Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Proyecto educación patrimonial - València

Vés enrere Proyecto educación patrimonial

Volver

La Regidoria d'Educació oferta un nou projecte d'educació patrimonial per al proper curs

Maite Ibáñez: "a través d'esta iniciativa pretenem transmetre a l'alumnat la importància de la conservació i la protecció del patrimoni històric"

• Vista aèria de Ciutat Vella

12/07/2021

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha anunciat que a partir del pròxim curs escolar 2021 - 2022 s'oferirà als centres escolars un nou projecte educatiu amb el qual "pretenem transmetre la importància de valorar, cuidar, conéixer i salvaguardar el patrimoni històric". És fonamental que els més joves "prenguen consciència de la importància que té per a tots a la conservació i protecció dels béns culturals". En este sentit, "l'educació patrimonial és fonamental per a una conscienciació social des de jove sobre el valor del nostre patrimoni i la necessitat d'evitar conductes incíviques cap a ell", ha explicat Ibáñez.

 

Les pintades i grafits cap als monuments i edificis històrics o les agressions cap a les escultures públiques causen cada any nombrosos desperfectes al patrimoni i originen un cost elevat de neteja i restauració, per tant, "és important que incidim en l'educació patrimonial des de l'escola", ha declarat Ibáñez. "L'objectiu del nou projecte educatiu és conscienciar l'alumnat que la ciutat i els nostres monuments cal cuidar-los i respectar-los com si foren la nostra pròpia casa, perquè és patrimoni de tots els valencians, la nostra identitat, una font de riquesa i la nostra carta de presentació davant els que ens visiten".

El nou programa, titulat "El patrimoni i la seua cura", està dirigit fonamentalment a l'alumnat de l'Educació Secundària i Batxillerat. A la primera sessió, que tindrà lloc a l'aula dels mateixos centres educatius, es presentaran diferents conceptes relacionats amb la conservació del patrimoni històric i artístic, la seua gestió i la responsabilitat de la seua cura per part de la ciutadania i l'administració. D'esta manera, es pretén formar, conscienciar i sensibilitzar per fomentar "ciutadans cívics" i evitar que es realitzen actes delictius contra els béns patrimonials.

A la segona sessió s'organitzaran visites escolars per diferents entorns patrimonials de la ciutat per apreciar "in situ" els danys que generen les pintades i altres actes delictius en els edificis històrics i les dificultats tècniques a l'hora de netejar-los i reparar-los. El recorregut portarà a l'alumnat a valorar les alteracions d'edificis que, al llarg de la seua història, han estat modificats per manca d'una llei que els protegisca, i es parlarà sobre l'evolució del concepte de patrimoni. Igualment, es posarà en valor el treball dels professionals que s'encarreguen de la conservació i restauració dels béns culturals, mobles i immobles.

Finalment, Ibáñez ha recordat que "ja venim oferint recorreguts culturals i visites a monuments, així com programes d'Educació Artística i de conscienciació sobre qüestions mediambientals i socials, però hem considerat necessari reforçar la nostra oferta a través d'este projecte, que pretén abordar un problema a mig i llarg termini actuant des de l'àmbit educatiu ".

Recursos multimedia

Maite Ibáñez