Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Placas fotovoltaicas - València

Vés enrere Placas fotovoltaicas

Volver

La instal·lació de plaques fotovoltaiques en les potabilitzadores evitarà l'emissió de 1.700 tones de co₂

Elisa Valía destaca la instal·lació de panells solars en altres punts de l'àrea metropolitana per a limitar l'alliberament de gasos d'efecte hivernacle

• Les plantes fotovoltaiques

31/12/2020

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, evitarà l'emissió de 1.700 tones de diòxid de carboni (CO) a l'atmosfera després de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en les plantes potabilitzadores d'aigua de la Presa (Manises) i El Realón (Picassent), que serveixen a més de 1,6 milions d'habitants de València i la seua àrea metropolitana, i en el centre d'operacions de l'Empresa Mixta Valenciana d'Aigües (EMIVASA), situat en el polígon industrial de Vara de Quart.

 

Els tres projectes s'han aprovat en la Junta de Govern Local i permetran instal·lar una potència total superior als 2 megavats. Estes plaques fotovoltaiques generaran una energia anual de 3.200 megavats/hora que es destinaran íntegrament a l'autoconsum. Esta potència, que deixarà de consumir-se de la xarxa elèctrica, equival al consum anual de prop de 1.000 habitatges.

El pressupost total d'estes tres actuacions és de 3,9 milions d'euros i, atés que es tracta d'una iniciativa de desenvolupament d'economies baixes en carboni, l'Ajuntament de València ha sol·licitat a l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica, les ajudes emmarcades dins del pla per al desenvolupament urbà sostenible. L'import d'aestes ajudes pot aconseguir fins a un 50% a fons perdut del pressupost de cadascun dels tres projectes.

La previsió és que les obres per a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques comencen al llarg del primer trimestre del 2021 en la central d'operacions de Vara de Quart, per a continuar després al llarg del mateix any amb les actuacions en les dos plantes potabilitzadores.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua de València, Elisa Valía, subratlla “la importància d'apostar per energies netes, com en este cas, que limiten l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i que, conseqüentment, reduïsquen la petjada de carboni del cicle integral de l'aigua en el seu conjunt”. En este sentit, Valía insisteix en “la necessitat de seguir per la senda de la sostenibilitat i d'implantar energies renovables, com és la solar, per a minimitzar l'impacte en el medi ambient d'activitats essencials per a l'ésser humà com la potabilització i distribució d'aigua”. En la seua opinió, “són les accions i l'activació de projectes el que demostra el compromís real per a contribuir a tindre un planeta més verd.”

De fet, Elisa Valía també és presidenta de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), on de la mateixa manera s'impulsen projectes en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'agenda 2030 establits per l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Tant és així que esta entitat també instal·larà plaques solars fotovoltaiques en tres depòsits d'aigua potable que permetran deixar d'emetre a l'atmosfera 153 tones de diòxid de carboni. En concret, es col·locaran 472 panells amb una potència total de 180.000 vats, capaços de generar a l'any 293.104 kWh d'energia neta.

“Des de l’EMSHI apostem per la reducció de la petjada de carboni de tot el procés per a subministrar aigua potable a València i la seua àrea metropolitana amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques en tres punts estratègics”, assegura Valía. Les plaques fotovoltaiques de l’EMSHI s'instal·laran en el terme municipal de Paterna, concretament sobre la coberta del depòsit d'aigua de 6.000 m³, situat al Parc Tecnològic, en la coberta del depòsit més gran que posseeix esta entitat, amb una capacitat de 40.000 m³; i en el dipòsit de la Coma, de 5.000 m³.

“A més dels beneficis mediambientals, la instal·lació d'estos panells d'energia renovable ens permetran un estalvi econòmic anual d'al voltant de 30.000 euros per a l'entitat. Esperem a més disposar de finançament extern perquè es tracta d'un projecte que contribuirà a la transició ecològica cap a una economia descarbonitzada”, destaca Elisa Valía. La inversió total de l'actuació és de 475.000 euros, si bé l’EMSHI també ha sol·licitat ajudes a l’IDAE, la resolució del qual encara no es coneix.

Recursos multimedia

Elisa Valía