Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

VLC cambia por el clima - València

Vés enrere VLC cambia por el clima

Volver

València mostra en els mercats municipals la relació entre alimentació i canvi climàtic

L’edició d’enguany porta per nom “Menja bé i salva el clima”

• Cartell de la campanya "València canvia pel clima"

31/05/2021

L’Ajuntament enceta la quarta edició de les jornades “València canvia pel clima”, que enguany es centra en l’alimentació saludable, pròxima i de temporada com a eina per combatre el canvi climàtic. Per això, la present edició, que porta per títol “Menja bé i salva el clima”, es trasllada als mercats municipals de la ciutat, on hi ha previstes activitats lúdiques infantils i familiars, punts informatius itinerants i espectacles. L’alcalde, Joan Ribó, que ha estat al mercat d’Algirós en l’inici de les jornades, ha destacat que “en l’acte de comprar i de gestionar els aliments i el menjar, cuidem el planeta i ens cuidem a nosaltres mateixos”. En l’acte han estat presents, a més de l’alcalde, el regidor d’Emergència Climàtica, Alejandro Ramon; el de Comerç, Carlos Galiana, i la directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Celsa Monrós.

 

Joan Ribó ha recordat que “aproximadament la tercera part dels gasos que provoquen el canvi climàtic es produeixen en el sistema agroalimentari: en el transport, els adobs, en la transformació i el posterior procés de comercialització”. Per tant, l’alcalde aconsella que “quan pensem què podem fer per treballar contra el canvi climàtic, potser la primera cosa que hauríem de fer és pensar què mengem i quina petjada ecològica deixa”. Segons Ribó, “menjar-se una cirera de Nàquera o una cirera de Xile no és el mateix des del punt de vista mediambiental encara que pogueren tindre el mateix sabor. Igual passa amb les taronges, per posar-ne un altre exemple ben pròxim. Per tant, el primer factor a tindre en compte és la proximitat”. 

Per a l’alcalde, “el segon ítem que hem de valorar és la manera de gestionar el producte, especialment si són productes ecològics, i en tercer lloc, no tirar els aliments. A l’hora d’anar a comprar, hem de fer-ho amb una llista i pensant què hem de comprar, si un kilo o tres, en funció de la gent que som a casa perquè, si no, estem malbaratant recursos”.

Joan Ribó ha subratllat que “tenim una altra pandèmia, que és la pandèmia de l’obesitat, i això està molt relacionat amb les males formes de menjar. El menjar respectuós amb el medi ambient està molt relacionat amb el menjar saludable i amb menjar bé”.

Per la seua banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, que també ha participat en la primera jornada de “València canvia pel clima” al mercat d’Algirós, destacava la qualitat dels productes de l’horta: “Tots els aliments no són iguals per al canvi climàtic, no afecten igual a la petjada de carboni i al calfament global. Eixos aliments de l’horta, de proximitat i kilòmetre zero, són més amables i sostenibles per al clima que eixos altres aliments que venen de lluny, que venen per via terrestre o marítima, amb una gran petjada de carboni. Si comprem i consumim taronges de proximitat, de l’horta, tenen una menor petjada de carboni que les que venen en vaixell de Sud-àfrica”. El regidor ha demanat, per tant, “compra responsable als mercats municipals i productes de l’horta i dels nostres llauradors”.

 

ACTIVITATS PREVISTES

 

Des de hui i fins al pròxim 8 de juny hi haurà punts informatius de 10 a 13:30 hores de la vesprada en els mercats d’Algirós, Jerusalem, Central, Russafa, Rojas Clemente, Cabanyal, Benicalap i Castella.

Als punts informatius es traslladarà als venedors i venedores i als usuaris la relació entre el clima i hàbits alimentaris, s’informarà sobre la traçabilitat dels productes, s’advertirà sobre els perills mediambientals del malbaratament alimentari i s’aconsellarà sobre aliments saludables i sostenibles. El grup de pallassos “Pentumba’os” presentarà “Consciència verda”, una animació que explicarà 26 maneres distintes de lluitar contra el canvi climàtic.

Estes activitats es complementen amb una campanya de cartelleria als MUPIS i als edificis municipals, com mercats i juntes de districte, a més d’informació als mitjans de comunicació i xarxes socials municipals.

Dissabte 5 de juny, dia mundial del Medi Ambient, hi haurà diverses activitats a les places dels mercats del Cabanyal, Rojas Clemente i Russafa en horari de 10 a 13:30 hores. Hi haurà un taller per cuinar receptes saludables contra el canvi climàtic, animacions infantils i l’obra de teatre “Operació bikini del desert”, que només es podrà vore a les places dels mercats de Rojas Clemente i Russafa. A més, diferents entitats veïnals exposaran els seus projectes i iniciatives al voltant de la relació entre l’alimentació i el canvi climàtic.

Diumenge 6 de juny, de 10 a 13:30 hores, l’activitat es trasllada al Jardí Botànic, on s’oferiran activitats familiars sobre la gestió dels horts ecològics.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Alejandro Ramon
Joan Ribó