Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Punto encuentro familiar València - València

Vés enrere Punto encuentro familiar València

Volver

L'alcalde destaca la importància de la labor del Punt de Trobada Familiar de València en la detecció de casos de violència de gènere

L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat hui les noves instal·lacions del centre, que ha prestat prop de 200 servicis d'intercanvi i acompanyament a menors durant 2022

• Els servicis que es presten en el centre són, principalment, d'intercanvi i d'acompanyament

01/02/2023

El Punt de Trobada Familiar de la ciutat de València ha realitzat prop de 200 servicis durant l'any 2022, entre l'acompanyament de menors i l'intercanvi de fills i filles de famílies per a garantir el règim de visites i de custòdia, així com per a previndre possibles casos de violència de gènere que suposen vora el 50% dels expedients atesos. L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i junt amb la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Servicis Socials, Irene Gavidia, ha visitat este matí les noves instal·lacions d'este servici, al carrer d'Alcàsser, 52.
 

Les noves dependències substituixen les instal·lacions dels Jardins del Real (Vivers) en les quals l'Ajuntament va prestar el servici durant molts anys, i, posteriorment, al centre provisional que va habilitar la Conselleria en un espai annex al Punt de Trobada Familiar de Paterna, quan li va ser traspassada la prestació per part del municipi per a donar compliment a la normativa en vigor, que establix que es tracta d'una competència de caràcter autonòmic.

Tal com ha recordat l'alcalde, Joan Ribó, fins a 2021 l'Ajuntament de València era l'únic de tota la Comunitat Valenciana que encara estava oferint esta atenció en dependències pròpies, i ho feia en unes condicions limitades. Però al juliol de 2021 ja es va fer càrrec la Generalitat, a través de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que és l'organisme que té la competència reconeguda. “Jo em felicite de la millora de les instal·lacions, així com de tota la cura i preparació que s'ha fet”, ha afirmat Ribó, qui ha destacat “la importància que este servici funcione de manera eficient ja que, per desgràcia, és molt necessari en la societat actual”.

Els servicis que es presten en el centre són, principalment, d'intercanvi i d'acompanyament. En el primer cas, es tracta de disposar d'un espai on el progenitor que té la custòdia del fill o filla pot deixar-lo perquè siga recollit per l'altre familiar, segons els règims de visites o de custòdia establits. En el cas dels acompanyaments, es donen en els casos en què les sentències judicials han establit que les visites dels xiquets o xiquetes amb un determinat progenitor siguen supervisades per un professional que acompanya el menor durant tota la trobada amb el seu familiar. Les dades estadístiques acumulades en acabar l'any 2022 reflectixen que s'han realitzat 1.938 intercanvis en el Punt de Trobada Familiar de València, i 970 visites amb supervisió.

Durant l'any 2022 en si, el Punt de Trobada Familiar de València ha atés un total de 330 expedients, i ha emés 431 informes a òrgans judicials. La foto fixa que reflectix la labor en el centre a 31 de desembre de 2022 és la següent: 197 expedients programats (dels quals 184 han sigut lliuraments i recollides; i 93, visites tutelades): això suposa un total de 91 xiquetes ateses i un total de 106 xiquets; i un total de 161 dones, i 154 homes atesos.

Detecció dels casos de violència

Els expedients de violència de gènere registrats l'any 2022 han sigut 88, la qual cosa representa el 44,67% dels expedients atesos. El nombre de xiquets i xiquetes víctimes de violència de gènere als quals s'ha oferit atenció ha sigut de 88 (34 xiquetes i 54 xiquets). De fet, a més de les funcions d'intercanvi i acompanyament, el personal del Punt de Trobada Familiar està preparat per a detectar i diagnosticar possibles casos de violència de gènere. Tal com ha explicat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Servicis Socials, Irene Gavidia, si se sospita d'un cas de violència de gènere, hi ha establit un protocol pel qual tot l'equip de professionals està preparat per a actuar i remetre el cas al jutjat o a la fiscalia, perquè hi haja una intervenció ràpida.

L'alcalde, Joan Ribó, ha explicat que el percentatge de casos vinculat a la violència de gènere arriba quasi al 50%, “la qual cosa demostra que el treball d'este servici és molt important”. Ribó ha destacat el treball de l'equip professional que atén el centre, “que estan molt atents a este tema des del primer moment”, i ha explicat també que tot l'espai està especialment planificat i plantejat des de la sensibilització sobre este tema en tots els elements.

El traspàs del Punt de Trobada Familiar a la Generalitat per part de l'Ajuntament de València va regularitzar la situació singular que tenia el centre de la nostra ciutat, atés que la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Generalitat Valenciana, considera que la gestió dels punts de trobada familiar són una competència autonòmica.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó