Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno apoyo a la huerta y otras mociones - València

Vés enrere Pleno apoyo a la huerta y otras mociones

Volver

El Ple dona suport al sector agrícola en la vespra del Dia de l’Horta

L’Ajuntament elaborarà un Pla Integral per a la prevenció i atenció de dones en situació de prostitució que serà la base per a la modificació de l’Ordenança

• L'Ajuntament demanarà assessorament al Consell Agrari de València per impulsar accions per ajudar el sector del camp

26/05/2022

L’Hemicicle s’ha pronunciat este dijous sobre la situació dels agricultors i agricultores de la ciutat després de les pluges dels últims mesos, que han ocasionat importants danys en els cultius. El Ple, en el vespre del Dia de l’Horta, ha aprovat una moció de suport al sector del camp. Així, l’Ajuntament se suma a la sol·licitud perquè es declare l’Horta de València zona afectada greument per una emergència de protecció civil. A més, demana assessorament a l’Organisme Autònom Consell Agrari de València (CAV) sobre les accions que pot impulsar el consistori, i intensifica la compra pública d’aliments de proximitat en les instal·lacions i servicis municipals.

 

La moció acordada és una alternativa a una proposta del Partit Popular, en què es reclamen bonificacions fiscals i subvencions directes per import de 750.000 euros per ajudar l’activitat agrària davant els episodis climàtics adversos, la pujada de preus de l’energia, la guerra d’Ucraïna i les aturades en el transport per carretera. La iniciativa ha estat aprovada per l’equip de govern, mentre que l’oposició s’ha abstingut.

El text proposa, en primer lloc, adherir-se a la petició que va fer el Consell de l’Horta de València el passat 13 de maig al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació perquè l’Horta de València es declare zona afectada greument per una emergència de protecció civil. Esta declaració facilitarà que les explotacions agràries reben compensacions econòmiques de les administracions públiques.

D’altra banda, es requerix assessorament al CAV sobre les accions que l’Ajuntament pot posar en marxa per incentivar el desenvolupament rural i millorar les rendes i les condicions de vida dels agricultors, ramaders i treballadors del sector agropecuari. A més, el consistori reforça la compra pública de productes de proximitat tant en espais i servicis municipals —màquines expenedores, actes institucionals o protocol·laris, etc.— com per part de les empreses concessionàries, tal i com ja va avalar el Ple en novembre de 2020.

Abolició de la prostitució

El Ple ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern, el vot en contra de Ciutadans i l’abstenció de PP i Vox, una moció per instar a les Corts Generals a donar suport a un projecte de Llei integral per a l’abolició de la prostitució i una proposició de llei orgànica per a incloure el proxenetisme com un delicte al Codi Penal. En este sentit, la Corporació insta el govern d’Espanya a crear un cos especial per a la persecució i la lluita policial contra les màfies, el proxenetisme i el tràfic de sers humans amb un increment de les mesures i recursos judicials i policials destinats a este objectiu.

Així, València es reaferma en la declaració aprovada al ple de setembre de 2019 per la qual es defineix como a ciutat abolicionista de la prostitució i defensa un model social que lluite per la desaparició de les causes que obliguen les dones a prostituir-se ja que resulta incompatible amb els principis d’igualtat, de respecte a la dignitat de les persones i de defensa dels drets humans de les dones.

En este sentit, la Corporació encetarà els tràmits per aprovar un pla integral per a la prevenció i l’atenció a dones en situació de prostitució i explotació sexual en la ciutat. Este pla ha de permetre analitzar el context actual i establir les actuacions futures dels servicis municipals, sempre en coordinació amb el teixit associatiu i amb altres administracions, per a l’anàlisi i modificació de l’ordenança de prostitució en València.

En este mateix sentit, l’Hemicicle ha sol·licitat la derogació de la Llei d’estrangeria i de la Llei de seguretat ciutadana per estimar que comporta l’estigmatització i la sanció de les dones prostituïdes. A més, demana al Govern d’Espanya l’abolició de les causes estructurals que fomenten la prostitució amb mesures urgents i amb impacte real sobre l’estructura patriarcal, racista i d’empobriment.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha explicat que “és el moment d’abordar este debat”. Gómez ha afirmat que “la prostitució és esclavitud sexual i afecta els drets humans i és una ficció que parlem de contracte sexual com si existira el lliure consentiment. El consentiment sexual no es pot comprar ni vendre. La dona no consentix lliurament perquè està sotmesa a les màfies i es troba en situació de vulnerabilitat”.

Per la seua banda, la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha recordat que “el tràfic de dones, xiquetes i xiquets mou milions de persones al llarg del món i ni tan sols sabem la magnitud però sí sabem que són dones joves procedents de països com Brasil, Rússia, Colòmbia...”. Beamud creu que “la prostitució vulnera els drets humans i la dignitat de la dona i la lluita s’ha de fer des de l’arrel, que és la desigualtat”. Beamud considera que “és necessari trencar la cadena de la normalització” i ha repassat la col·laboració del consistori amb ONG com Metges del Món o Càritas.

Suport “unànime” per al desenvolupament de L10 de Metrovalencia

De la part del Ple dedicada a debatre les propostes dels diferents grups polítics, cal destacar la concordança a l’hora de parlar de “la importància de la posada en marxa i evolució de la Línia 10 de Metrovalencia”. La corporació ha decidit “donar suport al govern municipal perquè, en coordinació amb la Generalitat Valenciana, programe l’ampliació de la xarxa de metro i tramvia del futur de la ciutat de València”.

Esta moció s’ha aprovat per unanimitat i com a alternativa a la proposta que ha defés el regidor popular Juan Giner, qui ha plantejat que “l’Ajuntament inste al Consell perquè recupere, impulse i destine els recursos econòmics necessaris i explore les fonts de finançament per finalitzar este projecte, amb l’execució del tram pendent que donarà cobertura al centre històric i els barris del Nord”.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, han parlat de “l’esforç per rescatar i desenvolupar este projecte que contempla, la interconnexió de diferents línies per arribar a més barris i donar el millor servici a la ciutadania”.

Carrer Colón “amb transport públic i tasques comercials”

En parlar de mobilitat, el Ple també ha acordat “donar suport a totes les accions i mesures per a seguir millorant el carrer Colón, perquè siga cada vegada un entorn on hi haja un trànsit motoritzat residual i calmat, amb una millora de l’espai per a vianants, i dels i les usuàries del carril bici, garantint un servici públic de qualitat i totes les tasques comercials, amb diàleg i participació de tots els i les agents i les entitats implicades”.

Este acord s’ha adoptat, amb el suport de l’equip de govern i de Vox, en debatre, conjuntament, sendes mocions presentades pels populars i Ciutadans. Concretament, l’acord s’ha pres com a alternativa a la iniciativa de la portaveu del PP, María José Catalá, qui ha demanat “l’elaboració d’una guia de punts negres existents a l’esmentat carrer Colón que poden ocasionar situacions de risc per a vianants, persones ciclistes, usuàries de VMP i vehicles en general”. “També ha sol·licitat la remodelació d’estos enclavaments i un seguiment dels canvis amb representació veïnal i dels comerços de la zona”.

En la mateixa línia “de dur a terme un procés de consens i diàleg”, el portaveu de ciutadans, Fernando Giner, en l'altra moció, que finalment ha sigut rebutjada, ha instat “a les regidories competents perquè inicien un procés de replantejament d’este cèntric carrer, així com d'ampliació del carril bici i de les garanties d’un transport públic amb bones freqüències i una visió metropolitana”.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha aprofitat la seua intervenció per a aportar dades com la dels accidents registrats al carrer Colón, 56 abans de l’actuació de pacificació del trànsit, i 43 després d’eixa intervenció.

Oficina nacional d’emprenedoria

El Ple de la Corporació també ha acordat demanar al Govern d’Espanya, amb el vots de tots els grups municipals a excepció de Vox, que València siga la seu de l’oficina nacional d’emprenedoria en un procés de descentralització de les institucions i els diversos organismes de l’Estat. L’Oficina Nacional de l’Emprenedoria és una plataforma impulsada pel Ministeri d’Afers Econòmics que vol servir com a paraigua al sector dels emprenedors de tot Espanya.

La moció ha estat presentada per l’equip de govern. La regidora de Desenvolupament Econòmic, Pilar Bernabé, ha manifestat que “esta ciutat pot allotjar esta seu nacional perquè l’ecosistema emprenedor valencià és del que més creix de tot Espanya, ens avalen les dades i així ens ho diuen i, per això, reunim tots els requisits”. La regidora ha fet un repàs de les dades econòmiques i d’atur a la ciutat i ha afirmat que “València és la millor ciutat per a viure i per a treballar”. “Les dades ens diuen que s’ha recuperat l’ocupació d’abans de la pandèmia, que hi ha més altes en la Seguretat Social i ha crescut el nombre d’autònoms”, ha assegurat.

Guia de celebracions “flexible als canvis socials”

D’altra banda, el Ple ha ratificat que “les festes de la ciutat de València són expressió del dinamisme de la societat valenciana i dels seus col·lectius ciutadans, i que el calendari festiu està en una evolució contínua”.

“D’esta manera, al costat de festes tradicionals com el Corpus, els miracles de Sant Vicent o les Falles, podem trobar altres expressions festives més recents, com ara l’Any Nou Xinés, l’Orgull LGTBI+, la Cavalcada de les Magues de Gener o festes de les cultures andines i afrodescendents. I esta realitat dinàmica dona compte de la diversitat cultural i del caràcter inclusiu que identifiquen el cap i casal”, ha argumentat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana.

Segons la proposta aprovada amb els vots dels grups de l’equip de govern i com a alternativa a la subscrita pel portaveu del grup Vox, José Gosálbez per “elaborar un catàleg oficial de celebracions”, “l’Ajuntament aprovarà l’elaboració d’un inventari informatiu de les festes de la ciutat de València, que haurà de renovar-se de manera periòdica per a atendre els seus canvis i modificacions”. “Amb esta guia es plasmarà la diversitat del calendari festiu de la ciutat de València que recollirà l’evolució experimentada en els últims anys. I d'esta manera la ciutadania disposarà d’un instrument que facilite el suport de l’Ajuntament i la Regidoria de Cultura Festiva als diferents col·lectius festius de la ciutat de València i les seues manifestacions festives”.

Reunió del Consell Rector del Consorci València 2007, proper dilluns

En la sessió plenària del mes de maig s’ha rebutjat una moció presentada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, qui ha demanat que es resolga la situació d'"alegalitat" del Consorci València 2007, i “que l’Ajuntament adopte a la major brevetat possible, les mesures necessàries per a regularitzar la situació jurídica d’esta entitat encarregada de la gestió i l’explotació de La Marina de València".

Esta moció no ha comptat amb el suport de l’equip de govern perquè, en paraules de l’alcalde, Joan Ribó, “és innecessària, perquè dilluns que ve se celebra la reunió del Consell Rector de l’esmentat consorci”. La màxima autoritat municipal ha lamentat “la visió catastrofista de l'oposició, perquè la realitat de La Marina és que ja és un espai que, retornat a les persones, treballa per consolidar-se com a referent d’activitats nàutiques i culturals, així com un enclavament que impulsa la innovació, l’oci i l’hostaleria, entre altres sectors”.

Llicències urbanístiques i d’activitat

L’Hemicicle també ha rebutjat la moció subscrita pel grup municipal de Ciutadans per tal de prendre mesures per agilitar el procés d’atorgament de llicències urbanístiques i llicències d’activitats econòmiques a l’Ajuntament. La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de l’equip de govern i el vot a favor de Ciutadans i el Partit Popular. El grup municipal Vox s’ha abstingut.

Finalment, s'han debatut i declinat una altra moció argumentada pel portaveu de Vox, José Gosálbez, perquè “s’adapten les condicions laborals del personal de les Biblioteques Municipals als nous servicis i horaris”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr