Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Sistema Reciclos - València

Vés enrere Sistema Reciclos

Volver

València introduïx un sistema d’incentius que premia qui recicle llandes i botelles de plàstic

S’obtenen punts per escanejar amb el mòbil el codi de barres de l’envàs i depositar-lo en contenidors grocs i màquines amb tecnologia incorporada, que es canvien per abonaments de transport o bons per comprar productes de proximitat

• L'alcalde deposita un envàs de plàstic en una de les màquines de reciclatge del projecte Reciclos

01/12/2020

L’Ajuntament, en col·laboració amb Ecoembes i la Generalitat, ha posat en marxa el projecte pilot Reciclos amb què es premia el veïnat que recicle les llandes i botelles de plàstic amb compensacions sostenibles com ara abonaments de transport públic, bons per comprar aliments de proximitat o incentius socials destinats a entitats que treballen amb col·lectius vulnerables. Per obtindre punts i canviar-los, els ciutadans han de connectar-se al webapp de Reciclos, escanejar amb el mòbil el codi de barres de l’envàs i depositar-lo en un dels més de 3.700 contenidors grocs al carrer o en el centenar màquines que s’instal·laran en mercats i altres punts estratègics de la ciutat, que tindran incorporada tecnologia mòbil. València es convertix així en el municipi amb major població a Espanya amb este tipus de sistema de devolució i recompensa “per impulsar una ciutat resilient, sostenible i saludable”, segons ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, en la presentació de la iniciativa.

 

“Ara tornem a fer un pas endavant comptant amb la innovació tecnològica i amb la col·laboració de la Generalitat i Ecoembes, per avançar cap a sistemes d’economia verda i circular en la gestió dels residus a la nostra ciutat amb l’ambició d’arribar al nivell d’altres grans ciutats europees que ja han implantat els sistemes de dipòsit i incentius d’envasos”, ha afirmat l’alcalde en la presentació del projecte, en què ha estat acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climática i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín. “Es tracta de reduir i reutilitzar els materials fins que esgoten la seua vida útil i minimitzar el seu impacte sobre el planeta evitant que s’acumulen residus en el nostre entorn natural”, ha afegit Ribó, qui ha subratllat que esta acció “forma part del model de ciutat que estem treballant a l’Agenda Urbana de València basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible per impulsar una ciutat resilient, sostenible i saludable”.

L’alcalde ha detallat que enguany s’han recollit 13.886 tones d’envasos a València, que representen un 18 % més que al 2019 (11.724 tones) i un 80 % més respecte al 2015 (7.671 tones). Pel que fa al nombre de contenidors grocs distribuïts per tota la ciutat, actualment hi ha 3.756 unitats, un 48 % més que l’any passat, mentre que el pressupost destinat a la recollida dels envasos és de 3,5 milions d’euros, un 23 % més respecte al 2019 (2,8 milions d’euros) i un 64 % més respecte al 2015 (2,1 milions d’euros). També s’han incrementat les campanyes de conscienciació i s’han establit nous sistemes en la gestió dels residus, ha apuntat el primer edil, qui s’ha referit a la instal·lació dels contenidors marrons per a la recollida de l’orgànica i la reorganització dels contenidors per illes per facilitar l’accés i la separació de les diferents fraccions de residus. A més de les campanyes d’educació ambiental i en el sector de la restauració i les festes, com les Falles i Sant Joan, per a la reducció, reutilització i reciclatge dels envasos de plàstic, Ribó ha recordat que València és la primera ciutat a Espanya que compta, en col·laboració amb la Generalitat i Nespresso, amb “un sistema capdavanter per al reciclatge i reutilització dels residus d’alumini i acer lleuger en els contenidors grocs”.

La Junta de Govern Local aprovarà este divendres el conveni amb Ecoembes per desenvolupar el projecte Reciclos. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recalcat que “la novetat més important” i “la clau d’este sistema” és “introduir la cultura de l’incentiu en el reciclatge”. “Una de les debilitats del sistema del reciclatge del nostre país és que ningú ix perjudicat per no reciclar”, ha puntualitzat el responsable d’Ecologia Urbana. “Com que la bossa de fem es anònima, no està identificat qui la diposita al contenidor, no és possible fer una discriminació positiva cap a les persones que reciclen correctament, i açò és un hàndicap que tenim en la gestió de residus”. Amb este projecte, “a través dels contenidors, que han augmentat moltíssim en els últims anys a la nostra ciutat, i a través de màquines com les que hem vist en altres ciutats europees, s’introduirà la botella o llanda per obtindre els reciclos, que és la moneda virtual, i que després es pot canviar per productes o regals”.

La consellera Mireia Mollà ha mencionat com a recompenses de Reciclos abonaments de transport públic i bons per fomentar la compra de productes ecològics i de proximitat en comerços locals, però també “es podrà elegir que l’incentiu vaja a parar a sistemes de col·lectivitat social, per exemple el Banc d’Aliments de València, i el següent pas serà una bonificació sobre la taxa de tractament de residus”. Mollà s’ha referit a les 60 màquines de reciclatge associades al projecte que s’instal·laran en mercats municipals i altres ubicacions estratègiques de la ciudad i ha anunciat que en 2021 s’arribarà al centenar “perquè la gent s’acostume, participe, siga un incentiu per a aquells que ja estan reciclant i servisca per educar i motivar a aquells que no estiguen contribuint al reciclatge”.

València, amb més de 790.000 habitants, és “la ciutat més poblada d’Espanya que ha acollit este projecte”, ha manifestat el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, “i serà la primera a implantar-lo de forma integral aplicant tecnologia tant en tots els contenidors de la via pública com en màquines que instal·larem en centres de trànsit” per incentivar el reciclatge de llandes i botelles de plàstic dins i fora de casa. “Este sistema de reciclatge revolucionari, pioner, 100 % tecnologia espanyola, és una oportunitat per unir compromís ambiental i tecnologia sense parangó en cap altre lloc d’Europa”. Martín ha assegurat que “d’esta manera esta ciutat ve demostrant clarament en els últims anys la seua aposta incansable per un model de ciutat que compagina en tot moment el respecte pel medi ambient i el desenvolupament inclusiu”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Sergi Campillo