Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Premis Jaume I 2022 - València

Vés enrere Premis Jaume I 2022

Volver

L’alcalde reconeix “l’aportació que valencians i valencianes fan a la ciència i la investigació i per ser exemple i esperança”

En el lliurament dels premis Jaume I, Joan Ribó destaca que “València és un referent mediterrani de sostenibilitat i resiliència”

• Foto de família dels Premis Jaume I

25/11/2022

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat “l’aportació que valencians i valencianes fan a la ciència, la investigació i l’economia i que tenen molt a vore amb esta nova València que aposta pel talent i l’estudi” en el lliurament dels premis rei Jaume I, que s’ha celebrat este matí al saló columnari de la Llotja. A l’acte han assistit el rei d’Espanya, Felip VI, la reina Letizia, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Ciència, Diana Morant, entre d’altres personalitats. L’alcalde també ha destacat la necessitat de “renovar el nostre compromís amb el futur i el benestar de les generacions futures”.
 

Per a Ribó, “reconéixer el treball de les persones que consagren la seua vocació a estos sectors és també una manera de posar en valor la seua tasca en la recerca de nous tractaments mèdics, l'aplicació de la tecnologia en els diagnòstics, la capacitat d'emprendre per a crear noves oportunitats i optimitzar els recursos per a contribuir que el món siga un lloc millor, més igualitari i més just”.

Joan Ribó, qui ha felicitat les persones guardonades “per l’exemple i l’esperança”, ha assegurat que “esta cerimònia indica que anem pel bon camí, que efectivament estem construint una societat més justa, en la qual les dones ocupen cada vegada més càrrecs de responsabilitat i la ciència ha deixat d'amagar-les per a reconéixer la seua aportació i convertir-les en un exemple per a les xiquetes de hui”. L’alcalde ha recordat que “dels 6 guardons que hui es lliuren, 3 van a parar a mans de dones, de persones que trenquen sostres de vidre i ens ajuden a ser millors a totes i tots. Queda molt per fer, segur, però és important assenyalar els avanços que fem per acabar amb el masclisme i la invisibilització de les dones”.

L’alcalde ha fet repàs dels assoliments de la ciutat en els últims mesos, entre els quals que “València és una de les 100 ciutats triades per la Comissió Europea per a ser climàticament neutra en 2030, que som capital mundial del disseny, serem capital verda europea en 2024 i som finalistes a capital europea de la innovació, fites molt importants que ens han convertit en un referent mediterrani de sostenibilitat i resiliència”. Tot un seguit de guardons que, segons Joan Ribó, són fruit d’un “desenvolupament sostenible de la nostra ciutat que protegix el patrimoni natural, promou els drets socials i fomenta la innovació i el creixement econòmic. I per a consolidar estes polítiques tenim un full de ruta basat en l'Agenda 2030”.

Ribó ha tingut paraules de record per al científic Santiago Grisolía en la primera edició dels premis que es celebra després de la seua mort i ha rememorat que va ser “un home de ciència, deixeble avantatjat de Severo Ochoa, que va portar el nom de València per tot arreu i que va dignificar la nostra condició i va convertir esta terra en un referent d'investigació i ciència. En 2016 fou nomenat president fundador d'estos premis que porten la seua empenta, i en els que hui i sempre estarà present”. En este sentit, segons l’alcalde, “a València assumim el llegat de Santiago Grisolía impulsant iniciatives en matèria d'investigació i innovació, amb propostes que tenen una repercussió real sobre la vida de les persones i el nostre entorn”.

Per últim, l’alcalde ha tingut paraules per a la Llotja, edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i on s’ha celebrat el lliurament dels guardons. Ribó s’ha referit a la Llotja com “una joia del nostre patrimoni i un emblema del caràcter emprenedor i transformador del poble valencià”.

Premi Jaume I de Noves Tecnologies

L’alcalde ha felicitat especialment la científica Montserrat Calleja Gómez, premi Jaume I en la modalitat de Noves Tecnologies, un guardó patrocinat per l’Ajuntament de València.

Montserrat Calleja, nascuda a Orense, és doctora en física i professora d'investigació del CSIC amb 15 patents registrades i més de 90 articles indexats. Ha centrat la seua investigació en l'aplicació de la nanomecànica a la biologia i la biomedicina. És cofundadora de les empreses tecnològiques Mecwins SA i Nanodreams SL. Entre els seus assoliments està el desenvolupament de sensors optonanomecànics per al diagnòstic primerenc del càncer. Ha estat pionera en la identificació de patògens i en la cerca de biomarcadors físics del càncer.

Per la seua banda, el rei d’Espanya, Felip VI, en el seu discurs de lliurament dels guardons, ha recordat científics valencians com Jeroni Munyós i Santiago Grisolía. El cap de l’Estat ha repassat, a més, els més de cent científics i investigadors guardonats en les 34 edicions dels premis i ha sol·licitat “el suport d’este país” per a la ciència. Felip de Borbó ha rememorat també la primera vegada que va vindre a València a lliurar estos guardons i la presència constant de la família reial en la història dels Jaume I.

Per últim, el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha tingut paraules d’homenatge per a Pere Compte, mestre d’obres de la Llotja, ha destacat els més de 400 investigadors valencians que s’han incorporat en els últims anys a les universitats i centres investigadors valencians. Puig ha assegurat que “la millor inversió és portar de nou a Espanya els científics espanyols que treballen arreu del món”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó I
Joan Ribó II
Joan Ribó 3