150 anys del Cos de Bombers de València 1857 - 2007

El llibre de la història dels Bombers de València en els segles XIX, XX i XXI

Molts anys han transcorregut des d'aquell 17 d'octubre de 1857, en el que al tocar de les campanes de les Parròquies acudien prestos el personal de la Brigada de Sapadors Bombers a sufocar els incendis, fins al present, on un missatge multimèdia o una cambra d'infrarojos ens alerta d'un nou servici. Efectivament 150 anys des que aquells 54 components de la Brigada van iniciar el seu treball al servici dels ciutadans que habitaven, intramurs o extramurs de les muralles, la ciutat de València.

Les persones han canviat, els equips d'intervenció, vehicles i mitjans auxiliars han evolucionat tant, que alguns resulten pràcticament irrecognoscibles; però el que ha romàs invariable durant estos 150 anys ha sigut l'esperit d'entrega, compromís amb el ciutadà i una passió pel Servici que, afortunadament, roman. En estes pàgines, podreu conéixer els nostres orígens, recordar als que ens van precedir i compartir vivències i anècdotes ocorregudes més recentment i de les que heu sigut testimonis; en definitiva conéixer la nostra Història com a col·lectiu que va nàixer com una xicoteta família i que ha arribat a ser una gran Organització, dotada de mitjans materials i humans impensables fa 150 anys. No obstant el que no trobàreu serà l'orgull de formar part d'un equip d'hòmens i dones que dia a dia amb el seu treball contribuïxen a millorar el benestar i la seguretat dels ciutadans a qui servixen. Eixe orgull i eixe esperit forma part entranyable del ser de cada un dels seus membres, que espere que desperte amb la lectura del present llibre.

La publicació de la nostra Història ha sigut possible gràcies a la col·laboració estreta de la Universitat i l'Ajuntament de València; per part d'aquella s'ha aportat l'experiència en este tipus de publicacions, el rigor històric i les persones especialitzades que a esta comesa han destinat. Per la nostra part hem contribuït amb la il·lusió d'un equip de treball compost per un conjunt de companys que des de fa més d'un any van abandonar les seues tasques diàries com a bombers per a dedicar-se en cos i ànima al buidatge de tota la documentació existent en el parc, la recuperació de documents en mans de companys, particulars i Institucions, la classificació d'esta documentació i el que és més important l'aportació a la dita publicació de les experiències i vivències transmeses per tot el col·lectiu, que s'inclouen en el llibre i enriquixen les seues pàgines.

Servisquen estes línies per a, a més d'agrair el treball realitzat, invitar-vos a conéixer el contingut d'esta magnífica publicació, primera Història del nostre Cos, conscient que el present treball no finalitza amb la seua eixida a la llum pública, sinó que dia a dia s'anirà escrivint la Història del nostre Servici, almenys en els cors de cada un de nosaltres.
Julián Rodríguez Muñoz.
Cap del Servici de Bombers de l'Ajuntament de València.

|
llibre

Esta publicació és el fruit del conveni de col·laboració entre la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i l'Excm. Ajuntament de València.

Equip d'investigació de Bombers València format per:
Oficial de Relacions Externes: Vicente López Royo
Sergent: Alberto Puchalt Farinós
Bombers: Manuel Atanet Rodríguez, Andrés Picó Martins, Juan Castaño Marín, Antonio Calabuig


Universitat de València:
Degà Facultat: Jorge Hermosilla Pla
Coordinadora de l'edició: Amparo Álvarez Rubio i Mireia Ferrer Álvarez

Relació de Capítols

Capítol I
La instal·lació del Servici de Bombers en la ciutat de València
Capítol II

Història de la Brigada Municipal de bombers de València 1857-1996
Capítol III
Els Bombers de València 1997-2007. Modernització i progrés
Capítol IV
Història i Arquitectura dels Parcs de Bombers de València
Capítol V
Servicis i sinistres de la brigada de Bombers de València
Capítol VI
Vehicles i material de la Brigada de Bombers.
Àlbum fotogràfic
Epíleg

Equip d'investigacióL'equip d'investigació de bombers que ha aportat gran part de la documentació del llibre. D'esquerra a dreta: Manuel Atanet, Alberto Puchalt, Andrés Picó, Juan Castaño, Vicente López, Antonio Calabuig y David Marin.
Equip d'investigacióRepresentació de les entitats col·laboradores: Bombers, Ajuntament i Universitat
|

Agraïments del Servici de Bombers

A les Institucions:
- Hemeroteca Municipal
- Arxiu Municipal Palau Cervelló
- Biblioteca de Sant Miquel dels Reis
- Arxiu de la Diputació de València
- Federació de Societats Musicals de València
- Societat Econòmica Amics del País
- Palau de la Música de València
- Institut Valencià d'Art Modern (IVAM)
- Filmoteca Valenciana
- Arxiu del Regne
- Ateneu Mercantil de València
- Museu de la Ciutat de València
- Museu Taurí
- Societat Cultural El Micalet
- Confraria de la Mare de Déu del Carme
- Junta Central Fallera
- Societat Cultural El Rat Penat

Als periòdics:
- Les Províncies
- Llevant

Als fotògrafs:
- D. Luis Vidal i família
- D. Manuel "Finezas" Sánchis
- D. José Vicente Penalba
- Família Calvete Oviedo

El més sincer agraïment al personal de Bombers per la cessió dels seus fons fotogràfics i en especial a les famílies següents:
- D. José Ribes Lozano
- D. Luis Pechuan
- D. Romà Jimenez Iranzo
- D. José Montagut Richard.

Vaig agarrarmateix el nostre agraïment a particulars i col·leccionistes de fons gràfics, en especial a la col·lecció de Juanjo Prosper i José Huguet per la seua atenció i deferència a l'hora d'utilitzar el seu fons gràfic.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI