Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Premios al mérito cultural - València

Vés enrere Premios al mérito cultural

Volver

València lliura els premis al mèrit cultural a la restauradora Pilar Roig, el dramaturg Manuel Molins i el dibuixant Paco Roca

Es tracta de la segona edició dels guardons

• Els trofeus són obra de l'estudi valencià de disseny Lavernia i Cienfuegos

05/05/2023

L’Ajuntament de València ha lliurat a Pilar Roig, Manuel Molins i Paco Roca els premis al mèrit cultural de la ciutat, que enguany celebren la segona edició. En l’acte, que s’ha celebrat al Consolat del Mar, les persones guardonades han rebut un trofeu realitzat per l’estudi valencià Lavernia i Cienfuegos que representa una torxa com a símbol de la llum, la veritat i el coneixement.
 

L’alcalde, Joan Ribó, considera que “amb estos premis i estos actes, que esperem que esdevinguen una tradició, la societat valenciana reconeix individual i públicament aquelles persones o col·lectius que amb el desenvolupament de les trajectòries professionals han aportat prestigi a la ciutat de València i han enriquit la nostra societat. Haver de triar sempre resulta complicat, fer-ho d’entre totes i tots els artistes que, d’una manera o d’altra, estan vinculats a la nostra ciutat, multiplica moltíssim les possibilitats i la dificultat de l’elecció”. L’alcalde ha donat l’enhorabona a les tres persones guanyadores “per haver-se fet mereixedores d’este premi, que és un agraïment de la ciutat a la tasca” que desenvolupen i amb la voluntat que “el vincle que hui enfortim continue retroalimentant-se”.

Ribó ha destacat que la restauradora Pilar Roig té, entre les seues actuacions més importants, “la restauració de la cúpula de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València i, des de 2003, la recuperació de la volta de l’església de Sant Joan del Mercat i les pintures de la volta de l’església de Sant Nicolau”, a més d’altres actuacions en esglésies de Roma i Etiòpia.

Del dramaturg Manuel Molins, Ribó ha afirmat que “és, sens dubte, el dramaturg valencià més destacat del nostre temps i va participar en l’emergència del teatre independent valencià”.

Quant a l’il·lustrador i dibuixant Paco Roca ha subratllat que “el seu treball, centrat en els còmics, ha estat traduït a diverses llengües, s’ha publicat en una dotzena de països i ha assolit un gran ressò de crítica, públic i també de recuperació de la memòria”.

Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat que “esta ciutat té grans professionals de la cultura i una matèria primera molt bona i, per tant, València no té res a envejar a d’altres ciutats ni a d’altres països en matèria cultural i calia reconéixer-ho en premis com estos”.

Tello ha assegurat que Manuel Molins és “un dels màxims exponents de la dramatúrgia valenciana”. Respecte a Pilar Roig, Tello ha afirmat que “és una restauradora de monuments importantíssims” mentre que “Paco Roca no necessita ni presentació de tants premis com té”.

A l’acte de lliurament dels guardons han assistit també la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, i la regidora del grup municipal popular Julia Climent.

Els premis al mèrit cultural reconeixen persones físiques o jurídiques vinculades a la ciutat de València i que es distingeixen en qualsevol camp de la cultura. Estan premiats amb 18.000 euros i un trofeu de fusta en forma de torxa dissenyat per Lavernia i Cienfuegos.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Gloria Tello