Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Premio Rei Jaume I Nuevas Tecnologías - València

Vés enrere Premio Rei Jaume I Nuevas Tecnologías

Volver

Joan Ribó destaca la innovació i la sostenibilitat com les eines del futur, en el marc de l'edició 2022 dels Premis Rei Jaume I

L'alcalde de València ha participat hui en la proclamació dels guanyadors, i ha felicitat a Montserrat Calleja, guanyadora del premi de Noves Tecnologies, que patrocina l'Ajuntament

• L'alcalde ha expressat el reconeixement de la ciutat cap a tots els premiats per la qualitat i la importància dels seus treballs,

07/06/2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat este dimarts la innovació i la sostenibilitat com les eines que han de marcar el futur de les ciutats, i més concretament de València. Ribó ha destacat la importància de la investigació, en el marc de la proclamació dels Premis Rei Jaume I, que s'han conegut hui, i en els quals el guardó en la modalitat de Noves Tecnologies, que patrocina l'Ajuntament de València, ha recaigut en Montserrat Calleja Gómez, doctora en física i professora d'investigació CSIC amb 15 patents registrades i més de 90 articles indexats.

Acompanyat de regidor d'Innovació, Carlos Galiana, Ribó ha felicitat a Montserrat Calleja en nom de tota la ciutat, i ha destacat que el desenvolupament i l'aplicació de les noves tecnologies, des de la base dels principis de sostenibilitat, justícia i igualtat, són les pautes que han de marcar el desenvolupament futur de les ciutats. “València –ha afirmat Ribó- ha de posicionar-se, i de fet ho està fent cada vegada més, en el desenvolupament sostenible de les noves tecnologies”, i com a exemple ha citat este Premi Jaume I de Noves Tecnologies. L'alcalde ha expressat el reconeixement de la ciutat cap a tots els premiats per la qualitat i la importància dels seus treballs, i especialment per a la científica reconeguda amb el Premi de Noves Tecnologies.

L'anunci dels guardons s'ha realitzat en el Saló de Corts del Palau de la Generalitat, en un acte formal en el Palau de la Generalitat presidit pel cap del Consell, Ximo Puig, després de la tradicional reunió dels Jurats, un centenar de professionals entre els quals es compten nombrosos Premis Nobel en diferents disciplines. L'acte ha comptat amb la presència del president fundador, Santiago Grisolía, del president executiu, Javier Quesada, a més del vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda. Enguany, i per la millora de la situació sanitària, l'acte s'ha pogut celebrar de manera totalment presencial.

Grans reptes en l'àmbit de la salut humana

El jurat dels Premis Rei Jaume I ha decidit per unanimitat atorgar el premi en la seua edició 2022 a la doctora Montserrat Calleja Gómez, per la seua aplicació dels principals avanços de la investigació bàsica en física a les innovacions pràctiques en el camp clínic. El jurat de Noves Tecnologies ha destacat “el seu treball sobre marcadors biomoleculars i sensors nanomecànics per a la detecció precoç de càncer i malalties infeccioses, així com la identificació de la resistència als antibiòtics, tots estos grans reptes en el camp de la salut humana”.

La resta de premiats en esta edició de 2022 són José María Sanz Serna, Premi Rei Jaume I en Investigació Bàsica; Marta Reynal-Querol, Premi Rei Jaume I en Economia; Antonio M. de Lacy Fortuny, Premi Rei Jaume I en Investigació Mèdica; Emilio Chuvieco Saliner, Premi Rei Jaume I en Protecció del Medi Ambient; Ángela Pérez Pérez, Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor; i Montserrat Calleja Gómez, Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies.

Montserrat Calleja, nascuda a Orense en 1973, és doctora en física, professora d'investigació CSIC, ha publicat les seues investigacions en revistes de gran prestigi, com ara Nature Nanotechnology, Nature Communications o Chemical Society Reviews. A més, lidera més de 17 projectes nacionals i internacionals, incloent dues prestigioses beques ERC (StG i CoG) i dos projectes ERC-prova de concepte. Va començar la seua carrera investigadora en 1997 com a estudiant de doctorat en el tema de la nanolitografia per AFM, sota la supervisió del professor Ricardo García en l'IMM-CSIC. En el laboratori del professor García va tindre l'oportunitat de gaudir d'una breu col·laboració amb el professor Heinrich Rohrer, Premi Nobel de Física 1986, i la seua tesi va rebre el premi extraordinari de doctorat de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Després de la seua tesi doctoral, els seus interessos científics van derivar cap al desenvolupament de sensors basats en nanomecànica. Com a postdoctoral Marie-Curie en la Universitat Tècnica de Dinamarca-Mikrolektronik Centret, va desenvolupar sensors nanomecànics de material polimèric.

Des de 2005, ha centrat la seua investigació en l'aplicació de la nanomecànica a la biologia i la biomedicina. És cofundadora de les empreses tecnològiques Mecwins SA i Nanodreams SL. Entre els seus assoliments està el desenvolupament de sensors optonanomecànics per a la detecció de proteïnes poc abundants en sang per a diagnòstic primerenc del càncer, que també han demostrat la capacitat de detectar el VIH només una setmana després de la infecció i actualment estan en desenvolupament per a detecció de SARS-COV-2. Ha sigut pionera en la identificació de patògens a través de les seues propietats físiques i en la cerca de nous biomarcadors físics del càncer en mecanobiologia.

Recursos multimedia

Joan Ribó