Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Voluntariado chorlitejo - València

Vés enrere Voluntariado chorlitejo

Volver

Comença el voluntariat ambiental per a la protecció de la fauna de l’Estany del Pujol i la Marjal de Rafalell i Vistabella

El voluntariat es desenvoluparà fins a finals de juliol coincidint amb l’època de nidificació del corriol camanegre

• Campanya de conservació del corriolet camanegre

22/05/2021

Les entitats ambientalistes que gestionen l’estany del Pujol i la marjal de Rafalell i Vistabella, SEO Birdlife i Acció Ecologista-Agró, enceten un programa de voluntariat ambiental per a la vigilància del corriol camanegre que descansa en l’Estany del Pujol i en la Marjal de Rafalell i Vistabella. El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha afirmat que “les platges no són només un lloc per banyar-nos i gaudir del sol sinó també un espai de vida d’espècies d’animals i de plantes que necessiten sobreviure i reproduir-se”.

 

Campillo ha recordat que “el corriol és una espècie protegida en el catàleg d’espècies vulnerables de la Comunitat Valenciana i és un símbol de la recuperació de la fauna pròpia de les nostres platges”. Per això, “ara que comença l’època de vacances i molta gent va a la costa, ha de saber que altres éssers vius empren també les platges per a completar el seu cicle vital”. Segons Campillo, “el corriolet nidifica en el cordó dunar prop de la línia de costa i hem de mirar de no traspassar les zones acordonades i portar el gos lligat perquè els gossos són una de les principals amenaces per a l’èxit reproductor del corriol”.

El vicealcalde també ha informat que “l’Ajuntament està col·locant MUPIS i cartelleria en tota la ciutat per informar a la ciutadania i els visitants per tal que sàpien que les platges no només són llocs d’esplai sinò també l’espai de vida de plantes i animals”.

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie catalogada com a vulnerable en la Comunitat Valenciana. El cens dels últims anys ha mostrat una clara tendència a l’èxit reproductiu i a l’augment de parelles. En la Marjal de Rafalell i Vistabella hi havia en 2013 una única parella i, en 2019, ja se’n comptaven 9.

El període de nidificació del corriol camanegre va de finals de maig a mitjans de juliol, una època també de màxima afluència a les platges de la ciutat de València. Per protegir estes aus i també els seus nius i pollets, el voluntariat s’encarregarà de vigilar l’estany i la marjal, informar els usuaris i usuàries dels problemes de conservació del corriolet així com la seua vulnerabilitat, impedir que els gossos vagen solts per la zona, recordar que no es traspassen les línies d’estaques i cordes que protegeixen les zones de nidificació i evitar que els ciclistes abandonen les àrees marcades per a bicicletes.

El voluntariat tindrà lloc durant els caps de setmana de 10 a 14 hores i en torns de 2 hores per voluntari. Cada voluntari i voluntària portarà jupetí i targeta identificativa i disposarà de fullets per informar els visitants.

Recursos multimedia

Sergi Campillo