Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Operación frío 2022-2023 - València

Vés enrere Operación frío 2022-2023

Volver

Tot preparat per a l'operació fred, amb una xifra rècord de places d'allotjament

La regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, ha explicat que la campanya començarà el pròxim 1 de desembre, llevat que les condicions meteorològiques aconsellen avançar-la

• València té 673 places d'acolliment; però es pot habilitar-ne més en cas de necessitat

21/11/2022

L'Ajuntament de València ja té preparats tots els recursos per a la posada en marxa de l'operació fred 2022-2023 que, tal com ha explicat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, “continua oferint, com en els anys anteriors, una xifra rècord de places i recursos públics”. El consistori invertix més de dos milions d'euros cada any per a posar a la disposició de les persones que ho necessiten un total de 673 places en diferents recursos d'allotjament, de les quals 60 són places extra que s'activen mentre està en marxa l'operació. Tal com ha subratllat Lozano, "a València no deixem ningú arrere".
 

El dispositiu s'activarà, com és habitual cada any, el pròxim 1 de desembre, encara que tal com ha recordat la regidora, “es pot activar abans, i també després del termini previst de conclusió, el pròxim 1 de març, en funció de les necessitats, tant per alerta climatològica com per altres circumstàncies d'emergència social”. L'operació fred donarà resposta a totes les persones que necessiten allotjament nocturn, i així mateix facilitarà roba d'abric i begudes calentes a aquells ciutadans i ciutadanes sense llar que no vulguen acudir als albergs que es posen a la seua disposició”.

Isabel Lozano ha recordat que el Centre municipal d'Atenció a Emergències Socials (CAUS), situat al carrer Santa Cruz de Tenerife, és un centre "flexible, fins al punt que també admet mascotes". Este recurs, que estarà obert durant tota l'operació fred, compta amb un pressupost municipal de 101.000 euros, la qual cosa permet oferir també roba i elements de cura personal, així com diversos menjars al dia. Lozano ha destacat “la importància d'esta mena de servicis, especialment durant l'època de fred”; i ha recordat que València disposa de 673 places d'acolliment; encara que si existira una demanda major, s'està en disposició d'habilitar altres espais. “Este és un servici fonamental per a les persones que necessiten un lloc on dormir i refugiar-se quan fa fred –ha destacat la regidora- i, a més, se'ls ofereix menjar, poden llavar la roba, i també té servici de dutxa i neteja personal”.

Establir relació amb les persones ateses

A més de l'assistència material, els albergs donen també l'oportunitat als equips tècnics de la Regidoria de Servicis Socials i de les entitats socials col·laboradores, d'establir contacte i relació amb estes persones per a poder ajudar-les més enllà del moment d'urgència. “Estes atencions ens donen l'ocasió d'iniciar una connexió més estreta amb les persones que viuen als carrers, per a poder derivar-les a processos d'inserció i formació, amb la fi última d'aconseguir la seua inclusió social”, ha explicat la regidora Isabel Lozano.

L’operació fred compta amb la participació del SAUS, Servici d'Urgències Socials municipal, que treballa les 24 hores del dia, en virtut del nou contracte aprovat enguany per l'Ajuntament, amb un pressupost de 1,3 milions d'euros anuals, que ha permés incrementar les labors que duu a terme l'equip. Tal com ha explicat Lozano, “la millora d'atenció a les persones més vulnerables de la ciutat s'ha incrementat de manera considerable amb este nou contracte i, de fet, l'equip itinerant que cobrix este servici pot ara actuar de forma molt més àgil i ràpida enfront de situacions com la pèrdua inesperada d'allotjament, i també pot cobrir les necessitats bàsiques de les persones sense sostre enfront d'emergències climàtiques".

També intervé en l'operació fred la Secció Municipal d'Atenció Social a l'Exclusió, el Centre d'Atenció a Persones Sense Sostre, la Unitat X4 de Policia Local, adscrita al CAST, el Centre de Suport a la Immigració, i la resta d'Unitats de la Policia Local, amb la col·laboració de Creu Roja, la Fundació Salut i Comunitat, i Càritas Diocesana de València. “Entre totes i tots es duu a terme una tasca fonamental per tal que ningú passe fred durant l'hivern a la ciutat de València –ha subratllat la regidora Lozano- es dona resposta a les necessitats de les persones sense llar a la nostra ciutat, tant en situacions puntuals per fred (o per calor, a l'estiu), com per emergències socials o climàtiques. A més, treballem per a iniciar processos més intensos de canvi i inserció social que puguen acabar en una vida autònoma fora de la situació de carrer”, ha conclòs la regidora.

Recursos multimedia

Isabel Lozano