Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Proyectos culturales. EDUSI - València

Vés enrere Proyectos culturales. EDUSI

Volver

La rehabilitació de la Casa dels Bous està prevista per a finals d’any

Glòria Tello ha presentat el veïnat dels Poblats Marítims els projectes de Patrimoni Històric impulsats amb càrrec dels fons europeus EDUSI

• La Casa del Bous albergarà el Museu de la Mar.

18/02/2022

Els treballs de rehabilitació de la Casa dels Bous del Cabanyal, edifici on es refugiaven estos animals després de traure les barques de pesca del mar i futura seu del Museu de la Mar, finalitzaran a finals d’any. Així ho ha anunciat hui la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, en compartir amb el veïnat dels Poblats Marítims l’evolució i previsions de terminis d’esta intervenció així com de la recuperació i adequació de l’Escorxador, com a nou arxiu de l’esmentat barri, i d’una iniciativa de divulgació del patrimoni històric i artístic de la zona. “L’Ajuntament treballa actualment en estos tres projectes finançats amb fons europeus destinats per a desenrotllar Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI)".

 

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello ha presentat hui, en l’Escorxador del Cabanyal, “on va nàixer la consciència veïnal de reivindicació i lluita compromesa”, les actuacions desenvolupades a càrrec dels denominats fons EDUSI “per tal de fer valdre i potenciar al màxim el barri del Cabanyal, així com per reivindicar el ferm compromís que l’Ajuntament de València té amb els seus Poblats Marítims”.

En primer lloc, Glòria Tello ha parlat del treball de rehabilitació de l’edifici de l’antic Escorxador del Cabanyal, així com de la compra de mobiliari, la dotació de compactes i material d’arxiu, “que persegueix l’objectiu de convertir este immoble en un veritable Arxiu viu del barri”. “Cal recordar, que no era un simple edifici amb valor patrimonial. El seu valor sentimental supera amb escreix els 110 anys d’història que acumula”, ha ressaltat.

“Per això, en este enclavament del carrer de Sant Pere, espai simbòlic de la resistència veïnal contra la degradació i enderrocament de part del Cabanyal, en plena zona zero del barri, hem posat en marxa una complexa maquinària, abordada des de diferents vessants, per fer realitat este arxiu històric i centre d’interpretació del barri”, ha manifestat l’edil, que ha agraït la donació de fons documentals privats que seran objecte de catalogació i digitalització i comptarà amb assistència tècnica d’una cooperativa.

“Per a nosaltres és molt important que no es tracte d’un mer arxiu documental, sinó més aviat d’un projecte d’interacció, perquè els veïns i veïnes del barri elaboren un relat dinàmic i una línia d’actuació i activitats per a l’espai”, ha destacat Glòria Tello.

Amb l’objectiu de divulgar el patrimoni històric-artístic del barri, “amb elements singulars, ornamentals i decoratius, que més enllà de les tipologies arquitectòniques, fan d’este barri un barri especial: els taulells, el trencadís o la reixeria, entre d’altres”, l’Ajuntament també ha contractat l’elaboració d’una publicació per recollir tota la informació sobre les restauracions dutes a terme al barri des de 2015, amb la intenció de confeccionar criteris per a futures intervencions.

“Esta publicació de rehabilitació arquitectònica al barri, permetrà, no sols conèixer amb més profunditat la singularitat del Cabanyal, sinó també garantir la seua conservació futura”, ha explicat, en celebrar un treball concret, que és “la rehabilitació de l’antic Ateneu republicà, que la Regidoria de Patrimoni i Recursos Cuturals està acabant de restaurar”, ha explicat.

Actuacions que impliquen els veïns i veïnes

“Dins d’esta línia de protecció i conservació del patrimoni històric i artístic del barri, també hem volgut incorporar actuacions que impliquen els veïns i veïnes de manera participativa”, ha continuat Glòria Tello, en donar compte de dos tallers didàctics de restauració, un amb temàtiques relacionades amb elements patrimonials (paviments i rajoles, ceràmiques, reixes, fusteria o motllures); i l’altre amb d’activitats multidisciplinars i de tallers infantils sobre mosaic nolla, motllures i decoracions.

Per últim, la regidora ha parlat de la rehabilitació de la Casa dels Bous i el Pati de Tenyidors, “com a principal projecte finançat amb fons EDUSI, dins de l’estratègia de regeneració del Cabanyal”. “L’objectiu d’esta restauració, serà la seua adaptació per convertir-se en una de les seus del futur Museu de la Mar de la nostra ciutat”. “En definitiva –ha conclòs- es tracta de preservar allò que defineix la identitat del barri, d’implicar als veïns i veïnes i de protegir el que és la història viva del nostre estimat Cabanyal”.

 

 

 

 

 

 

Recursos multimedia

Glòria Tello