Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

SIDEINFO cañones Saler - València

Vés enrere SIDEINFO cañones Saler

Volver

L'Ajuntament amplia la protecció de la Devesa del Saler amb la posada en marxa de 8 canons contra incendis

• Els canons poden llançar 2.966 litres d’aigua per minut

02/05/2024

  • Els canons poden llançar 2.966 litres d'aigua per minut
  • Estan integrats en un sistema que permet monitorar el risc en temps real i detectar qualsevol incendi i compta amb un pressupost de vora 700.000 euros
  • L'alcaldessa recorda que es tracta de la primera fase de desplegament del sistema SIDEINFO que preveu la instal·lació de més canons per a protegir tot el parc natural

La protecció de la Devesa del Saler s'ha ampliat amb la posada en marxa de 8 canons que poden llançar vora 3.000 litres d'aigua (2.966) per minut i que estan connectats a un depòsit amb una capacitat de 500 metres cúbics. L'alcaldessa ha comprovat hui el resultat d'esta intervenció, la primera del sistema denominat SIDEINFO, que compta amb un pressupost municipal de vora 700.000 euros, i pot monitorar el risc d'incendi en temps real i detectar qualsevol conat.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, acompanyada pel regidor de Bombers, Juan Carlos Caballero, i el de la Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha realitzat un recorregut per la zona. I al costat de representants de l'associació de veïns ha constatat el resultat de la instal·lació de les torres de suport dels citats canons, que tenen entre 12 i 16 metres d'altura “per a adaptar-se a l'altura de la vegetació i al seu creixement”.

El Saler comptarà este estiu amb 24 torres i canons contra incendis

Finalitzades estes obres, este estiu El Saler comptarà amb 24 torres i canons contra incendis, ja que les 8 que es posen en marxa hui se sumen a 16 canons portàtils que es poden emplaçar en qualsevol àrea del Parc del Saler”, ha ressaltat l'alcaldessa, qui ha defés “la importància d'este sistema de defensa forestal que és compatible amb l'entorn i permet activar alertes, humitejar, previndre i reforçar el treballat desenvolupat per l'Ajuntament per a cuidar este espai natural”. “L'objectiu –ha emfatitzat- és que es puguen instal·lar més canons per a protegir tot este pulmó verd de la ciutat així com les zones d'habitatges dins del parc”.

María José Catalá ha explicat que es tracta d'un sistema defensiu, dissenyat per a rebaixar la intensitat del foc en cas d'incendi perquè els bombers puguen intervindre”, i ha explicat que, de moment, estarà operatiu en la via d'evacuació del Saler. “Si bé, es treballa en la pròxima instal·lació d'altres tres unitats, i la idea és culminar el procés amb 40 torres i canons d'aigua per a tindre una gran fortalesa defensiva i cobrir tots els sectors en 2025”

Després d'agrair a totes les persones que han permés la posada en marxa d'este projecte, ha destacat que els huit canons són capaços de llançar cada tres minuts (2.966 litres per minut) l'equivalent una mica més d'una descàrrega d'un avió amfibi contra incendis habitual, coneguts com a FOCA.

El sistema és autònom des del punt de vista energètic, per a garantir el seu funcionament en cas de tall d'energia i està format per una xarxa de sensors i estacions meteorològiques que permeten monitorar el risc en temps real, i en cas d'incendi simular la seua evolució per a anticipar-se i planificar les labors de control i extinció, així com de cambres que ajudaren a la ràpida detecció i evolució del foc.

Per part seua, el regidor de la Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha manifestat que la posada en marxa d'estos canons d'aigua és una notícia “important per a tots, principalment per al Parc de la Devesa, també per als veïns de la zona, i fins i tot per als bombers, perquè és una mesura que aporta major seguretat i tranquil·litat”.

“És un motiu d'alegria per al govern perquè ha donat resposta a una necessitat de la Devesa, una promesa: posar en marxa els 8 canons d'aigua per a refrescar la zona”, ha assegurat el regidor després d'afirmar que “l'interés per la Devesa es demostra amb actes, com el de hui que deixa clar que nosaltres sí que la cuidem perquè ens importa i perquè ens importen les persones que ací residixen, que arriben a ser 6.000 veïns a l'estiu”.

“A més, esta mesura no ve sola, és una més en un paquet de mesures per a la Devesa per a protegir-la: zonificació, il·luminació, poda...En definitiva mesures totes elles importants per a protegir la Devesa i a les persones que allí viuen. I és important fer constar en el pla contra incendis de la Devesa els canons d'aigua com una mesura preventiva a instal·lar. Nosaltres la introduirem. Si s'arreplega en el pla, és més senzilla la seua instal·lació. Continuem treballant sense pressa però sense pausa, amb un objectiu molt clar posar-los difícils les coses a tots aquells que pretenguen atemptar contra el parc", ha conclòs.

Recursos multimedia

María José Catalá
María José Catalá (2)