Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ple mociones IBI Mercado Colón - València

Vés enrere Ple mociones IBI Mercado Colón

Volver

El Ple aprova per unanimitat una bonificació del 95 % en l'IBI del Mercat de Colón

• El Mercat de Colon

27/03/2024

  • El Ple reduïx el gravamen tributari d'este immoble per tractar-se d'un Bé d'Interés Cultural
  • Els arrendataris dels locals comercials defenen que “en més de 100 anys mai se'ls havia cobrat este impost i que no existix un altre espai similar a València al qual se li aplique”

L'empresa municipal Aumsa, propietària del Mercat de Colón, reduirà el gravamen de l'Impost de Béns immobles (IBI) aplicat des de fa quatre anys a este monument modernista. I esta reducció es justifica “perquè el Mercat de Colón es tracta, des de l'any 2007, d'un Bé d'Interés Cultural (BIC) en què es desenvolupen activitats econòmiques d'especial interés social, cultural, històric artístic i de foment de l'ocupació”.

Així es desprén de la decisió que ha adoptat hui el Ple per a bonificar en un 95 % la quota d'eixe IBI, “un acord amb el qual es pretén restaurar la situació que tenia el Mercat de Colón en 2020 quan no tributava, com succeïx amb la resta de Mercats Municipals”. Així ho ha explicat el regidor d'Urbanisme i president d'Aumsa, Juan Giner, qui ha presentat i defés la proposta de l'equip de govern que ha sigut sostinguda per tota la corporació.

En esta moció, es reflectix que “en 2021 es va alterar la titularitat cadastral del Mercat de Colón i que això va implicar un canvi que obligava a Aumsa al pagament de l'IBI. Si bé, esta alteració mai es va comunicar ni als consellers de la societat, ni als operadors del mercat, i tampoc es va contemplar en el balanç de despeses de la societat, i ha generat un deute d'1.108.614,36 euros en els comptes d'Aumsa, per l'impagament de l'IBI en els últims quatre exercicis”.

En el debat plenari d'este punt ha intervingut, en nom de la Federació de Mercats Tradicionals de Proveïments de la Comunitat Valenciana, José Manuel Manglano, “afectats com a arrendataris dels locals comercials del Mercat de Colón”. “L'obligació del pagament corresponent per a abonar eixe IBI, segons els contractes firmats en el seu moment, resultaria inassumible per a les 300 famílies vinculades laboralment amb este espai, i injust, perquè este en més de 100 anys mai se'ns havia cobrat l'IBI, i tampoc existix un altre espai similar a València al qual se li aplique”.

En el torn de paraula dels grups polítics, la portaveu Socialista, Sandra Gómez, ha expressat la seua conformitat amb la proposta de govern, “si bé esmena un error heretat de l'anterior govern popular que, per exemple, va impulsar contractes en els quals els arrendataris assumien l'IBI”.

En la seua intervenció, Sandra Gómez ha plantejat una moció alternativa per a estendre la citada bonificació de l'IBI a la resta d'inquilins dels locals arrendats d'Aumsa, una proposta que ha rebut el suport de Compromís i finalment ha sigut rebutjada pel Ple.

Per part seua, la regidora de Compromís Eva Coscollà, que també ha donat el vistiplau a la iniciativa del govern, ha manifestat que “l'Ajuntament ha de plantejar-se la modificació de l'Ordenança de l'Impost de Béns immobles per a contemplar totes les circumstàncies que requerisquen ser revisades”.

El regidor d'Urbanisme, que ha defés que amb l'acord plenari de hui “l'Ajuntament protegix el Mercat de Colón perquè torne a situar-se en les mateixes condicions que la resta de mercats municipals”, ha recordat “la voluntat de l'actual equip de govern per a millorar la situació d'este recinte, un dels millors exemples del modernisme valencià que, dissenyat per l'arquitecte municipal Francisco Mora i inaugurat en 1916 amb la finalitat de proveir als veïns del barri de l'Eixample, forma part del patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat”.

El Ple també ha decidit regularitzar els comptes d'Aumsa, que assumirà eixe deute heretat i la tindrà en compte en les seues execucions pressupostàries.

Flexibilització del destí del superàvit pressupostari
El Ple de l'Ajuntament ha aprovat la moció que l'equip de govern ha presentat, com a alternativa a la del grup socialista sobre l'objectiu de dèficit, amb els vots a favor de PP, Vox i PSOE i amb l'abstenció de Compromís.
Així, l'Ajuntament “instarà el govern d'Espanya a l'adopció urgent de mesures de flexibilització del destí del superàvit pressupostari corresponent a l'any 2023 de les Corporacions Locals, el deute net de les quals siga igual o inferior al 50 %, fent-ho de lliure disposició”, ja que garantixen els estàndards de sostenibilitat pressupostària i estabilitat financera”.

Millora de les Falles

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat la moció alternativa de l'equip de govern respecte de la presentada pel grup socialista sobre l'objectiu de dèficit amb els vots a favor de PP, Vox i PSOE i amb l'abstenció de Compromís. En concret, s'insta el govern d'Espanya a l'adopció urgent de mesures de flexibilització del destí del superàvit pressupostari corresponent a l'any 2023 de les Corporacions Locals, el deute net de les quals siga igual o inferior al 50 %, fent-ho de lliure disposició”, ja que garantixen els estàndards de sostenibilitat pressupostària i estabilitat financera.

Així mateix, el Ple també ha aprovat este dimecres amb els vots a favor de PP, PSOE i Vox i amb l'abstenció de Compromís, una moció nova sorgida del debat a partir d'una proposta inicial del grup municipal socialista sobre la millora de les Falles.

Així, el consistori comptarà amb informes minuciosos, elaborats des de la Junta Central Fallera, per a reduir els temps de l'Ofrena i que seran presentats a l'Assemblea de Presidents per a sotmetre'ls a la seua aprovació.

A més, es continuarà amb el pacte global en la taula de diàleg, com en anys anteriors, del Bàndol faller entre veïns, comerciants i comissions falleres per a les falles del 2025. També continuarà treballant, coordinadament amb tots els servicis municipals implicats i les entitats per la defensa i difusió del patrimoni, en l'adopció i millora de totes aquelles mesures que resulten necessàries i adequades per a la millora de la protecció del patrimoni històric de València durant la celebració de les Falles.

De la mateixa manera, es continuarà reforçant i millorant la vigilància i seguretat en el període faller en exercicis futurs i en la millora ja realitzada en la neteja dels carrers durant les falles 2024, per a augmentar i intensificar, encara més, la salubritat i la imatge de l'espai públic durant les pròximes Falles.

També es treballarà per reforçar la informació a la ciutadania dels desviaments de les línies d'autobusos tant en les parades com en les pantalles informatives situades a bord i es reforçarà el control dels aparcaments situats en zones per als vianants en els dies de Falles.

Compromís per a “promoure i facilitar la inserció laboral de les dones”

D'altra banda, en la sessió plenària l'equip de govern ha reiterat “la seua voluntat de promoure i facilitar la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables entre els quals es troben les dones”, tal com ha defés el portaveu de l'executiu local, Juan Carlos Caballero, davant la proposta del grup Compromís que ha defés la seua portaveu, Papi Robles, “perquè es torne a convocar el Patronat de València Activa i revocar les actuals polítiques d'esta fundació que perjudiquen les dones”.

En el debat suscitat sobre este tema, Papi Robles també ha plantejat la realització d'un reglament “per al compliment del principi de transversalitat de gènere en totes les àrees del consistori; mentre que el regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, ha assegurat que “València Activa s'adapta a la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes, i defén que totes les persones gaudisquen de drets d'igualtat de tracte amb absència de tota discriminació per raó de sexe”.

En nom del grup socialista, Javier Mateo, ha repassat l'evolució de les polítiques de València Activa "per a qüestionar les últimes accions de Vox en esta fundació", i ha preguntat quan se celebrarà el Fòrum pel Lideratge Femení.

Per la seua part seua, el portaveu de govern, el regidor popular Juan Caballero, ha tancat el debat amb l'asseveració que “les polítiques d'Igualtat estan garantides i s'han agrupat entorn d'una única regidoria, la d'igualtat, que ha incrementat la seua partida pressupostària amb 180.000 euros”.

Gai Games

D'altra banda, en la sessió plenària d'este dimecres s'ha rebutjat la moció subscrita conjuntament pel grup municipal socialista i Compromís sobre "mesures contra la instrumentalització dels Gai Games i la invisibilització del col·lectiu LGTBIQ+" amb els vots en contra de l'equip de govern i a favor de l'oposició.
En el debat, els portaveus dels grups municipals de Compromís i PSOE han sol·licitat que se cedisca el contracte i es firme el conveni amb la Fundació València Diversitat perquè “siguen els col·lectius els que lideren estos jocs i l'Ajuntament recolze en infraestructura econòmica i institucional”. A més, han criticat que el govern de Catalá “estiga tan obstinat a trencar la imatge tan positiva de la ciutat que s'havia aconseguit i que posicionava a València com a referent en la llibertat, en la igualtat i en la diversitat i haja traït el moviment LGTBIQ+ amb l'acord del 8 de març, ja que ha passat de liderar un projecte al fet que vostés li ho roben, sense diàleg ni consens”.
Per part seua, la regidora d'Igualtat, Rocío Gil, ha sol·licitat a l'oposició “tranquil·litat”, ja que això és el que es demanda des de la Federació Internacional dels Gai Games; ha criticat "les falsedats abocades" i ha qüestionat "la legalitat de la proposta dels grups municipals de l'oposició consistent en la cessió de la gestió dels jocs a una fundació privada de recent creació perquè després siga investigat per la fiscalia anticorrupció com va passar amb la capital del Disseny”.

En la sessió plenària també s'ha debatut, i finalment rebutjat, una proposta de Compromís per a “instar el Consell que, conforme la sol·licitud formulada per la Junta de Govern Municipal, declare com a zones tensionades d'habitatges totes aquelles zones que compliquen els requisits establits referent a la citada Llei de dret a l'habitatge, amb l'objectiu d'establir de la manera més immediata possible un sistema de control dels preus de lloguer a la ciutat de València”.