Trasplante naranjos plazas - València

Trasplante naranjos plazas

Tornar

Les places del Col·legi del Patriarca i de l’Ajuntament reben quatre tarongers de gran port

Els servicis municipals aprofiten el pròxim inici de les obres de la plaça de la Reina per trasplantar des d’allí els arbres

• El vicealcalde destaca els treballs per mantindre “l’estètica patrimonial arbòria d'emplaçaments emblemàtics de la ciutat”

31/03/2021

L’Ajuntament ha aprofitat que les obres de reurbanització de la plaça de la Reina començaran pròximament per trasplantar des d’allí quatre tarongers de gran port a escocells buits: tres d’ells a la plaça del Col·legi del Patriarca, i l’altre a la plaça de l’Ajuntament, al costat de la façana de l’edifici consistorial. Prèviament, el servici de Jardineria Sostenible ha preparat els arbres per afavorir el trasllat i l’adaptació a la nova destinació. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat estos treballs per mantindre “l’estètica patrimonial arbòria de tots dos emplaçaments emblemàtics de la ciutat”.

 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que “estàvem esperant les obres de la plaça de la Reina per agafar d’ahí tarongers i trasplantar-los” a la plaça del Col·legi del Patriarca ―tres d’ells― i a la plaça de l’Ajuntament ―el quart―. Quant a l’espai per a vianants del barri de la Xerea, Campillo ha indicat que “va ser objecte d’una reurbanització” l’any 2005 i “es va decidir plantar una mena de bosquet de tarongers” format per 18 arbres com a tribut als Nobel del jurat dels premis Jaume I. Ara bé, “des de fa alguns anys” hi havia quatre marres de les quals una es va omplir amb un xiprer, mentre que les altres tres van quedar buides. L’edil ha precisat que els de la plaça del Col·legi del Patriarca “són uns tarongers de gran port”, per la qual cosa “no podíem plantar arbres joves de xicotet port que hagueren fet lleig i no hagueren estat concorde a l’estètica patrimonial arbòria d’eixe emplaçament tan emblemàtic”.

“Ara per fi ja estem trasplantant-los aprofitant que començaran en breu les obres de la plaça de la Reina”, ha recalcat el vicealcalde. “I hem fet la mateixa operació en l’escocell que faltava a la plaça de l’Ajuntament”, davant de la porta de l’oficina d’informació turística, per restituir un exemplar que no va sobreviure després de la plantació que es va realitzar l’any 2015. Prèviament, el servici de Jardineria Sostenible ha preparat els tarongers “fa vora 10 mesos per afavorir la viabilitat del seu trasllat”, segons ha indicat el titular d’Ecologia Urbana. Per a això, s’ha emprat la tècnica del repicat, que consistix a circumval·lar in situ l’arbre i embolicar-lo en torba sense moure’l del lloc per induir el creixement de les arrels i facilitar la posterior adaptació a la nova destinació. “Ara per fi els dos llocs, i especialment l’emblemàtica plaça del Patriarca, lluïxen amb tot el conjunt arbori adequat. A partir d’ara vigilarem l’evolució dels arbres plantats per comprovar que el trasllat ha sigut un èxit”, ha declarat per finalitzar Campillo.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo