Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ple. Comunidades Energéticas - València

Vés enrere Ple. Comunidades Energéticas

Volver

El Ple reclama un suport legal que impulse les comunitats energètiques per a reduir el preu de la llum

En l'Hemicicle també s'ha acordat treballar, “com s’ha fet fins el moment, per ajudar al col·lectiu faller i altres entitats festives”

• Les comunitats energètiques produeixen estalvi en la factura de l'electricitat de les llars i negocis

31/03/2022

L'Ajuntament instarà i acompanyarà al Govern de l'Estat perquè s'aprove una norma que regule i impulse les comunitats energètiques “que contribuiran en la lluita contra el canvi climàtic que promou la ciutat de València”. Així ho ha decidit hui el Ple Municipal a instàncies d'una proposta de l'equip de govern que ha defensat que “estes comunitats, entre altres avantatges, produeixen un estalvi significatiu en el cost de l'electricitat de les llars i negocis, disminuint la vulnerabilitat de les persones”. Esta moció ha comptat amb el suport de tots els grups polítics de l'oposició (Partit Popular i Ciutadans), a excepció de Vox.

 

El regidor delegat d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha argumentat en l'Hemicicle “la voluntat del govern local de defensar el dret a l'autoconsum compartit d'energia, sense peatges ni càrrecs”; i ha explicat el treball desenvolupat per l'Ajuntament de València davant l'“emergència climàtica i ambiental”, i l'aposta municipal per les comunitats energètiques, “que són probablement l'eina principal per a fer realitat l'apoderament ciutadà en el sector energètic i per fer front a la pujada del preu de la llum”.

“Per esta raó, i davant determinades circumstàncies que limiten el desplegament d'esta mena d'entitats jurídiques que persegueixen l'estalvi d'energia i l'eficiència energètica”, Alejandro Ramon ha proposat sol·licitar al Govern de l'Estat que “regule, a l’empara de la normativa europea, aspectes per a proporcionar un marc jurídic favorable a les comunitats energètiques”.

 

Ajudes per al col·lectiu faller i altres entitats festives

 

D’altra banda, el Ple ha acordat “treballar conjuntament amb el col·lectiu faller i els seus representants i materialitzar ajudes directes a les comissions falleres i d’eixa manera disminuir els importants efectes econòmics negatius causats per la pandèmia, tal com s’ha fet els darrers dos anys”. Este acord, segons la proposta dels grups que conformen l’equip de govern (Compromís i PSPV-PSOE València), també contempla “el treball amb la resta d’entitats festives de la ciutat, com s’ha fet fins ara, per ajudar al desenvolupament de les seues activitats, revisant i augmentant, allà on es considere, la dotació econòmica de la subvenció”. Així mateix, segons esta moció, defensada pel regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, l'Ajuntament, “que fins el moment ha destinat uns 15 milions d'euros per a pal·liar l'impacte de la pandèmia en el món faller”, es compromet a “continuar treballant, com s'ha fet fins ara, amb les ajudes econòmiques als sectors directament implicats en el desenvolupament de les Falles i les Festes de la ciutat de València”.

Esta proposta de l'equip de govern, que s'ha aprovat amb el vot del Partit Popular i de Ciutadans, i l'abstenció de Vox, ha sigut presentada com a alternativa a dues mocions de l'oposició, que s'han debatut conjuntament. D'una banda, el regidor popular Santiago Ballester, ha sol·licitat “una línia d'ajudes directes per a les comissions falleres que, malgrat les condicions, no han deixat de ser un col·lectiu solidari i de generar riquesa en diferents sectors productius”, i una modificació de les lleis de mecenatge cultural, científic i esportiu no professional “per a atraure la inversió privada al manteniment de les festes”; mentre que la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha demanat una ajuda extraordinària per a les comissions falleres i per a les altres entitats festeres de València “per a mitigar l'impacte de la crisi del coronavirus i protegir la seua dignitat, malgrat la disminució dels seus censos i pèrdua d'ingressos”.

 

València, pol logístic

 

En la sessió plenària del mes de març també s'ha aprovat una moció presentada per la portaveu del grup socialista, vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, per a “continuar treballant per a fer de València un pol logístic segons allò que s'ha fixat en la Llei de sòl industrial, i donar suport a la gestió de la Generalitat que ha aconseguit que la gigafactoria de bateries del fabricant d'automòbils alemany s'instal·le a la província de València”.

Segons esta moció, secundada per tots els grups municipals a excepció de Vox, "la Regidoria de Desenvolupament Econòmic es coordinarà amb la Generalitat per a establir sinergies que reforcen les oportunitats d'inversió i farà costat al conjunt d'universitats i centres de formació professional perquè seguisca amb el seu desenvolupament potenciant la qualitat i el talent dels seus estudiants en col·laboració amb aquestes noves oportunitats”.

 

Altres propostes

 

En la sessió plenària del mes de març també s'han debatut i finalment rebutjat tres mocions presentades pels regidors de Vox. El portaveu d'este partit polític, José Gosálbez, ha sol·licitat “la intervenció municipal per a aconseguir una ciutat lliure d'ocupació il·legal, tant en el centre com en barris com Benimàmet, Cabanyal, Malva-rosa i Orriols”; i el regidor Vicente Montáñez ha demanat "el suport de l'Ajuntament per a l'ampliació del port de València i perquè a la ciutat s'escometen infraestructures necessàries que vertebren i canalitzen xarxes de comunicació”. Finalment, en matèria de contractació, Vicente Montáñez ha reclamat que “totes les factures, i pròrrogues de contractes vençuts es regularitze mitjançant contracte públic, així com que s'adone de tots aquests expedients pendents de renovació”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr