Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Mociones Fondos Europeos - València

Vés enrere Pleno. Mociones Fondos Europeos

Volver

El Ple reclama que els ajuntaments gestionen fons europeus per ajudar a xicotetes i mitjanes empreses

A l’Hemicicle s’han acordat altres mesures per fer front a l'impacte soci econòmic de la pandèmia del Coronavirus

• El Ple reclama fons europeus per fer front a l'impacte de la pandemia

25/03/2021

El Ple ha acordat hui reclamar el paper “decisiu” de l’administració local i autonòmica a l’hora de definir els criteris per destinar els fons europeus impulsats per fer front a les seqüeles socioeconòmiques de la pandèmia del coronavirus, així com en la formulació del contingut dels projectes de reconstrucció. Esta proposta que ha sigut defensada per l’alcalde Joan Ribó, s’ha aprovat amb els vots de tots els grups polítics, a excepció de Vox. I també reclama l’autoritat dels ajuntaments per establir els mecanismes necessaris perquè estos fons europeus arriben als sectors econòmics més afectats per la crisi, i especialment a les xicotetes i mitjanes empreses del municipi, entre les quals es troben aquelles dedicades a activitats relacionades amb les falles i la cultura.

 

Conforme este acord plenari, l’Ajuntament oferirà el suport dels servicis d’orientació municipals en coordinació amb altres institucions per tal de facilitar l’accés a les diferents ajudes i recursos que puguen arribar de les diferents institucions europees, i demanarà “que s’augmente la quantitat assignada dels esmentats fons per a la reconstrucció a les entitats locals fins a arribar a un percentatge semblant al que representen estes dins de la despesa pública de l’estat espanyol”.

El Ple també ha decidit gestionar estos Fons Europeus de forma coordinada entre les Entitats Locals Valencianes i el Govern de la Generalitat Valenciana segons correspon al model de cogovernança propugnat per la Unió Europea; i concretar i fer explícits els criteris i els mecanismes requerits pels distints Ministeris per a l’accés als Fons Europeus esmentats.

Joan Ribó ha explicat esta proposta que reflecteix part de les reivindicacions encapçalades per ell i altres alcaldes de nou ciutats espanyoles davant el Ministeri d’Hisenda per demanar que els ajuntaments gestionen de forma directa, com a mínim, el 14,56% dels fons destinats a la reconstrucció d’Europa; I l'ha defensada, “sense intenció de fer política amb el tema”, a l’Hemicicle com a alternativa a la iniciativa presentada per la portaveu del Grup Municipal Popular (PP), María José Catalá, i la regidora Paula Llobet “per a Instar el Govern Central perquè cedisca als Ajuntaments la gestió del 14,6% dels fons europeus que rebrà Espanya”.

El primer edil ha reflexionat sobre l’impacte de la pandèmia “que ha provocat una gran pèrdua de vides humanes, persones hospitalitzades i grans dosis d’incertesa no sols en el fet sanitari, sinó també i de forma molt important en l’aspecte econòmic i social”. “Les conseqüències d’esta crisi sanitària afecten a tota la ciutadania amb duresa i sense excepció, però especialment a les persones més vulnerables i també als segments econòmics més exposats”. En este sentit, l’alcalde ha al·ludit a sectors com l’hostaler, el del comerç, els vinculats a les falles o la cultura "que s'han vist durament colpejats en la seua activitat diària". I també ha parlat de les Pimes, “que són les generadores del major nombre d’ocupació a la ciutat de València”.

L’alcalde, que ha detallat l’aportació social de totes les persones que alcen la persiana cada matí, ha assegurat que “ara estos sectors requerisquen del compromís, l'ajuda i el suport de la societat que tenen més a prop, però sobretot de les diferents administracions públiques de manera urgent”. “I per això –ha continuat- des de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament s’ha posat en marxa el Pla Resistir, dirigit a treballadors i treballadores, empreses i persones autònomes dotat amb 28, 8 milions d’euros”.

“I hem sigut molts ràpids i tenim la satisfacció de poder afirmar que hui la immensa majoria dels sol·licitants d’estes ajudes ja disposen en els seus comptes corrents de les mateixes gràcies a la rapidesa amb què l’Ajuntament els ha tramitat. No tots els ajuntaments valencians poden dir el mateix. Amb tot, caldria, també, una implicació superior del govern espanyol en la mateixa línia, tenint en compte especialment la duresa d’esta fase de la pandèmia en el nostre país i les restriccions que s’han hagut d’implantar”, ha afirmat “sense oblidar, que la resposta política a mitjà i llarg termini per evitar el col·lapse econòmic s'ha articulat arribaran d’Europa a través dels Fons de Reconstrucció o Recuperació, els Next Generation EU, amb l'objectiu de reconstruir Europa des de l’ecologia, la digitalització i la resiliència”.

La portaveu popular, María José Catalá, qui ha volgut donar suport “a les paraules i reivindicacions municipalistes de l’alcalde”, ha demanat “xifres concretes i capacitat per impulsar i executar projectes valencians amb fons europeus”.

Per la seua banda, el portaveu del Grup Municipal Vox, José Gosálbez, ha considerat que “el 80% dels fons europeus es destinen a pimes i autònoms”; mentre que l’edil de Ciutadans Rafael Pardo, ha manifestat preocupació "pel retard de l’equip de govern en la presentació de projectes que poden obrir finestres d’oportunitat pel desenvolupament econòmic de la ciutat”.

 

MESURES FISCALS

 

El plenari ha aprovat també, a proposta de l’equip de govern i amb el vot en contra de l’oposició, una moció per mantindre la congelació dels tipus impositius com a mesura fiscal per a fomentar l’ocupació a la ciutat de València. El ple municipal estima que la pressió fiscal per habitant és menor en València que en altres grans ciutats espanyoles com Madrid o Barcelona.

Igualment, el ple municipal es referma en la seua posició de continuar treballant amb la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i amb altres entitats econòmiques per aplicar a empreses i autònoms les bonificacions que es contenen a les ordenances fiscals municipals.

Per últim, l’hemicicle ha manifestat que continuarà donant suport als estímuls econòmics continguts al Pla Resistir d’ajuda a autònoms i microempreses, ampliar-lo a altres sectors no continguts en la primera convocatòria i executar-lo i abonar-lo de forma ràpida, com s’ha fet fins ara.

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, considera que “parlar d’impostos, com demana l’oposició, no és parlar d’ocupació” i que la “pressió fiscal en València és 300 euros més baixa que en Madrid i 200 euros més baixa que en Barcelona”. La regidora Paula Llobet, del PP, creu que “València ha de tindre una política fiscal més amigable per crear ocupació”. Rafael Pardo, de Ciutadans, considera que “les bonificacions fiscals són les majors mesures per a crear ocupació” mentre Vicente Montañez, de VOX, estima “important baixar impostos”.

 

AJUDES PER ALS ACTORS QUE FAN POSSIBLE LES FALLES

 

En el marc de les accions desenvolupades per a pal·liar l'impacte soci econòmic de la pandèmia del Coronavirus, el Ple també decidit, amb la unanimitat de tots els grups polítics, “mostrar un absolut suport a les Falles i a tots els actors que fan possible esta festa, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i especialment a les comissions falleres; i
sol·licitar a totes les administracions públiques el seu reconeixement i suport a la festa de les Falles, així com possibles noves línies d'ajudes econòmiques complementàries a les ja existents del Pla Resistir per a l'artesania vinculada a les festes, o les Ajudes Covid a autònoms i empreses del Govern d'Espanya”. En el mateix acord, defensat pel regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, també s’ha ratificat “el treball des de l'Oficina de Projectes Europeus per buscar ajudes de fons europeus per als sectors vinculats a la festa”.

El regidor Carlos Galiana, que ha recordat “l’esforç municipal per ajudar als actors que fan possible les Falles”, ha presentat esta proposta com a alternativa a la proposada pel PP per a “salvaguardar les falles i els sectors vinculats a la festa”. Concretament, ha sigut l’edil Santiago Ballester, qui ha sol·licitat, entre altres “suports” per al món faller, “que totes les Administracions Públiques treballen de manera coordinada per a presentar projectes relacionats amb les festes de les Falles i els sectors vinculats per a optar a fons europeus”.

AJUDES PARÈNTESI

Finalment, el Ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció en la qual s'assenyala el compromís de la Corporació per «continuar amb noves convocatòries de les ajudes del Pla Resistir de la Generalitat, dirigides a diferents sectors econòmics de la ciutat de València que s'hagen vist afectats per les restriccions de la covid-19». La proposta acordada inclou col·laborar amb la Generalitat en la posada en marxa de la nova convocatòria del Pla Resistir II en totes aquelles qüestions que puguen contribuir a agilitar i reforçar la seua tramitació, tal com s’ha fet des de la primera convocatòria.

En este sentit, la Corporació es compromet a “posar a la disposició de la Generalitat tota la informació i col·laboració de l'Ajuntament de València perquè puga tramitar amb la major facilitat i celeritat possible la línia covid d'ajudes directes a autònoms i empreses, així com totes les mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, recollides en el Reial decret llei 5/2021 del Govern d'Espanya i que serà gestionat per les administracions autonòmiques”.

La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Pilar Bernabé, ha defensat la moció, que ha presentat com a alternativa a una proposta inicial del Grup Ciutadans, en la qual es proposava “exigir a la Generalitat -amb càrrec a la línia covid d'ajudes directes a autònoms i empreses- destinar un mínim de 120 milions d'euros als Autònoms i Empreses de la ciutat de València que complisquen els requisits establits en el Reial decret llei 5/2021”. La proposta de Ciutadans també plantejava “sol·licitar a la Generalitat la coparticipació de l'Ajuntament de València en la implementació de línia covid d'ajudes directes a autònoms i empreses, en els mateixos termes que en les ajudes Parèntesis del Pla Resistir, aplicant idèntic mecanisme de pagament urgent; i exigir al Govern d'Espanya una ampliació de la línia covid d'ajudes directes a autònoms i empreses, per a incloure com a beneficiaris de les mateixes als sectors de perruqueria i estètica”. La moció alternativa ha comptat amb els vots de l'Equip de Govern i Vox, mentre que PP i Ciutadans han votat en contra.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr