Promoción del valenciano - València

Promoción del valenciano

Tornar

L’Ajuntament anima a omplir les xarxes socials d’experiències quotidianes i positives relacionades amb l’ús del valencià

La regidora Luisa Notario presenta una nova campanya de promoció de la llengua que es desenvolupa des de les renovades xarxes del Gabinet de Normalització Lingüística

• Vídeo de la campanya

16/04/2021

L’Ajuntament ha encetat una nova etapa en la seua tasca de promoció del valencià a la ciutat. El Gabinet de Normalització Lingüística, un servici municipal “que s’ha consolidat ipresenta una imatge renovada”, ha començat una campanya per fomentar l’ús del valencià a tots els barris i pobles de la ciutat, amb l’objectiu d’arribar a diferents perfils i franges d’edat. “Volem omplir les xarxes socials d'experiències quotidianes positives viscudes a València en valencià, i trencar prejudicis amb el hashtag #EnvalenciàVLC”, ha destacado la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, durant la presentació d’esta iniciativa “impulsada per normalitzar i gaudir del privilegi de comptar amb la nostra diversitat lingüística que ens fa únics al món”.

 

“A València es parla valencià. Demostrem que sí. Conta’ns on te l’has trobat quan no te l’esperaves. Fes-ho amb #EnValenciàVLC i etiqueta a una altra persona per a animar-li a fer-ho també”. Esta és la crida que llança l’Ajuntament de València per promocionar el valencià a la ciutat.

La regidora ha recordat, durant la presentació d’esta campanya, que per a l’Ajuntament la recuperació d’espais d’ús per al valencià, per tal de fer-lo present en tots els àmbits de la vida ciutadana “és de gran importància”; i ha parlat de “l’esforç i treball desenvolupat durant els últims anys per a reintroduir el valencià en l’administració, formar els treballadors i treballadores en competències lingüístiques i consolidar diverses campanyes de promoció pròpies”.

“Ara – ha ressaltat- amb un gabinet de Normalització lingüística consolidat i amb la seua estructura reforçada és el moment d’encetar una nova etapa, obrir les portes de l’Ajuntament i fomentar l’ús del valencià entre la ciutadania, i les xarxes socials juguen un paper clau”.

 

“VALÈNCIA EN VALENCIÀ”

 

El Gabinet de Normalització Lingüística, present en Facebook Instagram, YouTube i Spotify, “ofereix continguts atractius en la llengua pròpia i materials diversos per a dinamitzar l’ús del valencià, com ara campanyes, passatemps, iniciatives literàries, tallers de lectura i llistes de música en Spotify”, ha assenyalat la regidora en destacar que a partir d’ara, amb la implantació d’una marca renovada, “València en Valencià”, “l’Ajuntament espera augmentar la presència de la llengua pròpia a la ciutat”.

Luisa Notario ha explicat que per elaborar la planificació dels continguts, s’han analitzat les línies de publicació de l’últim any amb el fi de detectar els interessos de l’audiència, dissenyant continguts més atractius alineats amb els desitjos del públic. Entre les noves propostes figuren especialment campanyes de sensibilització per a trencar prejudicis lingüístics en Facebook i Instagram; una recopilació de 35 llistes de música (3 temàtiques, 8 per moments i 24 per gènere en Spotify; o una llista amb un centenar de versions de karaoke en valencià per a la plataforma YouTube).

“Com a institució tenim la responsabilitat de fomentar espais d’ús per al valencià perquè és patrimoni cultural de tots i totes les persones que vivim en la ciutat de València, independentment de la llengua que parlem habitualment, aporta riquesa a la nostra identitat com a poble i ens fa únics al món. Quan compartim la llengua amb normalitat, el valencià aflora per tot arreu: als nostres carrers, en converses de bar, al transport públic, als comerços…”, ha manifestat la regidora en celebrar “els comerciants que t’atenen en valencià, els companys de treball, que resulta que el saben parlar, l’amistat del gimnàs que comença a fer-ho, el nou veí que el vol aprendre... ". "Totes les persones que parlem valencià ens hem trobat situacions similars”, ha afirmat.

Per això, ha reiterat: “Des de l’Ajuntament animem a la ciutadania a compartir les seues experiències amb l'etiqueta #envalenciàVLC i transmetre la idea que el valencià està viu a la ciutat més enllà de l'àmbit familiar”.

Per últim, Luisa Notario ha agraït el treball de GNL “que és un servici municipal des del setembre de 2015 i ha viscut un continu reforçament de la plantilla per diversificar i intensificar les accions per a promoure l’ús del valencià dins i fora de la institució prestigiant la nostra llengua”. I ha recordat tasques d’assessorament lingüístic, de formació de treballadors i treballadores municipals en competències lingüístiques amb iniciatives com la de “Voluntariat pel valencià” pel que ja han passat 788 persones (503 aprenentes i 285 voluntàries).

Entre les propostes per difondre el valencià també destaquen l’oferta de cursos en valencià, i actuacions recents com les Rutes Literàries per acostar a la ciutadania la literatura escrita en valencià promocionant l’obra dels poetes i poetesses valencianes. La primera ruta fa un recorregut de l’obra de Vicent Andrés Estellés.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Galeria multimèdia

Luisa Notario