Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ple mociones. Consell Transparència y violencia género - València

Vés enrere Ple mociones. Consell Transparència y violencia género

Volver

El Ple insta Les Corts a renovar el Consell de Transparència i que els partits s’impliquen en la lluita contra les violència masclista amb el nomenament dels seus representants

L’Ajuntament també es dirigirà a les entitats bancàries perquè mantinguen l’ús de la llibreta d’estalvis amb les persones majors

• Un moment de la sessió plenària

26/01/2023

El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat hui una proposta de l’equip de govern per instar a Les Corts a què “a l’hora de decidir la composició dels diferents òrgans i entitats que per raons de competència els pertoque, que s'abstinguen de nomenar persones sobre les quals hagen recaigut condemnes prèvies per violència de gènere a l’objecte de què aquesta situació no es torne a repetir”. Amb esta moció, l’Ajuntament també ha demanat al candidat de Vox a la Generalitat, Carlos Flores Juberías, nomenat a proposta del Partit Popular, “a renunciar al seu càrrec al Consell València de Transparència per la incompatibilitat moral d’haver estat condemnat per delictes relatius a la violència masclista”.
 

Esta iniciativa de govern, que ha eixit endavant amb l’abstenció de Ciutadans i del Partit Popular i el vot en contra de Vox, l'ha defés la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere, Lucia Beamud, qui ha parlat del “context d’emergència feminista en el qual ens trobem, i en el qual és necessari que els partits polítics, com a instrument fonamental de la participació política, prenguen totes aquelles mesures que tes troben al seu abast per lluitar contra les violències masclistes, que tenen la seua màxima representació amb els assassinats”.

Lucia Beamud ha demanat “la renovació del Consell de Transparència” i ha subratllat que “els partits polítics han d’implicar-se en la lluita contra les violències masclistes no només a l’hora de governar, sinó també quan s’elaboren les llistes electorals o es nomenen representants davant els diferents òrgans i entitats”.

En el debat generat al respecte, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha considerat que “esta moció no és objecte de debat en este Hemicicle”, i ha defés que “no es pot cessar a una persona si no hi ha motiu legal per a fer-ho”; mentre que la regidora de Ciutadans (Cs) Rocío Gil, ha aprofitat la seua intervenció per a parlar de “la disminució de recursos destinats a la lluita contra la violència de gènere”. I la regidora del Partit Popular (PP) María José Ferrer San Segundo, qui ha rebutjat qualsevol manifestació de violència, ha assegurat que el PP ja ha demanat la renovació dels membres del Consell de Transparència i ha proposat, com a moció alternativa que ha sigut rebutjada, que l’Ajuntament demane a Les Corts l’aprovació d’esta renovació a principis de febrer.

Contra l’exclusió financera de les persones majors

D’altra banda, el Ple ha acordat, amb el vot de Ciutadans i l’abstenció de PP i Vox, una moció de govern per a exigir a les entitats bancàries que milloren l’accessibilitat i l’atenció a les persones majors, i que mantinguen l’ús de la llibreta d’estalvis amb les persones que així ho necessiten, eliminant comissions.

Esta moció ha estat defesa per la vicealcaldessa i regidora socialista, Sandra Gómez, qui ha argumentat les “sèries” dificultats que tenen les persones majors “per poder tindre una relació de qualitat i de confiança amb les seues oficines bancàries, que deixen fora dels seus servicis a qui està més castigat per la bretxa digital”.

Millores condicions socials per a les persones migrants

L’Ajuntament també ha manifestat hui el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular “Esenciales” per a la regularització extraordinària de persones migrants a l’Estat espanyol, registrada en desembre de 2022; així com a la proposició de llei que establix una regularització extraordinària per a persones estrangeres.

Segons esta moció, que ha sigut aprovada amb l’abstenció del PP i Ciutadans i el vot en contra de Vox, i ha sigut debatuda a instàncies de l’equip de govern, l’Ajuntament donarà trasllat d’este acord plenari a la Plataforma “Esenciales” i al Congrés dels Diputats. A més, el consistori continuarà treballant per a garantir les millores condicions socials de les persones migrants que arriben a la nostra ciutat, i donarà suport a les ONG que treballen des del pla de la integració la interculturalitat.

En este punt ha intervingut en nom de l’Associació Intercultural Candombe, Silvana Cabrera, qui ha defensat els drets humans de les persones migrants i la regularització de qui contribuix en un país divers i democràtic.

La regidora de Cooperació, Maite Ibáñez, ha recordat “les polítiques migratòries que rebre'n suport de l’Ajuntament per contribuir, per exemple, a millorar la situació econòmica de moltes persones migrants i lluitar contra el mal d’economia submergida”. I la regidora d’Igualtat, Lucia Beamud, ha intervingut per demanar “una reflexió per donar suport a totes estes persones que són essencials, ja que treballen en diferents tasques que resulten això: essencials, i mereixen justícia social”.

“Voluntat negociadora” amb el veïnat de Penya-roja

En la sessió plenària també s’han debatut conjuntament i, finalment, rebutjat, dos mocions dels grups de l’oposició relacionades amb el barri de Penya-roja. D’una banda, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha demandat que “l’Ajuntament òbriga el diàleg i es comprometa per a executar les inversions pendents en l’esmentat barri del districte de Camins al Grau”. I en la mateixa línia, des de la bancada popular, la regidora María José Ferrer San Segundo ha sol·licitat que “els terrenys requalificats tornen a ser per a servicis públics com, per exemple, un centre de salut que és el recurs més demandat”.

Abans del debat suscitat al respecte, s’ha sentit la veu d’un representant de l’Associació de Veïns de Penya-roja, Fernando Argente, qui ha reclamat “que l’Ajuntament pacte el final d’un conflicte en què el Tribunal Superior de Justícia ja ha donat la raó al veïnat en les seues reclamacions contra els plans urbanístics municipals per als solar de l’antiga fàbrica de Tabacs”.

Com a alternativa, el Ple ha decidit, a instàncies de l’equip de govern i sense suport de la resta de grups municipals, “que, una volta sol·licitada la suspensió per ambas parts en el procés judicial, l’Ajuntament continuarà amb la seua voluntat negociadora per aconseguir una solució concertada i evitar les pernicioses conseqüències que la sentència de Tabacalera té per a l'Ajuntament i les famílies que han adquirit propietats de bona fe”.

Així mateix, tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, “l’Ajuntament estudiarà les possibles responsabilitats jurídiques i patrimonials dels responsables polítics de l'operació Tabaquera sobre els perjudicis i danys que està ocasionant a l'erari públic de l'Ajuntament de València”.

Durant la sessió plenària s'han debatut altres tres mocions plantejades pels grups de l'oposició Popular i Vox, que han sigut rebutjades per la Corporació. En primer lloc, el Ple ha rebutjat la moció subscrita per regidor José Gosálbez, portaveu del Grup Vox, sobre l'aplicació de tarifes de caràcter social i exempcions de pagament a les famílies valencianes de rendes baixes i en situació de vulnerabilitat. Tampoc ha comptat amb el suport del Ple la proposta del grup popular plantejada pel regidor Carlos Mundina sobre el carrer de Colón. I, finalment, s'ha desestimat la proposta també de Vox sobre el cessament del gerent i president de l'EMT.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr