Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno mociones. Virgen Desamparados, adhesión UNESCO, Derechos Humanos - València

Vés enrere Pleno mociones. Virgen Desamparados, adhesión UNESCO, Derechos Humanos

Volver

La imatge de la Mare de Déu dels Desemparats romandrà a l’Ajuntament de València

València es postula per formar part de la xarxa de ciutats que impulsen el disseny com a motor de desenvolupament

• Imatge de la Mare de Déu ubicada en la casa consistorial

22/12/2022

La imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, que fins ara es trobava al Museu Històric Municipal de l’Ajuntament, romandrà “en la millor reubicació possible en un espai visitable de la Casa Consistorial”. Així ho ha aprovat el Ple de l’Ajuntament amb els vots a favor de l’equip de govern i el grup municipal de Ciutadans (Cs) i l’abstenció del Partit Popular (PP) i Vox. El debat sobre la ubicació de la imatge mariana es produix arran de la remodelació que afronta el Museu Històric de la ciutat i que ha comportat la retirada i el trasllat al magatzem municipal de diverses peces històriques, entre elles l’escultura de la Mare de Déu dels Desemparats.
 

La moció alternativa aprovada finalment a l’Hemicicle municipal és la resposta a les mocions inicials presentades pel Partit Popular i per Ciutadans, que sol·licitaven que la Mare de Déu continuara al Museu Històric municipal una vegada acabades les obres.

Així, la regidora del Partit Popular María José Catalá ha afirmat que “la moció alternativa aprovada no és suficient i que la permanència de la Mare de Déu a la Casa Consistorial és una qüestió de normalitat, de fer les coses bé, de no ofendre ningú i de respecte”.

El regidor de Ciutadans Fernando Giner ha afirmat que “el canvi de posició de l’equip de govern és positiva perquè rectificar és de savis”. Per a Giner, “amb la decisió que la Mare de Déu continue a l’Ajuntament guanya València i guanyen els valencians perquè la Mare de Déu és un aspecte de la nostra identitat”.

Per la seua banda, el regidor de Vox José Gosálbez creu que “la intenció del govern municipal és que la maredeuta desaparega o que passe desaparcebuda” i que “la proposta aprovada pel Ple és inconcreta i absolutament curta, que no diu res i ho diu tot”.

Per últim, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha renunciat al seu dret a la paraula en este punt.

La imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats va romandre emparedada en les dependències de la Casa Consistorial durant la Guerra Civil per decisió de l’aleshores alcalde de València, José Cano Coloma. Anys després, i per commemorar aquella decisió de preservar la imatge mariana, es va instal·lar una talla de la Mare de Déu en la Casa Consistorial.

Adhesió a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament ha acordat hui presentar la candidatura perquè València s’adherisca a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, en la categoria de Disseny 2023, una agrupació de quasi 300 municipis que promou la creativitat i les indústries culturals, en general, com “elements estratègics per al desenvolupament urbà sostenible”.

Esta moció s’ha aprovat a instàncies de l’equip de govern, i amb el suport dels Grups Popular i Ciutadans i el vot en contra de Vox. I segons este acord, la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, qui s’ha encarregat de defendre la proposta a l’Hemicicle, serà la responsable d’impulsar i coordinar, amb la resta de delegacions, les accions necessàries perquè la ciutat, Capital Mundial del Disseny 2022, continue amb la difusió i posada en valor del disseny valencià. “Volem visibilitzar València internacionalment, que es mantinga com espai d’innovació social a través del disseny que traspassa les fronteres nacionals, i treballarem perquè siga designada Ciutat Creativa de la UNESCO, en la categoria de Disseny 2023 i es consolide com una ciutat d’oportunitats”, ha argumentat l’edil.

Compliment dels Drets Humans

A proposta de l’equip de govern, el Ple també ha ratificat “el compliment de la Declaració Universal dels Drets Humans amb polítiques públiques destinades a promoure, protegir i garantir el seu desenvolupament”. Esta moció, que ha comptat amb el suport de PP i de Cs, mentre que Vox ha votat en contra, s'ha presentat a l’Hemicicle amb motiu de la commemoració d’efemèrides relacionades com, per exemple, el Dia de les Persones Migrants, que es va celebrar el 18 de desembre sota el lema “Tenim drets a tindre drets”.

L’acord contempla un total de 12 accions “per actualitzar els compromisos municipals segons els nous reptes globals com ara la situació de vulneració dels drets humans generada per la guerra d’Ucraïna”. Entre estes accions, raonades per la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, es troben, per exemple, la d'“instar al Parlament Europeu per a l’elaboració d’una política europea de migració eficaç, humanitària, segura i respectuosa amb els drets de les persones migrants”. Així mateix, “l’Ajuntament continuarà impulsant campanyes de conscienciació i sensibilització en matèria de drets humans, no discriminació i igualtat de tracte”.

Seguretat ciutadana

En matèria de seguretat ciutadana, al consistori hui s’han debatut conjuntament, i posteriorment s’han rebutjat amb 17 vots en contra, dos mocions. En nom del Grup Popular, el seu regidor Santiago Ballester ha presentat una, per sol·licitar “un pla de xoc, amb major presència policial al carrer, per dissuadir i previndre l’existència d’altercats als nuclis comercials o possibles focus d’aglomeracions”. A més, Ballester ha demanat “més formació per a la Policia”, i en el text de la seua proposta prega que “es combata la venda il·legal i es decomissen els articles falsificats”.

En la mateixa línia, el regidor de Ciutadans, Narciso Estellés, ha exposat “una bateria de mesures contra la violència de carrer que afecta la seguretat de la ciutat de València”. Estellés, qui ha al·ludit a “la por que tenen els i les valencianes”, també ha parlat de “la necessitat de reforçar el nombre d’efectius de la Policia Local als carrers, amb efecte dissuasiu”, i ha emplaçat les àrees de gestió corresponents “perquè es coordinen esforços i se subministre als i les agents el material que precisa”.

Polítiques municipals de mobilitat

Al Ple també s’ha debatut sobre les polítiques municipals de mobilitat. I a proposta de dos dels grups de l’oposició s’han analitzat l’Àrea de Prioritat Residencial (APR) de Ciutat Vella i les zones de baixes emissions en sengles propostes que s’han rebutjat.

El regidor del PP Carlos Mundina ha requerit que se suspenga l’aplicació del règim sancionador regulador en l’APR de Ciutat Vella fins que aconseguisca un consens amb residents, comerciants i altres agents del districte”. Així mateix, l’edil ha proposat que no es tramiten i es deixen sense efecte les sancions impostes i s’habilite una oficina de reclamacions.

En representació de Vox, el seu regidor Vicente Montáñez ha instat l’Ajuntament “perquè no elabore plans d’ordenació urbana que integren Zones de Baixes Emissions que perjudica els comerços de proximitat així com la llibertat de moviments i l’accés als vehicles de treballadors i treballadores i veïnat de València”.

Així mateix, l’Hemicicle municipal ha rebutjat la moció per a la construcció d’un nou auditori per a la Banda Simfònica Municipal, com havia demanat el grup municipal de Ciutadans. La moció ha tingut el vot a favor de Ciutadans, que l’havia presentat, més la del Partit Popular i Vox i els vots en contra de l’equip de govern.

En la sessió plenària del mes de setembre també s'han declinat altres dos mocions presentades per Vox. Una subscrita pel regidor José Gosálbez “per a desenvolupar un pla d’acció municipal front a la problemàtica social que patixen a les seues comunitats de veïns moltes famílies treballadores amb escassos recursos”; i una altra presentada pel portaveu d’este grup, Vicente Montáñez, “perquè la Cavalcada dels Reis incloga i concloga amb l’Adoració a la plaça de l’Ajuntament”.