Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ribó. Plataforma Open Data VLCi - València

Vés enrere Ribó. Plataforma Open Data VLCi

Volver

Ribó marca les línies de la recuperació post-pandèmia: “reactivar l'economia i orientar-la cap a la sostenibilitat”

L'alcalde ha posat en valor en el I Congrés Smart City la plataforma de Dades Obertes de València, la primera de l'Estat que compleix amb l'estàndard europeu Fiware

• València ha sigut seleccionada pel Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana com a ciutat pilot per al desplegament de l'Agenda Urbana

30/11/2021

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut este matí en I Congrés Smart City, Congrés Nacional de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), que se celebra des d'ahir a la nostra ciutat, com a ponent en la taula redona d'alcaldes titulada “Reptes i oportunitats per a complir agendes 2030. Ciutats intel·ligents, sostenibles i resilients”. Ribó ha assenyalat les línies que han de marcar la recuperació i l'eixida de la crisi econòmica i social marcada per la pandèmia: “reactivar l'economia i reorientar-la cap a una economia verda i sostenible”.

 

Ribó ha posat en valor la manera en què s'ha plantejat l'eixida d'esta crisi, “totalment diferent a la de la crisi de 2008: en aquells dies, la gestió es va basar en una sèrie de criteris macroeconòmics, que va ofegar països com Grècia, i a punt va estar de fer-ho també amb Espanya”, ha recordat. En este sentit, ha destacat l’arribada de fons europeus Next Generation com una oportunitat per a “estabilitzar i reactivar l’economia i reorientar-la cap a la sostenibilitat”. Per això, ha assenyalat l’alcalde, València està fent treballant i presentant projectes per optar al major nombre de convocatòries d’estos fons europeus”.

L'alcalde de València ha intervingut en la sessió de hui del congrés, junt amb els alcaldes de Palma, José Hila; Logronyo, Pablo Hermoso de Mendoza; Santander, Gema Igual; i Benidorm, Toni Pérez. Tots ells han posat en comú les línies d'actuació que les seues ciutats volen escometre per tal de donar resposta a les necessitats de desenvolupament sostenible que exigeix el moment actual de la història i les previsions de futur.

Durant la seua intervenció, l'alcalde de València ha explicat que en estos moments, la ciutat treballa a “definir i integrar en un sistema de Dades obertes els indicadors de l'Estratègia Urbana València 2030 i a desenvolupar aplicacions avançades sobre estes dades basades en la intel·ligència artificial, el Big Data, o altres”. L'objectiu, ha subratllat Ribó, és “oferir estes dades en obert a la ciutadania i a la societat perquè puga fer ús d'ells, segons els seus propis interessos i objectius”.

De fet, València disposa per a això de la plataforma VLCi, la primera plataforma de ciutat intel·ligent desplegada a Espanya que compleix amb l'estàndard europeu Fiware, tal com ha destacat l'alcaldede València. La plataforma VLCI de dades obertes (Open Data) és un sistema avançat d'emmagatzematge i computació de dades que constitueix el centre de la infraestructura municipal tecnològica de gestió de dades. Tal com ha explicat Ribó, “es tracta d'una infraestructura de dades que té la capacitat d'integrar tot tipus d'informació provinent dels diferents sistemes de l'Ajuntament: estadística, mobilitat, urbanisme, jardins..; que pot enriquir-se amb fonts externes (com altres institucions, l'acadèmia, la societat civil, les contractes o les entitats empresarials) i ampliar les dades sobre la ciutat més enllà dels que es disposa a l'Ajuntament. Així mateix, pot oferir un ampli catàleg de servicis municipals basats en l'explotació de dades, com València al minut, l'App València, el GEO Portal, o el GIS. I també, donar suport a la generació d'indicadors clau de ciutat per al desenvolupament de les polítiques i les estratègies de ciutat a través de les visualitzacions necessàries per a mostrar la seua evolució”.

València, ciutat pilot per al desplegament de l'Agenda Urbana

Joan Ribó també ha recordat que València ha sigut seleccionada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana com a ciutat pilot per al desplegament de l'Agenda Urbana. La iniciativa es durà a terme en el marc de l'Estratègia Urbana València 2030 que incorpora dos enfocaments complementaris: “d'una banda, una visió a llarg termini, mitjançant polítiques públiques orientades a l'Agenda 2030, per donar resposta als ODS i als objectius definits per les agendes urbanes espanyoles, europees i de les Nacions Unides; i per una altra, amb una visió transformadora a curt termini, mitjançant una innovació orientada a missions a la ciutat de València”, ha explicat l'alcalde, qui ha destacat que la singularitat de l'Agenda Urbana de València “és la seua orientació a les Missions València 2030”. 

L'Agenda Urbana Espanyola estableix un diagnòstic general i unes directrius per a orientar les polítiques urbanes d'acord amb 10 objectius estratègics, 30 objectius específics i 72 indicadors. L'Estratègia Urbana València 2030 planteja repensar el model de ciutat des de 6 mirades complementàries: ciutat saludable, sostenible, compartida, pròspera i emprenedora, creativa, i mediterrània. L'alcalde ha assenyalat la importància d'eixa estratègia: “és cert que tindre una visió clara a llarg termini és molt important per a orientar la transformació de la ciutat, però tan important com això és tindre la capacitat de demostrar en el present de quina manera pot ser eixe futur”, ha conclòs.

No són els xips, són les persones

La jornada de hui del congrés ha comptat també amb la participació del regidor d'Agenda Digital, Pere Fuset, amb la intervenció titulada “No són els xips, són les persones”, en la qual ha resumit l'estratègia Smart City València per a orientar la transformació digital i l'avanç de la ciutat en benestar, qualitat de vida i eficiència i optimització dels seus recursos. “Actuem de manera transversal, amb una Oficina de Ciutat Intel·ligent, pionera en l'àmbit municipal, que acompanya els diferents servicis municipals en el seu procés de modernització amb clàusules smart que obtenen dades útils per a una presa de decisions conscient”, ha explicat l'edil.

Es tracta d'un acompanyament tècnic quotidià “que permet que treballem amb solucions smart per a aspectes tan diversos com la mobilitat sostenible, l'ecologia urbana i recollida de residus, la seguretat ciutadana i el turisme intel·ligent”, ha assenyalat; “però també per al benestar social, amb projectes especialment dirigits a garantir la protecció social a persones en situacions més vulnerables”. “Si València és un referent internacional, fins i tot coordinador de grups de treball mundials per a les agències ONU, no és únicament per la tecnologia –ha conclòs Fuset- sinó per l'aposta decidida per a posar esta al servici de la ciutadania amb una marcada humanitat”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Pere Fuset