Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Moción viviendas de la Sareb - València

Vés enrere Pleno. Moción viviendas de la Sareb

Volver

El Ple reivindica la conversió de la Sareb en una eina pública per a garantir el dret a la vivenda de la ciutadania

L’equip de Govern també defén la unificació de doctrina per a la protecció de les víctimes de la violència de gènere

• El Ple ha debatut mesures per afavorir i facilitar l’accés a la vivenda

17/11/2022

L'Ajuntament de València sol·licitarà al govern espanyol que la Sareb (societat creada l'any 2012 per vendre propietats que han passat a mans dels bancs per impagament d’hipoteques u altres problemes de solvència econòmica) “es convertisca en una eina social per a fer efectiu el dret a la vivenda”. També demanarà al Consell de la Generalitat perquè realitze un seguiment d’estes situacions. Així ho ha acordat hui el Ple en aprovar una moció presentada per l’equip de govern municipal per instar l'executiu central perquè la Sareb cedisca la gestió dels habitatges a l'Ajuntament amb la finalitat que estes es destinen a lloguer social. “I així, evitar actuacions que no tenen en compte el drama social de les persones que habiten els immobles víctimes de l’especulació, de desnonament de famílies vulnerables o que patixen clàusules abusives en els contractes, entre altres situacions”.
 

A este respecte, el Ple ha decidit demanar, entre altres qüestions, que s’habiliten mecanismes legals per possibilitar la suspensió de manera indefinida d’estos procediments de desnonament, i que es designe un organisme per al seguiment de l’activitat de l’esmentada societat (Sareb) i la comprovació del compliment dels seus objectius, ara que és una entitat pública.

Esta proposta, presentada per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora de Vivenda, Isabel Lozano, que han parlat en nom dels dos grups que conformen l’equip de govern, ha sigut aprovada sense el suport dels grups de l’oposició. S’ha debatut conjuntament amb una altra moció, defensada pel portaveu de Ciutadans Fernando Giner, “amb mesures per afavorir i facilitar l’accés a la vivenda”, que només ha rebut el suport del Grup Popular i no ha prosperat.

En la seua intervenció, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha reflexionat sobre “la importància de les polítiques públiques per incrementar el parc de vivenda pública de la ciutat, que durant 20 anys va estar abandonat”. “Des de 2015 hem treballat per esmenar esta carència i poder oferir unes 2.000 vivendes assequibles, ha recordat Gómez, en subratllar que, “també cal lluitar contra l’especulació i demanar un canvi a l'empresa Sareb perquè deixe d’especular”.

En la mateixa línia, s’ha manifestat la regidora de Vivenda, Isabel Lozano, qui ha argumentat que “la igualtat de les persones comença per disposar d’una vivenda per a poder desenvolupar una vida amb dignitat”, i s’ha fet ressò d’algunes mesures implementades amb este objectiu com l’increment (fins a 4 milions d’euros) de les ajudes perquè la ciutadania puga fer front al pagament de les vivendes”. “Ara és el moment d’exigir a la Sareb que siga un instrument per garantir el dret a l’habitatge i que cedisca les vivendes a les administracions públiques”, ha afirmat Lozano.

Per la seua part el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, que ha titllat de “fracassats” els plans urbanístics de l’equip de govern, ha defensat algunes de les mesures presentades pel seu grup “per pal·liar l’actual increment del preu de la vivenda”, entre les quals ha destacat, per exemple, "la d’augmentar la partida destinada a les ajudes al lloguer al Pressupost de 2023”. Giner també ha suggerit la cessió de sol municipal a AUMSA per construir vivendes de protecció pública, la compra de vivendes per al lloguer social, i l’estudi per habilitar baixos com a vivendes.

El grup Vox no s’ha manifestat al respecte, i el regidor del PP, Juan Giner , ha lamentat que “totes les dades relacionades amb la vivenda a la ciutat de València evidencien el fracàs de la gestió d’este tema de l’actual equip de govern”.

Protecció de les víctimes de la violència de gènere

També a proposta de l’equip de govern, el Ple ha acordat, amb els vots a favor de l’equip de govern i Ciutadans, l’abstenció del PP i el rebuig de Vox, que l’Ajuntament donarà suport a les mobilitzacions convocades pel Moviment Feminista amb motiu del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A més, s’ha expressat “un sentit record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere”, i “el rebuig a totes les agressions i tolerància zero amb els maltractadors”.

El document aprovat ha sigut objecte de debat junt amb una proposta de Ciutadans que, tot i que no ha rebut el vistiplau del Ple, ha modificat el text inicial de l’equip de govern amb una esmena per instar els poders públics a la revisió de la llei Orgànica 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual, o aconseguir una unificació de doctrina per tal que l'aplicació d'eixa llei no supose la desprotecció de les víctimes de la violència de gènere.

Segons el text de la moció inicial, defensada en el Ple per la regidora d'Igualtat i Polítiques de gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i la regidora Elisa Valía, l'Ajuntament demanarà a instàncies superiors que s'agilitze el procés de renovació i actualització del Pacte Valencià contra la Violència de gènere i Masclista i el del Pacte d'Estat contra la Violència de gènere. La corporació local també sol·licitarà, entre altres qüestions, que es reformen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència de gènere contra les dones.

La regidora de Ciutadans, Rocío Gil, ha defensat la moció presentada pel seu grup que s’adhereix a la declaració institucional de la Federació Espanyola de Municipis ni Províncies (FEMP) i presenta esmenes a la proposta de govern, que han sigut acceptades. Entre estes es troben la de revisar les ordenances perquè les víctimes de la violència no paguen la taxa de cementeri, o la de tramitar que les estrangeres que han sigut víctimes de la violència de gènere rebran ajuda i auxili a l’oficina d’estrangeria de la Delegació de Govern.

Barri de Beteró

La situació del Barri de Beteró també ha centrat l'atenció del Ple Municipal. La corporació ha aprovat una moció presentada per l'equip de govern com a alternativa a una del Grup de Ciutadans en la qual se sol·licitava una intervenció integral municipal en el barri. En esta moció alternativa s’insta a que “l'Ajuntament estudie noves actuacions que continuen millorant la qualitat de vida del barri de Beteró, com les que s'estan duent a terme actualment” i entre les quals s'enumeren la renovació de l'entorn de l'estació del Cabanyal i la rehabilitació d'habitatges amb fons Next Generation. La moció ha rebut el vot a favor de l'equip de govern, el vot en contra del Grup Popular i de Vox i l'abstenció de Ciutadans.

Equipaments i servicis a Benimaclet

D’altra banda, el Ple ha decidit que “l’Ajuntament continuarà avançant, mitjançant l'encàrrec realitzat a AUMSA aprovat en la Junta de govern del 3 de desembre de 2021, en la revisió de l'Àrea Funcional 18, amb els criteris de planejament ja reflectits en este encàrrec, per a adoptar un model de ciutat sostenible, que millore la qualitat de vida dels seus ciutadans i garantisca el dret a l'habitatge i les necessitats d'equipaments i servicis de tota la població de Benimaclet”.

Este acord s’ha adoptat com a alternativa a la proposta subscrita per la portaveu del PP, María José Catalá, per impulsar el PAI de Benimaclet. En este punt ha intervingut, en nom de l’entitat Gent de Benimaclet, Vicente Lillo, que ha reclamat que s'impulse el PAI de Benimaclet i ha denunciat problemes d'inseguretat en la zona no urbanitzada.

Gestió de l’EMT

Per últim, a l’Hemicicle s’han rebutjat dos mocions relacionades amb la gestió de l’Empresa Municipal de Transport. Una presentada pel regidor de Vox, Vicente Montáñez, per demanar el cessament immediat del president de l’EMT, el regidor Giuseppe Grezzi, i una altra defensada per regidor popular, Carlos Mundina, que ha ampliat esta petició per a tots els consellers de l’equip de govern en l’esmentada empresa, així com la intervenció municipal.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha tancat este debat fent-se ressò “de la valoració favorable que fan els usuaris i usuàries de l’EMT”. Ribó també ha parlat, entre altres assumptes relacionades amb la gestió d’esta empresa, “de la renovació de la flota d’autobusos, de l’increment de la plantilla i dels efectes de la pandèmia que ha suposat un descens dels ingressos i un augment de les despeses”. “Nosaltres volem que l’EMT siga un servici públic i no un negoci”, ha conclòs en reiterar la seua reivindicació “de comptar amb una llei per al finançament del transport públic”.

D’altra banda, el Ple ha rebutjat dos mocions presentades pel portaveu del Grup Municipal de Vox, José Gosálbez. En la primera d'elles sol·licitava la implantació de criteris afavoridors per a la concessió de prestacions socials a famílies valencianes amb escassos recursos mitjançant requisits com tindre la nacionalitat espanyola o d'algun país comunitari o tindre residència legal a Espanya. La moció ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern i de Ciutadans, l'abstenció del Grup Popular i el vot a favor dels dos regidors de Vox. Tampoc s'ha aprovat la moció alternativa que a este punt havia presentat el Grup de Ciutadans.

La segona moció del portaveu de Vox sol·licitava que es pose en marxa un projecte d'atenció a dones embarassades en situació de vulnerabilitat proporcionant allotjament, manutenció i ajudes. La proposta ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern i el vot a favor dels grups de l'oposició.

El Ple ha debatut també una moció presentada pel Grup Popular perquè l'Ajuntament inste el Govern d'Espanya “a retirar de manera immediata la iniciativa presentada pel PSOE i Podem, així com a no dur a terme cap modificació del Codi Penal que supose derogar o modificar el delicte de sedició”. La moció ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern i el vot a favor dels grups de l'oposició.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr