Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Programas interculturalidad - València

Vés enrere Programas interculturalidad

Volver

L’Ajuntament reforça els programes d'interculturalitat

Tallers de sensibilització, classes de castellà per a famílies migrants, projecció de pel·lícules, creació de curts o rutes interculturals formen part del programa d'activitats socioeducatives en matèria de diversitat cultural

• Cartell d'una de les campanyes de la Regidoria

14/12/2022

La Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, a través de l'àrea de convivència intercultural, desenvolupa una sèrie d'activitats educatives i culturals encaminades a fomentar la convivència intercultural. I amb motiu del Dia Internacional del Migrant, que se celebra diumenge, 18 de desembre, la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha explicat que “l’Ajuntament està reforçant i ampliant el programa d'activitats socioeducatives”.
 

Dins d'estes activitats destaca el programa ''Xarxa Apuja el to contra el racisme', que consisteix en dur a terme accions socioeducatives per a previndre el racisme i la xenofòbia, mitjançant el foment de valors cívics de convivència, tolerància i igualtat, a través de xarrades, tallers de videocreació o activitats artístiques. La xarxa està formada per més de trenta centres educatius públics i concertats de la ciutat de València, així com per entitats d'iniciativa social. Estos dies es realitzen els tallers de sensibilització del “Museu dels Horrors”.

Relacionat amb la Xarxa, s'ha posat en marxa recentment les classes de castellà per a famílies migrants, amb l'objectiu d'ajudar-los a superar la barrera que suposa el desconeixement de l'idioma quan arriben al país. A les classes estan assistint famílies d'alumnat migrant de centres educatius com el CEIP Jaume I, l'IES Sorolla o el CEIP Santiago Grisolía.

Ibáñez ha manifestat que "és molt necessari reivindicar el respecte i l'aposta per la diversitat davant la intolerància, i demostrar-lo mitjançant la creació de polítiques públiques encaminades a valorar la diversitat i previndre la discriminació". En este sentit, ha explicat que “l'Ajuntament treballa per a consolidar València com una ciutat inclusiva, que fomente la convivència intercultural, fet que suposa actuar des de tots els àmbits de la societat i especialment des del marc educatiu”.

Entre les activitats per a treballar la interculturalitat a l'aula destaca Divercinema, que té dues activitats, Aula-Cinema i els tallers de Videocreació-expressa. D'una banda, a través d'Aula-Cinema s'ha projectat en la Filmoteca la pel·lícula "Una Segona Mare" durant una sèrie de dies, assistint més de 800 alumnes de centres educatius de secundària i centres de la Universitat Popular. L'activitat contínua amb una segona sessió a les aules, la qual cosa és novetat d'enguany, realitzada per l'Associació Candombe, amb l'activitat "Ser com de la Família". Estes sessions estan agendadas fins a maig i s'ha elaborat una guia didàctica de la pel·lícula perquè el professorat el treballe pel seu compte a les aules.

D'altra banda, el taller de Videocreació Expressa es realitza en el Centre Juan Comenius amb la temàtica "Prostitució, Tràfic i Explotació Sexual amb dones immigrants", amb l'elaboració de curts, que serà difós com una campanya de sensibilització.

Entre altres projectes posats en marxa es troba Diversitours, activitat que forma part de l'oferta educativa i que ha sigut sol·licitada per 14 centres educatius, per a un total de 18 rutes a realitzar durant els pròxims mesos.

Una altra de les novetats que estan en preparació és el Projecte ´Tòtems: orígens i camins encreuats', que part del 'Projecte Barri' del Museu de Prehistòria, en el que col·laboren tècniques tècnics i tècniques de l'àrea de convivència intercultural amb els tècnics del Museu de Prehistòria. Participen 10 entitats de persones immigrants i les temàtiques són els elements d'identitat cultural, universalitat de les migracions, contactes culturals i acostament de la població migrants al museu.

Amb el mateix equip tècnic i la implicació de RECI està el Projecte 'Un viatge necessari-Museus'. Part d'un material comú de ciutats que formen part de la Xarxa de Ciutats Interculturals (Quadern de Viatge cap a ciutats interculturals). És un paral·lelisme al projecte relectures, però en clau intercultural. Es treballarà amb píndoles de còmic animats en 2023, per a incorporar una narrativa intercultural al llarg de la visita a l'exposició permanent (en set elements exposats).