Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

València, capital del turismo inteligente - València

Vés enrere València, capital del turismo inteligente

Volver

Ribó: “La Capitalitat del Turisme València 2022 serà un dels motors per a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació”

La Comissió Europea ha reconegut a València i Bordeus, entre més de 30 urbs europees, pels seus assoliments com a destinacions turístiques en accessibilitat, sostenibilitat, digitalització i preservació del patrimoni cultural

• El model de gestió del turisme urbà que impulsa València coincideix amb els quatre pilars claus d'Europa per a considerar una destinació intel·ligent

01/02/2022

“2022 serà un any importantíssim per a València. El guardó Capital Europea del Turisme Intel·ligent 2022 servirà per a reforçar la projecció de la nostra ciutat, que enguany és també Capital Mundial del Disseny”. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat amb estes paraules la importància del reconeixement a la nostra ciutat per part de la Unió Europea, i el suport al model de turisme sostenible que impulsa València. Ribó, acompanyat per la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, i pel regidor de Turisme, Emiliano García, ha participat este dimarts en l'acte de presentació i recepció del guardó "València Capital Europea del Turisme Intel·ligent".

 

“Estem a l'inici d'un any apassionant, en el qual esperem que este guardó, juntament amb el treball que estem desenvolupant des de l'Ajuntament de València, serà un dels motors que impulsaran la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, dos objectius que ja hem vist amb satisfacció que es produïen l'any passat”, ha afirmat Joan Ribó. La Comissió Europea ha reconegut València, junt amb la ciutat francesa de Bordeus, triades entre 30 ciutats aspirants per les seues millores com a destinacions turístiques en accessibilitat, sostenibilitat, digitalització i preservació del patrimoni cultural.

L'acte de recepció del reconeixement, en el qual ha participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comptat també amb la presència de representants de la Comissió Europea, i membres de la corporació municipal. Davant de tots ells, l'alcalde ha destacat la “aposta que València porta anys realitzant pel turisme intel·ligent”. “Fa 6 anys –ha explicat Joan Ribó- vam decidir canviar el model turístic de la ciutat i transformar-lo en un model sostenible, integrat, competitiu i respectuós amb la seua ciutadania i, per descomptat, amb el nostre patrimoni natural i cultural”. De fet, València ha sigut la primera ciutat europea a rebre doble certificació ITU i ISO com a destinació intel·ligent, ha sigut mereixedora del Premi Ulysses a la innovació i excel·lència en el turisme, i va ser també la primera ciutat a mesurar i certificar l’empremta de carboni i l’empremta hídrica del turisme, amb la finalitat de reduir emissions. “I, a més –ha afegit l'alcalde- tenim l'aspiració de ser la primera destinació turística neutra en carboni en 2025”.

Quatre claus per a una destinació intel·ligent

El model de gestió del turisme urbà que impulsa l'Ajuntament de València coincideix amb els quatre pilars que Europa identifica com a claus per a considerar una destinació intel·ligent, ha explicat Ribó en la seua intervenció: En l'àmbit de l'accessibilitat, la UE ha posat en valor l'aposta de la ciutat per la conversió en zona de vianants d'espais, l'eliminació de barreres o el projecte dels Gai Games per a 2026. En matèria de sostenibilitat, a més dels esforços per reduir l’empremta de carboni, València s'acaba de postular per a convertir-se en una de les 100 ciutats europees climàticament neutra en 2030, dins d'esta important Missió Europea. El tercer pilar, la digitalització, queda de manifest amb el sistema d'informació turística que ofereix la plataforma Smart City. I, finalment, respecte a la cultura i la creativitat, València compta amb una àmplia i variada agenda anual, amb un valuosíssim patrimoni Unesco, i a més, enguany és també Capital Mundial del Disseny 2022.

“L'aposta que fa la ciutat pel turisme Intel·ligent és sòlida i es trasllada també a la dimensió econòmica”, ha conclòs l'alcalde, que ha destacat l'assignació de 7,5 milions d'euros que ha rebut la ciutat en la convocatòria de Plans de Sostenibilitat Turística en Destí, finançats amb Fons europeus Next Generation.

Gómez: “València és un exemple per a Europa”

La vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, ha afirmat que “2022 és l'any de València i la ciutat està en el punt de mira, nacional i internacional. Enguany celebrem la Capitalitat Mundial del Disseny, la Capitalitat Europea de Turisme Intel·ligent; acollim la Gala Michelin d'Espanya i Portugal, els 36é Premis Goya, el Congrés Mundial de Destinacions Turístiques Intel·ligents, i també som la seu per a Gai Games en 2026, entre altres”.

“Esta capitalitat significa que som un exemple per a Europa; per això, este reconeixement és una responsabilitat i un compromís no sols amb la Unió Europea sinó també amb el sector turístic i la ciutadania. Després de 2022, València any vol continuar sent la destinació de referència en turisme intel·ligent”, ha afegit Gómez, qui ha assegurat que “el millor llegat que podem deixar és continuar apostant per este turisme intel·ligent i sostenible, que serà una eina de progrés i de benestar”.

Per part seua, el regidor de Turisme, Emiliano García, que ha participat en una taula redona prèvia, junt amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el diputat de Turisme de la Diputació de València, Jordi Mayor, ha afirmat que “volem que els ciutadans i ciutadanes de València se sumen a esta capitalitat com a ambaixadors dels valors vinculats al turisme intel·ligent”. “Qualsevol visitant que arribe a la Capital Europea del Turisme Intel·ligent trobarà una destinació accessible i digitalitzada, rutes turístiques adaptades, gastronomia de proximitat, una ciutat oberta i accessible que aposta per espais convertits en zona de vianants i per mobilitat sostenible. Descobriran la ciutat amb la millor eficiència hídrica d'Europa, pioners a mesurar i certificar l’empremta hídrica del turisme. I tot això gràcies a un sector turístic i a unes administracions públiques implicats i compromesos amb el desenvolupament sostenible del turisme”, ha explicat García.

La representant de la Comissió Europea Marie-Hélène Pradines ha assegurat que “es tracta d'un reconeixement molt merescut, ja que tots sabem que València era intel·ligent molt abans que decidírem premiar a les capitals més intel·ligents”. “Com a primera ciutat del món a mesurar i certificar la seua empremta de carboni turística, València està demostrant com les dades intel·ligents poden gestionar els possibles impactes del turisme. València converteix la innovació, sostenibilitat i la inclusió en el cor del turisme”, ha conclòs Pradines. Finalment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha felicitat tant el sector turístic valencià com l'Ajuntament. “València –ha assegurat- és el gran motor turístic de la Comunitat, i no para d'encadenar noves fites, com el que hui celebrem, la Capital del Turisme Intel·ligent”, ha subratllat.

Capital Verda Europea en 2024

L'acte de recepció del reconeixement a València i presentació de la Capitalitat ha conclòs amb l'anunci de l'alcalde, Joan Ribó, que la nostra ciutat presentarà també la seua candidatura per a ser Capital Verda Europea en 2024, “uns valors –ha assegurat- que entronquen a la perfecció amb el turisme intel·ligent”.

“La Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent és una oportunitat per a continuar millorant i, sobretot, per a liderar i ser un referent nacional i internacional en turisme intel·ligent. I també per a inspirar a altres ciutats al fet que seguisquen el nostre exemple, a més de compartir amb elles les nostres experiències i eines. Este reconeixement –ha finalitzat Joan Ribó- també ens permet involucrar encara més la nostra ciutadania, les nostres empreses i els nostres turistes, i conscienciar-los de la importància de ser una destinació intel·ligent”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Sandra Gómez
Emiliano García