Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pla Convivint - València

Vés enrere Pla Convivint

Volver

El Pla Convivint invertirà prop de 56 milions d’euros a València i crearà 500 places per als col·lectius més vulnerables en centres públics de la ciutat

Ribó: “Estem treballant en inversions que enfortixen el suport i atenció del sistema social que València es mereix com a ciutat acollidora, cuidadora, equitativa i inclusiva”

01/06/2021

El Pla Convivint d’infraestructures de servicis socials contempla una inversió de prop de 56 milions d’euros a la ciutat de València, la creació de 500 places en centres públics per als col·lectius més vulnerables i la generació de 250 llocs de treball directes. L’alcalde, Joan Ribó, i la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, han presentat este matí el pla, amb què es pretén que València compte per primera volta amb un recurs públic de cada tipologia. El primer edil ha destacat que “estem treballant en inversions que enfortixen el suport i atenció del sistema social que València es mereix com a ciutat acollidora, cuidadora, equitativa i inclusiva”.

 

Durant la presentació del Pla Convivint al Saló de Cristall de l’Ajuntament, Joan Ribó ha detallat les noves infraestructures socials previstes a la ciutat. A hores d’ara està a punt l’obertura d’un centre municipal de serveis socials al Cabanyal, l’obra del qual es recepciona hui; una oficina d’atenció a famílies en situació de vulnerabilitat, que es recepcionarà este mes, i l’espai sociolaboral per a joves del Marítim. Els pròxims anys es posaran en marxa nous centres de servicis socials a la Saïdia —amb la rehabilitació de l’alqueria Casa Lluna—, a Benicalap i a Russafa; un nou espai sociolaboral per a joves a Russafa; instal·lacions per a la gestió de prestacions socials al carrer de Guillem de Castro; un nou allotjament i servicis per a persones sense llar, i altres 25 apartaments per a situacions d’emergència habitacional.

L’alcalde ha destacat el paper dels servicis socials, “un dret subjectiu front a una mirada assistencialista”, els ha qualificat com “la quarta pota” de l’Estat del Benestar, junt amb la sanitat, la salut i el sistema de pensions, i ha posat de relleu “el valor d’eixa quarta pota” al llarg de la pandèmia per donar suport a “la societat més feble, més vulnerable”. “Bona part de l’aparell municipal va esdevenir servici essencial”, ha remarcat l’alcalde, especialment els servicis de Benestar Social i Integració, Cooperació al Desenvolupament i Migració, Envelliment Actiu i Salut.

El primer edil ha recordat els recursos destinats als col·lectius prioritaris durant la crisi per la covid-19: un total de 17.843 prestacions econòmiques d’emergència amb un pressupost de 10.907.476 euros, 2.241 ajudes de menjador escolar amb un pressupost de 2,5 milions d’euros i més 36.000 atencions a famílies vulnerables. A més, es van reforçar tots els servicis domiciliaris adreçats sobretot a persones majors: el servici d’ajuda a domicili, amb més 2.200 persones beneficiàries, el programa Menjar a casa, i el de teleassistència, que comptava amb 7.665 persones beneficiàries i es va augmentar en altres 291 més.

D’altra banda, el consistori ha gestionat 1.829 expedients nous de la renda valenciana d’inclusió durant 2020, ha atés 1.653 menors en situació de possible risc o desemparament i 6.837 persones amb discapacitat i diversitat funcional. Ara bé, “més enllà d’este esforç d’emergència, tenim una responsabilitat que ens ha de moure tant a la reflexió com a planificar en matèria de recursos i atencions socials a partir de les dades com, per exemple, les d’alguns dels col·lectius preferents en la nostra acció”, ha assenyalat l’alcalde en referència a les persones en risc de pobresa, majors o amb discapacitat.

Ribó ha assenyalat que la taxa de risc de pobresa a 2019 era del 22’8 % de la població del municipi. A més, dels 800.000 habitants de la ciutat, el 21 % tenen més de 65 anys, amb la qual cosa hi haurà 210.000 persones grans al 2033, tenint en compte que les dones majors que viuen en soledat arriba al 33,43 %. “Per això estem planificant ja la seua atenció”, ha apuntat el primer edil. “Pel que fa a altres col·lectius que han de fixar la nostra atenció prioritària”, ha afegit l’alcalde, es troben les persones amb graus de discapacitat superior al 65 %, que suposen 5,48 % de la població. En eixa línia, el cap del govern municipal ha recordat la constitució del Consell municipal de Persones amb Discapacitat dimecres passat, “un pas endavant per potenciar la participació d’este col·lectiu u conéixer la seua problemàtica”.

NOVES INFRAESTRUCTURES SOCIALS

Per la seua part, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que l’objectiu del Pla Convivint —finançat amb fons de la Generalitat, procedents de les ajudes europees i aportacions municipals— és “posar fi al dèficit de places públiques en tots els sectors arrossegat durant anys”, de manera que “per primera vegada a la ciutat de València existisca un recurs públic de cada tipologia”.

Per sectors, per a les persones majors està prevista una inversió de 19 milions d’euros amb la construcció d’una residència al barri de Montolivet amb 90 places, un centre de dia al barri de Malilla, i un centre intergeneracional a Benimàmet, que inclourà un altre centre de dia de 50 places. Per a les persones amb diversitat funcional i salut mental, està prevista una inversió de 20,1 milions d’euros per a la construcció d’una residència i centre de dia a Benicalap amb 40 places residencials, 18 places en tres habitatges tutelats i 30 places diürnes. Així mateix, es construirà una residència per a persones amb problemes de salut mental al barri de la Torre amb 40 places residencials i un centre de dia i centre de rehabilitació i integració social.

També es posarà en marxa un espai a Russafa, dependent de l’Institut Valencià d’Atenció Sociosanitària, que inclourà una unitat d’atenció a persones tutelades i centre de referència de la província de València, i el primer centre d’atenció precoç per a xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana. A més, al carrer de Colón número 80 es centralitzaran els centres de valoració i orientació per a persones amb diversitat funcional, que ara mateix estan localitzats en immobles dispersos. Pel que fa a la infància, es destinaran 16,3 milions d’euros per a un centre de dia al Cabanyal i a Russafa, i per millorar la xarxa d’acolliment amb 83 noves places.

Finalment, en l’àrea d'igualtat i diversitat estan programades obres de millora i adaptació d’espais amb un pressupost de 350.000 euros, entre elles la xarxa residencial per a dones víctimes de maltractament, una vivenda de protecció per a persones LGTBI en situació d’exclusió i un espai de la memòria LGTBI en l’alqueria Casa Clemència.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó 1