Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Zona bajas emisiones - València

Vés enrere Zona bajas emisiones

Volver

L’Ajuntament avança en la implantació d’una zona de baixes emissions

S’instal·laran 274 lectors de matrícules, 52 sensors mediambientals, 33 panells informatius i una aplicació per a controlar la qualitat de l’aire

• Jardí del Túria

23/11/2022

La Junta de Govern adjudicarà este divendres, dia 25, el contracte per al subministrament del sistema de gestió i control per a implantar una zona de baixes emissions a València per un import de 10.863.541,84 euros i un termini d’execució de dos anys. El sistema constarà de 274 càmeres de lectura automàtica de matrícules distribuïdes en 93 punts, 52 sensors de mesurament ambiental, 44 panells d’informació i una aplicació per a monitorar i controlar la qualitat de l’aire. A més, contempla una campanya adreçada a la ciutadania per donar a conéixer el projecte.
 

El sistema de gestió i control anirà regulat d’acord amb una ordenança municipal que actualment es troba en procés d’elaboració. Junt amb els lectors de matrícules, sensors mediambientals i panells informatius, oferirà un servici de desenvolupament de totes les aplicacions informàtiques necessàries per a gestionar, operar i controlar els equips, així com per a comunicar-ne els diferents components entre si i amb sistemes externs.

També forma part del contracte el subministrament dels equips i sistemes informàtics destinats a allotjar i processar les aplicacions informàtiques i emmagatzemar la informació, així com el servici de desenvolupament d’un sistema avançat per a monitorar i controlar la qualitat de l’aire. Açò es complementarà amb una campanya d’informació adreçada a la ciutadania per donar a conèixer i conscienciar sobre el projecte d’implantació de la zona de baixes emissions.

Este contracte ha rebut una subvenció del 90 % del seu pressupost base, sense IVA, dels fons europeus Next Generation, en el marc de l’Estratègia del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Els criteris que s’han valorat per a l’adjudicació, segons s’establix en els plecs de licitació, han estat l’ampliació del termini de garantia, una baixa econòmica als preus unitaris, hores de consultoria addicionals per al desenvolupament evolutiu del programari, així com la qualitat dels equipaments, el pla de comunicacions, el software per desenrotllar i el software mediambiental predictiu. El contracte s’adjudica a l’UTE Eysa Aluvisa-ZBE Valencia.

Qualitat de l’aire

La Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a introduir mesures de millora de la qualitat de l’aire i mitigació dels gasos d’efecte hivernacle derivats de la mobilitat urbana amb la creació d’una o diverses zones de baixes emissions.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut humana en les grans aglomeracions urbanes.

A la ciutat de València, segons les dades arreplegades en l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, el consum dels automòbils privats en l’any 2021 va emetre a l’atmosfera més d’un milió de tones de diòxid de carboni i 319.933 tones d’òxid nitrós. Igualment, el trànsit rodat representa a València el 68 % del total de les emissions de CO2.