S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Reunión Ribó comisaria fondos FEDER - València

Vés enrere Reunión Ribó comisaria fondos FEDER

Tornar

Ribó planteja a la comissària europea de Fons FEDER que es destine un 15% dels recursos a les entitats locals

L'alcalde s'ha reunit este matí amb Elisa Ferreira, a qui ha exposat també la necessitat de potenciar i consolidar espais de governança metropolitana

• Els fons FEDER han sigut un instrument molt important per a impulsar projectes clau

26/10/2021

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha plantejat a la comissària europea de Fons FEDER, Elisa Ferreira, la necessitat de que els Programes Operatius contemplen un muntant pròxim al 15% per a ser gestionat directament per les entitats locals. Ribó s'ha reunit este matí a l'Ajuntament amb la responsable europea dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), acompanyat pel regidor d’Innovació i Gestió del Coneiximent, Carlos Galiana. En estos moments, l'Ajuntament de València té en marxa 43 projectes del programa EDUSI (finançats amb fons FEDER per valor de 30 milions d'euros, finançats al 50%) i 8 projectes FEDER-IDAE-PSEBC (per valor de 28,5 milions €, també finançats al 50%). S'han finalitzat 12 projectes FEDER (per valor de 6,6 M€ finançats al 50%).

 

L'alcalde ha subratllat “el paper dels fons FEDER a la ciutat de València, que han sigut un instrument molt important per a impulsar projectes clau per al desenvolupament del model de ciutat que volem. Les prioritats de la comissió en termes de sostenibilitat, canvi climàtic, equitat i desenvolupament urbà han permès alinear amb el finançament europeu alguns projectes clau per al futur”, ha assegurat.

Per això, i donada la creixent importància de les ciutats en els grans desafiaments globals (canvi climàtic, resiliència, desigualtat…) Ribó ha defensat la necessitat que els reglaments que desenvolupen els fons “imposen un percentatge mínim de pressupost destinat a administració local i d'assignació directa”. Ja que actualment la Comissió assigna els pressupostos als estats, “seria desitjable –ha incidit l'alcalde- que s'emetera una recomanació en este sentit en els Programes Operatius FEDER”.

Ribó ha concretat eixa recomanació per als Programes Operatius FEDER i ho ha fet extensiu al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en un muntant “pròxim al 15%” per a les entitats locals. “D'este 15% podria haver-hi una part majoritària d'assignació directa pluriennal als municipis, amb un criteri de repartiment transparent, i minimitzant l'ús de convocatòries de concurrència competitiva, que fa perdre un temps molt valuós i obliga a ajustar l'execució dels projectes a una sèrie de restriccions externes a la dinàmica local, que dificulta seriosament el treball”, ha explicat. En tot cas, l'alcalde ha apuntat també la conveniència d'exigir tant a l'Estat com a les comunitats autònomes un calendari a set anys de convocatòries, tal com fa la Comissió. De fet, ha anunciat un informe que s'enviarà al Govern en este sentit.

L'efecte capitalitat i àrea metropolitana

La proposta plantejada per Joan Ribó seria especialment rellevant per a ciutats a les que el seu efecte capitalitat exerceix una influència rellevant en el seu entorn territorial. “En el cas de grans àrees metropolitanes, com la de València, impulsar projectes que integren el treball de les ciutats a nivell metropolità podria multiplicar l'impacte transformador. Podria ser un instrument per a potenciar i consolidar espais de governança metropolitana”, ha explicat l'alcalde a Elisa Ferreira. Per això, ha afegit la necessitat també de que en els Programes Operatius FEDER (també en el Pla de Recuperació) es contemple, per la seua banda, un muntant addicional per a tractar les problemàtiques de les grans àrees metropolitanes i capitals de comunitats autònomes que concentren les seus dels governs autonòmics, les administracions públiques i la concentració d'activitats logístiques.

Els Fons FEDER han sigut molt importants per al desenvolupament de grans projectes de la ciutat, com ara la regeneració urbana del Barri del Cabanyal (EDUSI), la recuperació d'espai públic al centre urbà (places de Bruges i de la Reina) o als barris (Sant Pere Nolasco), el desenvolupament dels carrils bici, o els projectes d'eficiència energètica en enllumenat i instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques. Actualment, l'Ajuntament de València està pendents de la resolució de set projectes FEDER-IDAE-PSBEC (per valor de 14,2 milions, finançats al 50%) i dos sol·licituds de FEDER d'Autoconsum (per valor d'1 milió, al 50%). Respecte als fons Next Generation EU, s'han presentat sis sol·licituds per un import total de 87,3 milions € (ajuda de 59,2M€).

La comissària Ferreira ha subratllat el “reconeixement del que s'ha fet ací amb estos fons, la recuperació urbana que està havent-hi, i la relació molt més moderna i eficaç entre la vida urbana i els objectius climàtics, mitjançant la gestió més intel·ligent dels circuits urbans que posen menys càrrega carbònica de gasos amb efecte d'hivernacle en el medi ambient”. Elisa Ferreira ha subratllat la “lògica de progressar i crear millors condicions de vida a la gent que viu ací i a la gent que visita la ciutat, però alhora utilitzar d'una forma molt eficaç els fons”. “Conec València des de fa molts anys, i està molt bonica, molt moderna i amb una gran vitalitat”, ha afirmat.

Finalment, l'alcalde i la comissària europea han coincidit en la necessitat de disposar de regles més clares de gestió, que no patisquen canvis de criteri, i que tinguen en compte la grandària i organització de les entitats locals; així com que s'afavorisca un coneixement anticipat dels criteris de verificació de la despesa.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Elisa Ferreira