Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Poda árboles - València

Vés enrere Poda árboles

Volver

La poda d’arbrat durant els primers quatre mesos de la nova contracta de jardineria s'incrementa un 400%

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, destaca “l’esforç municipal per millorar este servici públic que arriba a tots els barris"

• Treballs de poda de l'arbrat que s'executen a tots els barris i pobles

30/01/2023

El Servici de Jardineria Sostenible ha realitzat un total de 16.837 actuacions de poda en les zones nord i sud de València i en l’arbrat viari durant els primers quatre mesos d’activitat de les noves contractes de manteniment dels parcs i jardins de la ciutat. Esta xifra representa un increment d’un 415% en relació a l’últim quatrimestre de 2021, quan es comptabilitzaren 3.270, “i és el resultat de l’augment de la inversió d’un 50% per a la millora de la infraestructura verda de tots els barris i pobles de la ciutat”, tal com ha anunciat hui el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.
 

Des del 7 de setembre, quan es van incorporar les noves contractes de jardineria, fins al 31 de desembre del 2022, s’han desenvolupat “un gran nombre d’accions de diversa índole” com ara la conservació dels jardins i parcs, la cava, escarda, poda i retall de vegetació. També s’ha dut a terme la reposició de flors de temporada, la revisió i poda d’arbres monumentals, la reparació de les xarxes de reg i del mobiliari urbà, el manteniment de jocs infantils i de socialització canina, així com obra civil i la millora de 13.605 escocells, inclosa la plantació de 108 arbres. En els jardins de la zona nord s’han podat arbres en 39 barris i en la sud, en 35 barris, mentre que les actuacions de manteniment d’arbrat en viari han arribat a la totalitat de barris i pobles.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, hi ha subratlla “l’esforç municipal per millorar les condicions d’esta contracta, un treball que es reflecteix en un millor servici públic que arriba a tots els barris, i que ja es nota”.

Concretament, les contractes de Jardineria Sostenible, FCC, Centre Verd i SAV, han realitzat durant estos quasi quatre mesos 704 actuacions de cava, escarda, poda i retall de vegetació. A estes xifres s’han de sumar les accions de jardineria i manteniment desenvolupats per la Fundació de la Comunitat Valenciana per a l’Ocupació i la Integració (Fundaempleo), la qual gestiona el Parc de la Rambleta i els jardins del Campus de Tarongers.

Prades, xarxes de reg i jocs infantils

Durant el primer quatrimestre d’execució de la nova contracta de jardineria sostenible s’ha reforçat la sega de prades de la ciutat, així l’empresa FCC ha actuat a tota la zona nord i SAV, amb competències en este tipus d’espais enjardinats han fet 797 intervencions a la zona sud.

A més a més, s’ha procedit a l’adequació de 270 jardins. D’estos, 208 es troben a la zona nord i entre les actuacions executades es troben: la instal·lació de terra de seguretat a la plaça de Joaquín Dualde (Marxalenes); la remodelació del jardí de Jesús de Medinaceli (El Grau), al voltant de la font; la millora i condicionament de l'entorn de l'eucaliptus del Passeig de l'Albereda; o el condicionament i instal·lació de reg al Jardí de la Font Podrida (Poblats Marítims).

Durant el primer quadrimestre de treball, les empreses contractades per al manteniment de la jardineria de la ciutat han acomplit tasques i obres vinculades amb el reg, el mobiliari i els parcs infantils, els espais de socialització canina. Al mobiliari urbà i els parcs infantils s’han fet 685 intervencions de neteja, manteniment i reparació als diversos barris i pobles de la ciutat, a més a més, s’ha procedit a la neteja integral d’àrees de jocs de 60 espais enjardinats de la zona nord de la ciutat, gestionada per FCC. Quant als espais de socialització canina, s’ha fet durant este quatrimestre en un total de 825 actuacions.

Les contractes de jardineria sostenible també han portat a terme una important línia d’acció per a millorar la xarxa de reg dels espais verds de València, han estat 2.302 intervencions per tal d’optimitzar l’eficiència en el consum d’aigua per als jardins. Alhora, s’han revisat la totalitat de fonts ornamentals, mentre que s’hi ha efectual l’analítica anual per al control de la legionel·la. A estes actuacions, cal afegir les millores i manteniment del reg de l’arbrat viari, a càrrec de l’empresa Centre Verd.

Control biològic de plagues fitosanitàries

En relació a la gestió de plagues, l’Ajuntament de València ha realitzat els tractaments necessaris, tot potenciant els tractaments sostenibles, fent servir la lluita biològica per a evitar l’ús de productes fitosanitaris. S’hi ha aplicat tractaments per al morrut roig de les palmeres i tractaments preventius contra la processionària del pi.

També s’ha avançat en el desenvolupament d’un model de jardineria sostenible. Així, Centre Verd, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) va començar a aplicar control biològic contra la cotxinilla cotonosa (Pulvinaria polygonata) en mèlies, al barri de Campanar i el tractament biològic per a eliminar dues plagues causades per la phylla que afecten 120 llorers d’Índies de l’avinguda del Port, una actuació “pionera”, fent servir exemplars d’Anthocoris nemoralis. I també s’ha dut a terme la lluita biològica en els cítrics de la ciutat. També es treballa al barri de les Tendetes, per a monitorar i fer seguiment del cotonet als tarongers de l’avinguda Burjassot.

El Parc de la Rambleta i els jardins de Tarongers

Per la seua banda, els equips de Fundaempleo han acomplit diverses tasques tant al Parc de la Rambleta com als jardins del campus universitari de Tarongers. Les xifres numèriques d’estes actuacions són complementàries al balanç global. A la Rambleta s’han dut a terme diverses accions de neteja, manteniment, retall de bardisses, buidatge i neteja de llacs, desbrossat de praderes o reparació de mobiliari i jocs infantils, així com obra civil per a l’adequació de camins, fonts, sistemes de reg i bancs. A més a més, ha estat “destacable” l’actuació per a la neteja del llac.

Als jardins del campus de Tarongers també s’han fet tasques de manteniment, entre elles, el reg per degoteig, mobiliari urbà o murs danyats. Quant als jardins, ha destacat el manteniment de tota la infraestructura verda, poda de palmeres i plantació d’una desena d’arbres, juntament amb l’execució de l’obra civil necessària.

Recursos multimedia

Sergi Campillo