Pleno. Declaraciones institucionales - València

Pleno. Declaraciones institucionales

Tornar

El Ple aprova una declaració institucional que demana la modernització de la Séquia Reial del Xúquer i aigua neta per a l’Albufera

El plenari també dóna per unanimitat el vist-i-plau per instar el govern central a modificar la legislació i reduir el personal interí de l’administració

• Vista aèria de l'Albufera

25/02/2021

El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat, i a proposta de l’equip de govern, una declaració institucional per sol·licitar la modernització de les infraestructures de reg de la Séquia Reial del Xúquer i el cabal ecològic que l’Albufera necessita.

 

El plenari considera que en les últimes dècades hi ha hagut una pèrdua progressiva en l’entrada d’aigua en l’Albufera. Així, fins als anys ’80 entraven uns 350 hectòmetres cúbics extra anuals, mentre que, actualment, en període de sequera i fora del període de cultiu de l’arròs, el llac depén només de les pluges per aconseguir una aportació hídrica.

Per als grups municipals, la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer permetria un gran estalvi d’aigua i, a més, disposar d’una quantitat extra d’aigua que podria destinar-se com a reserva ambiental per al Parc Natural.

La declaració aprovada ha estat consensuada amb la mateixa Séquia Reial del Xúquer.

 

ABÚS DE LA TEMPORALITAT

 

D’altra banda, el Ple ha aprovat també una declaració institucional per instar al govern central a una modificació de la legislació que permeta acabar amb l’abús de la temporalitat en la funció pública. La iniciativa, que també ha estat presentada per l’equip de govern, té com a objectiu instar els poders públics competents perquè realitzen de manera urgent les modificacions normatives pertinents de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic per tal de donar estabilitat les persones interines que venen ocupant llocs en les administracions públiques en virtut de nomenaments temporals.

A l’Ajuntament de València hi ha 1.461 persones interines d’un total de 5.049, el que comporta un 28,94% del total de la plantilla. En alguns casos, a més són treballadores i treballadors interins des de fa més de dos dècades. El tancament de les ofertes d’ocupació públiques i la limitació de les taxes de reposició d’efectius fa que la temporalitat siga una de les poques vies per cobrir vacants.

El Ple ha destacat, a més, que fa quasi un any que una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja determinava les línies que s’han de seguir pel legislador estatal per afrontar el canvi en les polítiques de provisió dels llocs funcionarials sense que s’haja fet cap pas en este sentit.

En la sessió ha participat la representant del col·lectiu “Interins en Acció de l’Ajuntament de València” per a “agrair als grups municipals el suport unànime al col·lectiu del personal funcionarial interí en la seua lluita per posar fi a l’abús de la temporalitat en les institucions públiques”. 

 

SUPORT A LA FEDERACIÓ DE MALALTIES RARES

 

Per últim, el Ple ha aprovat instar el Ministeri de Sanitat a actualitzar l’estratègia nacional de malalties rares, l’última versió de la qual és de 2014 i ha de ser revisada. La declaració institucional s’ha realitzat a proposta de la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER), una entitat creada en 1999 i que agrupa 97.000 persones amb 1.300 patologies distintes.

El Plenari del consistori ha donat el seu vist-i-plau a sol·licitar també a la Generalitat l’elaboració d’un Pla Integral multisectorial d’assistència, atenció i investigació en este tipus de malalties.

La Federació denuncia les dificultats que travessen els malalts afectats per malalties estranyes, que pateixen retards en el diagnòstic, manca de cobertura sanitària i problemes d’inserció laboral. La Federació demana, a més, incrementar les partides en investigació mèdica.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr