Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Reintroducción de la cerceta pardilla en la Albufera - València

Vés enrere Reintroducción de la cerceta pardilla en la Albufera

Volver

L'Ajuntament i la Conselleria reintrodueixen en el Racó de l'Olla 20 rossetes, au aquàtica en greu perill d'extinció

El vicealcalde Sergi Campillo remarca la importància d'este enclavament en l'Albufera, «l'únic lloc en què s'ha aconseguit que esta espècie es reproduïsca»

• La rosseta (Marmaronetta angustirostris) és una de les set espècies de fauna i flora catalogada com ‘en situació crítica a Espanya’

07/05/2022

L'Ajuntament de València, a través del servici Devesa-Albufera, i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han posat en marxa un programa de reintroducció de la rosseta, una au aquàtica en greu perill d'extinció «que tractarem que es reproduïsca en el Racó de l'Olla, l'únic enclavament de l'Albufera en què s'ha aconseguit que l'espècie sobrevisca», ha explicat el vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo.

 

La rosseta (Marmaronetta angustirostris) és una de les set espècies de fauna i flora catalogada com ‘en situació crítica a Espanya’ i està considerada com l'espècie d'ànec més amenaçat d’Europa. A causa de l'important paper que juga l'àrea de reserva del Racó de l’Olla en la conservació d'esta espècie, el Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el Servici Devesa-Albufera van decidir iniciar l'aclimatació i alliberament de rossetes en este enclavament. Per a dur a terme esta tasca, ha sigut necessari la construcció d'una estructura d'aclimatació seguint les directrius i assessorament proporcionat des del Servici de Vida Silvestre. Els materials i el personal han sigut coberts pel Servici Devesa-Albufera.

El passat 8 d'abril van ser introduïdes en l'estructura d'aclimatació un total de 20 rossetes, 10 mascles i 10 femelles procedents de les nascudes en captivitat en el Centre Recuperació de Fauna la Granja del Saler dependent de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la citada Conselleria. Totes elles porten anelles de reconeixement a distància, de color taronja i codi individual, per a facilitar el seu seguiment posterior. Se'ls ha proporcionat aliment cada dos dies fins al dimecres 13 d'abril, moments abans de procedir a l'obertura de l'estructura perquè les rossetes puguen desplaçar-se amb autonomia i començar a buscar aliment per si mateixes.

«Les actuacions, dirigides a millorar l'estat de conservació d'esta espècie críticament amenaçada, posen també de relleu el valor del Racó de l'Olla com a àrea clau de reproducció, alimentació i descans de la rosseta, i dels treballs de gestió i conservació d'este singular espai natural que van realitzant la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València de manera conjunta des de fa ja més de 30 anys», ha assenyalat el vicealcalde Sergi Campillo.

A partir d'este moment es procedirà al seguiment d’estes rossetes alliberades, entre les tasques habituals de seguiment d'avifauna que es realitzen en el Racó de l’Olla i el seu entorn. «L'estructura d'aclimatació serà desmuntada quan les rossetes no facen ús d'ella, sempre que es puga assegurar que esta tasca no produirà molèsties a la colònia de xatracs, gavines i currocs que es troba en procés d'establiment, a més d'altres aus aquàtiques presents en l’àrea de reserva. L’estructura serà utilitzada en el futur per a noves aclimatacions i alliberaments d'estes aus aquàtiques o altres anàtides amenaçades, i també en altres tasques relacionades amb el seguiment d’aus en la reserva», ha explicat el també regidor de Devesa-Albufera.

«Totes estes actuacions realitzades en l'Albufera i altres aiguamolls valencians, i que a més comptem amb fons propis i europeus per poder executar-les, s'emmarquen dins d'un projecte més ambiciós de recuperació de les poblacions naturals d'esta emblemàtica espècie. En el cas de l'Albufera, la rosseta ha tornat a trobar un hàbitat excel·lent en la zona de Reserva del Racó de l’Olla», assenyala la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà.

El Racó de l’Olla, un enclavament únic

El Racó de l’Olla és l'únic enclavament de reproducció de l'espècie en el Parc Natural de l’Albufera, malgrat que sempre en números baixos. En 2021 es va assolir el màxim recent, amb 3 parelles i una quarta en l'entorn immediat de la llacuna de l’Albufera. Així mateix, es tracta de l'únic lloc on l'espècie està present amb una certa regularitat en els períodes prenupcials, i especialment després de l'inici del programa de reintroducció. En esta àrea de reserva municipal es realitza una important labor de seguiment d'estes aus pel Servici Devesa-Albufera, a través del Servici de Conservació d'Ambients Aquàtics, mitjançant la lectura de les anelles que s'han col·locat a les rossetes reintroduïdes i que fins ara han aparegut en el Racó de l’Olla de manera natural, derivant-se certs patrons de presència temporal i d’estada per alguns exemplars.

Recursos multimedia

Sergi Campillo
Mireia Mollà