Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Protección infancia y mujeres - València

Vés enrere Pleno. Protección infancia y mujeres

Volver

La Corporació es compromet a garantir l'aplicació efectiva de la Llei de protecció de la infància a la ciutat, després de la seua aprovació

El Ple s'ha manifestat també davant la celebració del 25-N, Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones

• Simbologia contra la violència masclista

19/11/2020

La Corporació Municipal ha plasmat hui el seu «compromís a continuar implementant les mesures necessàries perquè l'aplicació de la Llei de Protecció de la Infància en l'àmbit municipal i dins de les seues competències, siga plenament efectiva una vegada siga aprovada pel Parlament i entre en vigor, per a això haurà de comptar amb l'estructura organitzativa, els recursos econòmics i el personal especialitzat necessari». Tota la Corporació, excepte Vox, ha votat a favor d'esta proposta, que ha partit del Grup Ciutadans, i que ha inclòs aportacions i millores tant de l'Equip de Govern com del grup Popular.

 

El regidor del Grup Ciutadans Javier Copoví ha exposat el contingut de la proposta, així com les aportacions del Govern i del grup popular, i ha lamentat que no haja tirat avant amb el suport de tot l'Hemicicle. La moció aprovada assenyala també la voluntat de l'Ajuntament de «continuar celebrant anualment el Dia Universal de la Infància (20 de novembre), amb la participació de les principals entitats socials dedicades a la infància i adolescència a la nostra ciutat».

La regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, ha destacat les pautes de la política municipal en matèria de protecció de la infància, i ha exposat la celebració del Dia Universal de la Infància enguany, que lògicament estarà marcat per les directrius sanitària derivades de la pandèmia de covid-19. La regidora popular Marta Torrado ha destacat la importància de treballar per a «fomentar els valors i els drets dels menors», mentre que el portaveu de Vox, José Gosálbez, s'ha mostrat a favor de lluitar contra la violència cap als menors, però ha rebutjat la moció, atés el seu desacord amb la pròpia Llei en si, per la seua «radicalització ideològica i la seua perspectiva de gènere, i perquè arrasa amb la innocència de la infància», segons les seues paraules.

Segons l'acord plenari, en l'edició denguany del Dia Universal de la Infància, «a més de sensibilitzar sobre els drets dels i les menors, es reconeixerà el treball i esforç de totes les organitzacions de defensa dels drets de la infància i adolescència englobades en la Plataforma d'Infància, i als tècnics de les diferents institucions que han fet possible el desenvolupament d'esta Llei, així com també a tots els i les professionals dels àmbits educatiu, sanitari, dels servicis socials, protecció civil, cossos i forces de seguretat i ONGs que estan fent possible la protecció dels i les menors durant els moments més difícils del confinament i en estos temps de pandèmia».

 

25N, DIA DE L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

 

Així mateix, durant la sessió plenària s'ha aprovat una moció plantejada per la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, en el context de la celebració, el pròxim 25 de novembre, del Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones.

El text aprovat pel Ple, «junt amb els Governs locals reunits en la FEMP», assenyala en primer lloc una sèrie d'aspectes que afecten les dones, directament relacionats amb la pandèmia de covid-19. Tal com assenyala la moció, «alertem sobre el perill de les polítiques d'aïllament i confinament que suposen un augment dels nivells de violència domèstica, sexual i de gènere, per la qual cosa requereixen una major protecció. Reivindiquem el determinant paper transformador dels Governs locals durant i després de la crisi de la covid-19 per a construir economies i societats més igualitàries, inclusives i sostenibles. Recordem que és necessari garantir que la igualtat de gènere i els drets de les dones continuen en l'agenda política com a factor essencial per a fer front a la crisi de la covid -19, a curt termini, i com a elements clau per a afavorir la recuperació social, econòmica i sanitària de totes les persones a nivell global, a llarg termini. Defensem la necessitat de promoure accions globals consensuades que garantisquen la continuïtat de les polítiques dirigides a l'eliminació de les normes socials discriminatòries i el reforç dels programes de prevenció i lluita contra la violència de gènere. I reclamem una resposta coordinada que integre la perspectiva de gènere com a fil conductor el disseny de les solucions que frenen la crisi econòmica i social originada per la covid».

En segon lloc, el document aprovat suma un apartat de pautes i mesures dirigides a garantir la igualtat efectiva: «Demandem la implementació de projectes i programes locals que garantisquen la igualtat de gènere en l'ocupació i el suport a l'esperit empresarial de les dones, com a mesures per a preservar la seua independència econòmica i previndre la violència de gènere. Manifestem la nostra preocupació per les altes taxes d'ocupació temporal de les dones que, unit a la destrucció i la caiguda de l'ocupació adverteixen d'un perillós augment de la bretxa de gènere. Denunciem la càrrega que suposa per a les dones les situacions de “confinament selectiu” en l'àmbit escolar i respecte a les persones dependents i les conseqüències que pot tindre per al desenvolupament òptim de la seua carrera professional generant noves formes de violència social cap a elles basades en la reproducció de rols sexistes. Ratifiquem el nostre compromís amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere i recordem la necessitat de continuar avançant en el seu desenvolupament. Exigim la transferència dels fons assignats per a l'exercici 2020 com a mitjà per a garantir la continuïtat de la senda de treball iniciada. Combatem els posicionaments polítics que propugnen la negació de l'existència de la violència de gènere o rebuig de la validesa de les polítiques públiques enfocades a la seua total eliminació. I rebutgem totes les formes de violència contra les dones i manifestem el nostre compromís amb les víctimes».

PP i Ciutadans han mantingut un intercanvi de parers sobre l'autoria de la proposta: mentre que la regidora de Ciutadans Rocío Gil ha reclamat que la proposta del Govern municipal era una aportació inicial del seu grup, la regidora del PP Marta Torrado ha assegurat que el contingut bàsicament respon a l'acord de la FEMP, com ha confirmat la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud. Per part seua, Vox ha rebutjat la proposta i ha presentat una alternativa «que recull totalment la violència en el si de la família i en el si de la parella», en paraules del seu portaveu, José Gosálbez.

La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha explicat que la defensa de la igualtat i la lluita contra la violència que s'exerceix contra les dones «és una qüestió en la qual es necessita la implicació de tota la societat, sense fissures, i amb mesures certes i constants». Beamud ha Instat a la Corporació a votar a favor de la moció i a participar en l'acte que s'està preparant per a la commemoració del 25-N. «Esperem a tota a societat amb els braços oberts».

L'alternativa de Vox no ha tirat avant, atés que únicament ha obtingut els vots dels seus dos regidors, mentre que l'Equip de Govern ha votat en contra, i PP i Ciutadans s'han abstingut. Després d'això, s'ha votat la proposta d'acord inicial, que havia plantejat la regidora d'Igualtat, que ha obtingut el suport de tota la Corporació excepte els dos vots de Vox.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr