Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

ZAS Honduras y Ciudad Jardín - València

Vés enrere ZAS Honduras y Ciudad Jardín

Volver

L’Ajuntament descarta ZAS en Hondures i Ciutat Jardí i aposta per les meses de diàleg

Campillo indica que els mesuraments acústics no avalen la necessitat de declarar ZAS i remarca la “voluntat del govern municipal” per solucionar els problemes de convivència de manera participada

• Zona de la plaça del Cedre

11/03/2022

La Junta de Govern Local ha desestimat este divendres les sol·licituds per crear dos zones acústicament saturades (ZAS) formulades per l’associació de veïns de la plaça d’Hondures i adjacents i l’associació de veïns de Ciutat Jardí. Com ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, els mesuraments acústics fets pels servicis municipals constaten que estes àrees no complixen els requisits per ser declarades ZAS. No obstant això, l’Ajuntament és “conscient” dels problemes de convivència que afecten el veïnat, “no els obvia”, i per això s’han convocat meses de treball per solucionar-los de manera participada.

 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha comparegut en roda de premsa junt amb el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, en finalitzar la reunió de l’òrgan col·legiat. Campillo s’ha referit als diferents informes de Delegació de Qualitat Acústica i de l’Aire, de la Policia Local, d’Activitats, de la Inspecció Municipal, Mobilitat, Domini Públic, Procediment Sancionador i del Servici de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja d’Espais Públics, els quals no avalen la necessitat de declarar ZAS les places d’Hondures i del Cedre i els seus voltants. Concretament, ha detallat l’edil, no es dona la condició de superar els 65 decibels dos voltes per setmana durant tres setmanes consecutives o alternes durant 35 dies naturals.

Esta reducció de l’impacte sonor, ha indicat el vicealcalde, és conseqüència de les mesures adoptades per l’Ajuntament, com ara la vigilància policial i la inspecció dels locals. Ara bé, el regidor ha remarcat “la voluntat d’este Ajuntament per solucionar els problemes que afecten la convivència entre el veïnat i les persones que van a estes zones d’oci, convocant les meses de treball per exposar els assumptes i treballar-los de manera conjunta”. En eixe sentit, ha incidit que “esta desestimació no significa que l’Ajuntament no siga sensible a les demandes del veïnat d‘estes zones, que quede clar, però entenem que la declaració ZAS, que també comporta problemes, no és la millor solució”.

Neteja de platges

En l’àrea de medi ambient, la Junta de Govern Local ha donat llum verda a un protocol de neteja en les platges del Parc Natural de l’Albufera que protegix la biodiversitat i respecta la reproducció del corriol camanegre. S’estima que els treballs suposaran una inversió anual d’1,1 milions d’euros per part de l’Ajuntament.

El nou protocol limita la neteja de la platja amb maquinària en funció de la presència de fauna, flora, o hàbitats dunars i en funció del tipus de sòl contigu al domini públic (rural o urbà). D’esta manera s’establixen tres nivells de protecció i tres períodes de neteja. Fins i tot, en alguns moments de l’any no hi haurà neteja manual en alguna.

Les àrees de màxima protecció seran les que van des de la Gola del Pujol fins a la reserva de la Punta, així com la mateixa reserva de la Punta. En un segon nivell està la zona de l’Arbre del Gos fins a la Gola del Pujol, i la platja de la marjal de Rafalell i Vistabella (al nord de la ciutat). Per últim, la menys restrictiva serà la platja del Perellonet.

El vicealcalde ha explicat que, tot i que als darrers anys ja s’aplicava un protocol paregut, per primera vegada s’establixen els paràmetres de neteja i recollida de residus segons la tipologia de la platja. Campillo ha ressaltat que és molt important emportar-se els residus, perquè no hi haurà papereres en les platges, ja que estaran forà de l’àmbit protegit. I sobretot, ha subratllat, cal respectar les zones acotades de protecció de la biodiversitat, de la flora del cordó dunar i de les zones on es reproduïxen espècies tan emblemàtiques com el corriol camanegre.

Projectes d’acció social

La Junta de Govern també ha aprovat la convocatòria de subvencions per a projectes d’acció social en el municipi, amb un pressupost d’un milió d’euros. Hauran de ser iniciatives destinades a atendre la problemàtica personal, social i d’inserció laboral de persones afectades per la desigualtat, la marginació i l’exclusió social a València, i millorar les condicions de vida de persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Darrere, ha detallat el vicealcalde, han d’estar entitats sense ànim de lucre que impulsen la cooperació entre la iniciativa social i l’administració local en l'àmbit dels servicis socials, i cada entitat podrà rebre una subvenció màxima de 14.500 euros. Cada associació podrà presentar només un projecte a la convocatòria, i es preveu atorgar subvenció a un màxim de 80 entitats.

Durant la reunió de l’òrgan col·legiat s’ha acordat també la justificació del projecte presentat per l’associació “Por ti, mujer”, subvencionat amb 9.710 euros en la convocatòria d’acció social de 2020, i del projecte presentat per l’entitat Fundació de la Comunitat Valenciana Juan Ignacio Muñoz Bastide en la mateixa convocatòria.

Ajudes als comerços

Altre dels assumptes tractats en la sessió de hui ha estat la quarta convocatòria anual d’ajudes a les associacions de comerciants de València per dinamitzar les botigues. L’Ajuntament ha destinat 50.000 euros i cada entitat podrà accedir a un màxim de 20.000 euros per impulsar activitats que milloren la competitivitat i donen visibilitat al comerç del barri, segons ha exposat Sergi Campillo.

També s’ha acordat la convocatòria de subvencions per a la promoció del valencià en els comerços de la ciutat, que es desenvolupa per tercer any consecutiu. Enguany es manté la dotació pressupostària de 47.500 euros, així com la subvenció del 100 % de les despeses que els establiments realitzen, amb uns límits per a cada acció subvencionable i una quantitat màxima per a un mateix negoci de fins a 2.000 euros. 

Museu Històric i sala d’exposicions municipal

Així mateix, com ha manifestat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, este divendres s’ha adjudicat el contracte d’obres de remodelació del Museu Històric municipal i de condicionament de la sala d’exposicions Municipal per un poc més d’un milió d’euros. La intervenció tindrà una durada de huit mesos i permetrà modernitzar les instal·lacions de l’espai cultural, situat a la casa consistorial, que custodia la Senyera, el Penó de la Conquesta o les claus de la ciutat.

Igualment es renovarà la climatització i la il·luminació, es crearan quatre estades per mostrar els fons i es dotarà el museu de consignes, lavabos i taulell d’informació.

Recursos multimedia

Sergi Campillo