Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Plazo inscripción programa Reviure - València

Vés enrere Plazo inscripción programa Reviure

Volver

Obert el termini per inscriure’s al programa Reviure per a la reforma i el lloguer assequible de vivenda buida

Es subvenciona fins a 20.000 euros la reforma de la vivenda, que s’adjudica a una persona de la borsa de demandants de lloguer accessible

• Cartell del programa Reviure

03/10/2020

La regidora de Vivenda, Isabel Lozano, ha anunciat que el Butlletí Oficial de la Província (BOP) ha publicat la convocatòria del programa Reviure per a la reforma i lloguer assequible de vivenda buida, el que significa que totes les persones interessades ja poden inscriure’s a partir de dissabte dia 3 d’octubre fins el 22 del mateix mes. A través d’este programa, l’Ajuntament subvenciona fins a un màxim de 20.000 euros la reforma de la vivenda, amb un màxim de 60.000 euros per propietari, amb la condició que haja estat buida durant almenys un any i el compromís de mantindre-la un mínim de quatre anys en el programa de lloguer. Després l’habitatge s’adjudica a una persona de la borsa de demandats de lloguer accessible.

 

L’ajuda s’ha de destinar al pagament de les obres de reforma necessàries perquè la vivenda estiga en condicions adequades d’habitabilitat i a subscriure un segur d’impagaments de la renda de lloguer. “La idea és que qui tinga una vivenda buida durant almenys un any la pose a disposició de l’Ajuntament de València per ser adjudicada a una persona o unitat de convivència en règim de lloguer assequible”, ha explicat Lozano. Es tracta així de “tornar a habitar vivendes, facilitant l’accés a una vivenda digna i a un preu adequat, perque hi puguen accedir persones que no tenen recursos econòmics suficients per accedir a l’oferta del mercat immobiliari”.

D’esta manera, ha remarcat l’edil, “aconseguim un triple objectiu”: mobilitzar la vivenda buida a València —57.196 segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística referides al 2011—, incrementar l’oferta estable de vivenda en règim de lloguer assequible i millorar les condicions d’habitabilitat de les vivendes de la ciutat. El programa Reviure per a 2020 compta amb un pressupost de 500.000 euros per al 2020 i pretén abastir com a mínim 25 vivendes en la seua primera convocatòria.

 

REQUISITS DE LES VIVENDES

 

La regidora ha detallat alguns dels requisits que han de complir les vivendes per acollir-se a les ajudes del programa: estar buides o desocupades com a mínim un any; estar donades d’alta dels subministraments d’aigua, llum i gas; disposar de certificat d’eficiència energètica en vigor; presentar un estat de conservació adequat; estar proveïdes de cuina i bany, i estar lliures de mobles i efectes. Per contra, “no s’inclouran aquelles vivendes que, des del servici de Vivenda, es valore que no reunixen condicions o que pel seu estat, ubicació o característiques resulten difícilment arrendables o que la seua reforma siga de tal envergadura que necessite d’una llicència de obres”.

D’altra banda, les persones propietàries estan obligades a: incorporar les vivendes al programa durant un mínim de quatre anys; acceptar les persones inquilines que propose l’Ajuntament de la borsa de sol·licitants de lloguer accessible; acceptar el preu del lloguer marcat per l’Ajuntament, la quantia del qual s’obté a partir d’una fórmula que preveu un mòdul bàsic marcat per la Conselleria d’Habitatge, la superfície i l’antiguitat de l’edifici, i també valora la zona, la conservació, l’accessibilitat —si disposa o no d’ascensor— i les instal·lacions de confort de la vivenda i l’edifici —si té aire condicionat, calefacció o certificació energètica de categoria A, B o C—. Tampoc pot tindre deutes amb la comunitat de propietaris. 

Entre els beneficis del programa, segons Lozano, hi ha que l’Ajuntament analitza l’estat de la vivenda i facilita gratuïtament un informe i una tasació del preu del lloguer; busca els inquilins; elabora el contracte d’arrendament i fa un seguiment; assessora la propietat sobre la tramitació del certificat d’eficiència energètica, i es compromet a tornar la vivenda en bones condicions.

La responsable de Vivenda ha matisat que cal “distinguir entre el programa Reviure i la subvenció”, de manera que “una vivenda pot incorporar-se al programa sense sol·licitar o necessitar de la subvenció perquè es troba en bon estat”. Així, es pot entrar a formar part del programa durant tot l’any, mentre que la convocatòria de 2020 per optar a una subvenció és de 20 dies naturals des del dia següent a la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província, en este cas, entre el 3 i el 22 d’octubre.

“Amb esta acció volem incentivar i animar a tota aquella persona que tinga una vivenda buida, per motius econòmics o per por a impagaments o a problemes amb els inquilins, a que la pose en lloguer. Darrere està l’Ajuntament per assessorar-los i ajudar-los a superar eixes dificultats”.

 

ACORD PER A LA RECONSTRUCCIÓ DE LA CIUTAT

 

El programa Reviure, ha manifestat Lozano, entronca amb l’Acord Marc per a la Recuperació i la Reconstrucció de la Ciutat de València en el context del postCOVID-19, aprovat al Ple del passat 7 de juliol, tant pel que fa a “la línia del dret a la vivenda” com “la línia d’inversions i subvencions”, ja que “es potencia la rehabilitació de vivenda i s’impulsa l’obra pública com a mesures de reactivació de l’ocupació i millora de la qualitat urbana”.

Isabel Lozano ha mencionat dades del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana corresponents al passat mes de març, els quals “ens donaven confirmació que el programa tindria èxit”. Així, “el 89,6 % de la població es troba a favor de fomentar la rehabilitació de vivendes per a destinar-les al lloguer i el 89,4 % considera que cal augmentar la seguretat jurídica per a l’arrendador garantint el cobrament de la renda”. A més, “el 43,9 % de la població menor de 40 anys viu en una vivenda de lloguer, el 80,6 % de la població estaria a favor d’oferir ajudes de rehabilitació a persones propietàries que posaren una vivenda en lloguer, el 59,8 % de qui té una vivenda deshabitada no la té oferida en lloguer o venda, el 33,2 % de la població té una vivenda deshabitada i no llogada per desconfiança en el pagament de la renda i el 8,9% de les vivendes deshabitades podrien trobar-se en mal estat”.