Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Plan Local de Prevención de Incendios Forestales de València - València

Vés enrere Plan Local de Prevención de Incendios Forestales de València

Volver

Constituïda la comissió interdepartamental del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals de València

El departament de Bombers, el Cicle Integral de l’Aigua i Devesa-Albufera formen part d’este òrgan de manera permanent

• El pla de prevenció d'incendis té una vigència de 15 anys

30/03/2021

Este dimarts s’ha constituït la comissió interdepartamental per desenvolupar el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals de València, que té una vigència de 15 anys. L’Àrea de Protecció Ciutadana, la Regidoria del Cicle Integral de l’Aigua i el servici de Devesa-Albufera formen part d’este òrgan de manera permanent. També es convocarà altres servicis, com ara el Consell Agrari Municipal o l’Àrea d’Urbanisme, quan la seua participació siga necessària. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que “hui comença la trajectòria d’esta comissió interdepartamental, tal com vam anunciar als veïns de la Devesa de l’Albufera en l’últim Ple municipal”.

 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, s’ha referit als tres membres permanents de la comissió interdepartamental: l’Àrea de Protecció Ciutadana, “perquè evidentment és molt important la visió de la Policia Local i de Bombers i Protecció Civil”; la Regidoria del Cicle Integral de l’Aigua, “ja que s’ha de tindre en compte que moltes de les mesures de prevenció d’incendis forestals passen per disposar de sistemes d’accés a l’aigua per poder extingir el foc i, a més, per poder humidificar la vegetació, en el cas de la Devesa, a través de la xarxa d’hidrants”, i el servici de Devesa-Albufera, “que és el servici gestor que ha desenvolupat el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals”.

A més, “òbviament, quan es necessite l’entrada d’altres servicis, se’ls convocarà”. Campillo ha posat com a exemples el Consell Agrari Municipal, “pel Pla Local de Cremes”, o l’Àrea d’Urbanisme, “perquè s’han de fer algunes obres d’accés en alguns punts de la ciutat”. L’edil ha recordat que el pla té una vigència de 15 anys i “en cadascun d’estos anys hi ha una sèrie d’accions que s’han de desenvolupar i, per tant, s’ha de determinar molt bé qui realitza estes tasques”. El vicealcalde ha subratllat que “hui comença la trajectòria d’esta comissió interdepartamental, tal com vam anunciar als veïns de la Devesa en l’últim Ple municipal”. El titular d’Ecologia Urbana ha qualificat el pla local de prevenció com a “un instrument més per a la protecció tan elevada que hui en dia ja té el bosc de la Devesa, que per cert ja està inclosa actualment en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc Natural de l’Albufera”.

En la primera reunió d’este òrgan s’han classificat les propostes d’actuació en dos tipus, segons si estan encaminades a la prevenció de les causes del foc o a la prevenció de la seua propagació. Pel que a les primeres, s’han establit cinc línies de treball que inclouen diverses mesures. En primer lloc, quant a l’àmbit normatiu, es contempla l’actualització del Pla Local de Cremes, la redacció de plans especials per a esdeveniments esportius i activitats rurals amb afluència massiva de persones, i l’impuls de la redacció de plans d’autoprotecció. La comunicació, divulgació, conscienciació, educació i formació és la segona línia de treball, la qual recull la col·locació de senyals informatius i campanyes dirigides a la població general, escolars, agricultors i residents de vivendes en zones urbanoforestals.

Així mateix, es consideren convenis amb propietaris privats per usar depòsits particulars per a l’extinció d’incendis i acords amb l’Ajuntament de Massamagrell per realitzar tractaments sobre la vegetació en l’àmbit de la marjal de Rafalell i Vistabella. Un tercer àmbit d’actuació és la vigilància preventiva i dissuasiva a través de la millora del voluntariat de Protecció Civil, un protocol de rutes per a la Policia Local en èpoques de més perill i llocs conflictius, i l’ús d’un sistema de monitoratge d’enginyeria avançada per a la defensa davant el foc. En últim lloc, es recorre a mesures sobre causes estructurals, entre elles, la caracterització cadastral de la franja de 500 metres del límit forestal, les directrius de conservació de la vegetació de parcel·les forestals i el manteninent de zones agrícoles abandonades i dels treballs de tractament de la vegetació pròxima a línies elèctriques.

D’altra banda, les propostes per a la prevenció de la propagació del foc es referixen a quatre aspectes: la xarxa viària, els tractaments silvícoles, la xarxa hídrica i les infraestructures en àrees urbanitzades. Així, està previst millorar camins agrícoles, corregir punts negres, mantindre i coordinar amb altres municipis la gestió de la vegetació, adaptar els depòsits d’aigua existents i construir-ne nous específics. A més, s’adaptaran els treballs de restauració ambiental de la Devesa i la massa forestal de Massarrojos per millorar la seguretat de les urbanitzacions i enclavaments urbans. En total, es calcula que el pla tindrà un cost inicial de 493.600 euros per als 15 anys.

El Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals és obligatori per als municipis amb terrenys forestals en zones d’alt risc, segons el que establix la legislació estatal i autonòmica. Este instrument de protecció forestal per a València va ser aprovat inicialment pel Ple de l’Ajuntament i va ser ratificat i aprovat formalment per la Generalitat Valenciana fa escasses setmanes. El document, que recull propostes i recomanacions per reduir la propagació dels incendis forestals, no afecta només la Devesa-Albufera, sinó a totes les zones de la ciutat, i abasta àrees com ara la pineda de les Pedreres de Massarrojos, la marjal de Rafalell i Vistabella o la zona forestal de l’antic llit del riu Túria prop de Campanar.

Recursos multimedia

Sergi Campillo