Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno marzo. Puerto, La Marina y otras mociones - València

Vés enrere Pleno marzo. Puerto, La Marina y otras mociones

Volver

El Ple demana la cessió i gestió integral de tots els espais de la dàrsena interior del Port per recuperar “La Marina per a la ciutat”

La Corporació demana de nou un estudi paisatgístic i de mobilitat sobre l’ampliació del port

• La dàrsena interior del Port de València

30/03/2023

El Ple ha acordat hui, amb el suport dels vots de Compromís i PSPV-PSOE, l'abstenció del Partit Popular (PP) i Ciutadans (Cs), i el vot en contra de Vox, instar a l'Autoritat Portuària de València (APV) “a establir un full de ruta clar entre l’esmentat organisme públic encarregat del Port, la Generalitat i l’Ajuntament per a la cessió gratuïta i gestió integral de tots els espais de la dàrsena interior històrica i tots els espais corresponents a la Marina en la ciutat, creant un ens públic gestionat per l'administració autonòmica i local amb la finalitat d’atorgar seguretat jurídica a este espai garantint una direcció professional i una estratègia orientada a consolidar una referència de transformació econòmica i destí d’inversions estratègiques per a la ciutat”.
 

Este acord s’ha adoptat, a instàncies d’una proposta de l’alcalde de València, Joan Ribó, qui també ha defés “garantir, al mateix temps i durant este període de creació, un escenari de seguretat jurídica i de participació de les institucions valencianes en les decisions que afecten estes instal·lacions i espais”. L’alcalde ha presentat esta moció acordada al si de govern com a alternativa a una primera presentada pel portaveu de Compromís, Pere Fuset.

Abans del debat polític generat a l’Hemicicle arran de la gestió de La Marina, en el Ple ha intervingut, en nom de l’Associació de Veïns i Veïnes Grau Port i altres col·lectius de la zona, Vicent Martínez, qui ha subscrit la moció del govern i ha demanat “més control d’este espai, sense concessions lucratives, i més infraestructures per al barri”. “Volem, tal com diu la proposta de govern La Marina per a la ciutat, amb instal·lacions d’ús públic i iniciatives que eviten la tecnificació de la zona”, ha afegit.

En la seua intervenció, l’alcalde ha fet un repàs de l’evolució de la zona portuària des que el primer govern democràtic de la ciutat va encetar la reordenació d’este espai, i s’ha detingut “en les últimes intervencions que han recuperat espai per a la ciutadania i han convertit La Marina en un centre d’innovació, lúdic, i d’esports nàutics”

El regidor de Vox Vicente Montáñez ha anunciat el seu vot en contra perquè “La Marina ha patit durant els últims huit anys una gestió passiva, amb caràcter ideològic que l’ha portada a la ruïna, misèria i falta de projecció, i la proposta de govern no s’ha presentat acompanyada d’un pla de viabilitat”.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, que ha recordat que el seu grup ja va portar una moció al Ple demanant seguretat jurídica per a La Marina, ha titllat dat d’”irresponsable” la gestió d’este espai “que ha sigut objecte d’un sectarisme que ha allunyat empreses amb vocació inversora”.

Seguidament, ha pres la paraula la portaveu socialista, Sandra Gómez, qui s’ha manifestat “orgullosa i tranquil·la” del treball fet a La Marina i ha recordat que el govern municipal “ha impulsat iniciatives que han posicionat este espai com una referent per atraure inversions d’alt valor afegit”. “La Marina estava endeutada i abandonada i ara, que està sanejada econòmicament, volem que agafe un nou impuls amb un lideratge i una entitat conjunta que gestione i desenvolupe toles les potencialitats de la zona”.

Per últim, la regidora de Partit Popular Paula Llobet, ha parlat de la “inacció i falta de visió a l’hora de gestionar este espai que es va transformar amb l'America’s Cup”. “El deute havia d’haver-se pagat amb noves inversions i l’actual executiu local ha comés un error d’estratègia en abonar eixe deute sense un pla i amb manca de rumb”.

Afecció paisatgística de l’ampliació del port

El Ple de l’Ajuntament ha tornat a demanar de nou a l’Autoritat Portuària un estudi paisatgístic i un informe sobre les conseqüències que tindria en la mobilitat l’ampliació del port de València. Així, el plenari, amb els vots a favor de Compromís i PSPV, el vot en contra de PP i l’abstenció de Ciutadans i Vox, ha aprovat una moció presentada per l’equip de govern com alternativa a una primera proposta del Partit Popular que demanava l’execució de l’esmentada ampliació portuària.

En este sentit, la moció insta de nou el port a estudiar “l’impacte de l’ampliació i els mecanismes corresponents de pal·liació” respecte de dos qüestions: “l’anàlisi de l’augment de la mobilitat que comporta el projecte d’ampliació i mesures de gestió sostenible” així com un “estudi paisatgístic de la nova terminal i de la seua afecció a les platges del Cabanyal i la Malva-rosa”.

La moció aprovada considera que “el port del futur ha de ser més sostenible, competitiu i integrat a la ciutat per a així continuar sent un valor positiu a València i un motor d’ocupació fonamental en el marc de l’economia blava”. Igualment, creu que “el port ha de treballar per la seua descarbonització i garantir la reducció de les emissions fins assolir l’objectiu de zero emissions abans de 2030”.

Igualment, el text urgix “el compliment de tota la normativa ambiental respecte al desenvolupament del port i per això demanem que es realitzen les mesures correctores que estan previstes en la declaració d’impacte ambiental de 2007 per a compensar l’actual basculament de les platges del nord (el Cabanyal i la Malva-rosa), així com la greu regressió de les platges del sud (Pinedo, el Saler, el Perellonet, etc).

A més, el Plenari de la Corporació ha demanat també que es potencie “el desenvolupament del transport ferroviari de mercaderies del port de València i la seua connexió amb el corredor mediterrani i el corredor atlàntic fins assolir quotes similars en l’ús del tren a les que tenen els majors ports europeus”.

La Corporació també sol·licita la garantia que “l’ampliació i totes les actuacions realitzades per l’autoritat portuària complisquen la normativa jurídica i siguen respectuoses ambientalment garantint la seua sostenibilitat”.

Emissaris del Saler i Malva-rosa

D'altra banda, el Ple ha acordat requerir, de nou, a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica perquè a través de la EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals) escometa i finance el projecte redactat i presentat per l'Ajuntament denominat "Depòsit anti-DSU per a impulsió a la EDAR del Saler des de l'estació de bombament Sidi I i disseny de l'estació de bombament associada des del nucli 5" a fi de donar solució integral al sanejament de la zona, amb fons del cànon de sanejament.

Esta moció, defensada per la regidora del Cicle Integral de l'aigua, Elisa Valía, ha sigut aprovada amb el suport de l'equip de govern i l'abstenció dels grups de l'oposició. Valía ha presentat esta moció com a alternativa a la demanda del regidor del Partit Popular (PP) Carlos Mundina, qui ha sol·licitat que es requerisca, amb caràcter d'urgència, a la EPSAR perquè, de manera immediata, procedisca a la reparació dels trencaments existents en l'Emissari de Vera, amb l'objectiu d'evitar fugues residuals a la zona de bany de la platja de la Malva-rosa. El regidor popular demanava també que pel procediment d'urgència, l'Ajuntament assumisca i repare les fugues de la canonada submarina de l'emissari del Saler i després reclame el seu import a la EPSAR.

Nou director de la Banda Municipal

En el transcurs del Ple, l’Ajuntament de València s’ha compromés “a seguir treballant per continuar posant en valor, dignificant i seguir fent créixer l’agrupació municipal de la Banda Simfònica Municipal de València (BSMV), i designar, en breu, a un nou director titular amb capacitat demostrada i reconeguda, per poder dur a terme una programació d’alt nivell artístic, mitjançant una calendarització d’assajos amb la màxima antelació possible”. Segons este acord plenari, acordat a instàncies de la regidora de Patrimoni Històric i Recursos Culturals, Glòria Tello, “l’Ajuntament garantirà els drets laborals de les treballadores i treballadors del servici, i cobrirà les vacants existents en funció de la disponibilitat pressupostària, tal com indica el Servici de Personal”.

A més, “el consistori aportarà noves peces d’uniformitat, una vegada es resolga la licitació que el servici competent té en marxa; i seguirà amb el full de ruta, ja iniciada, per disposar d’unes noves instal·lacions i amb la compra i reparació d’instruments i amb l’aportació de materials, tal com ja hem fet”.

El Ple ha aprovat esta moció com a alternativa a una altra proposada presentada per la regidora de Ciutadans Amparo Giner “per desbloquejar la nefasta situació actual d’esta institució creada l'any 1901”. L'edil de Cs ha demanat que “la BSMV continue pertanyent al consistori i no es produïsca el seu trasllat al Palau de la Música, i que l’Ajuntament assumisca, entre altres assumptes, la compra d’uniformes e instruments o l'habilitació d’un local digne i una programació anual, que incloga els actes per commemorar el 120 aniversari d’esta formació musical”.

En este punt ha intervingut, en representació de la Banda Municipal, Joana Sales, qui ha assegurat que “esta agrupació professional viu el pitjor moment dels seus 120 anys d’història, amb suspensió de concerts, manca de planificació i un seguit de menyspreus per falta de la sensibilitat adequada”. “La BSMV és un referent musical amb professionals avalats per una gran experiència i trajectòria i pertany a la ciutat i no a cap grup polític”, ha afegit Joana Sales en demanar “respecte pel seu treball”.

Finalment, s’ha aprovat la proposta alternativa amb els vots dels regidors i regidores del govern municipal.

Notícies falses

La Corporació Municipal ha acordat instar els partits polítics que concorreran en les pròximes eleccions municipals a garantir “una campanya electoral neta, lliure de rumors i notícies falses”. Així s’h aprovat este dijous, per unanimitat de tots els grups de l’hemicicle, segons la moció plantejada pel grup municipal Socialista. Tal com ha defensat el regidor Borja Sanjuán “la desinformació constituïx hui dia una de les majors amenaces per a l'estabilitat dels països democràtics”, i ha alertat que “darrere de les notícies falses o fake news s'articulen, en nombroses ocasions, estratègies per a manipular l'opinió pública i desestabilitzar els estats i les seues institucions”. També ha subratllat que els rumors i la desinformació “són una amenaça global per a la llibertat i per a la democràcia”, i ha explicat que en la lluita contra la desinformació “és clau la coordinació amb els i les professionals de la comunicació i la informació, les empreses tecnològiques, la societat civil, els factcheckers (entitats i persones verificadores d'informació) i les institucions acadèmiques, i els partits polítics, consagrats en la Constitució Espanyola com a instrument fonamental per a la participació de la ciutadania en els assumptes públics”.

Ordenances de mobilitat i subvencions

El Ple de l'Ajuntament ha rebutjat la moció presentada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, perquè es modifique l'Ordenança de Mobilitat i l'aparcament regulat passe a ser gratuït a partir de maig de 2026, data en la qual finalitza la vigència de l'actual contracta. El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat que “estacionar a València és un problema” i ha defensat la gratuïtat sense perjudici de l'establiment de places, també sense pagament, reservades per a residents, càrrega i descàrrega i comerciants.

El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha defensat l'actual sistema perquè afavorix la rotació i permet l'aparcament dels residents. Finalment esta moció ha sigut rebutjada. Tampoc ha sigut aprovada la moció alternativa presentada pel grup Popular que advocava per la reducció horària de la zona de l'ORA però no per la seua eliminació.

També s'ha rebutjat una moció defensada pel portaveu del grup municipal de Ciutadans, Fernando Giner, perquè l'Ordenança de Subvencions de l'Ajuntament regule les subvencions de concessió directa de manera que “es garantisca en tot moment la protecció i el respecte als drets i valors constitucionals i del nostre Estatut d'Autonomia”. La moció critica la concessió de subvencions a entitats que promouen “l'anticonstitucional entelèquia dels països catalans”. El Ple ha rebutjat la moció amb el vot en contra de l'equip de govern i el vot a favor dels grups de l'oposició.

La ubicació de l'hospital Arnau de Vilanova també ha sigut objecte de debat en el ple. El Partit Popular ha presentat una moció perquè l'Ajuntament inste a la Generalitat a mantindre l'actual ubicació de l'hospital i que s'amplie o s'edifique un nou, però amb la mateixa localització. També sol·licitava l'ampliació d'especialitats. La moció ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern, el vot a favor del Grup Popular i de Ciutadans i l'abstenció dels regidors de Vox.

El Ple també ha rebutjat la moció presentada pel regidor José Gosálbez, del grup municipal Vox, perquè s'incremente la freqüència de pas de la unitat de cavalleria i de patrulles de la policia local en el vell llit del Túria “a fi de previndre les baralles, robatoris i assetjaments entre la població adolescent”.

D'igual forma ha estat rebutjada la moció presentada pel grup municipal de Vox perquè se suprimisquen “les despeses municipals a les famílies de classe mitjana i treballadora quan reben una herència”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr