Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

ONDIS. El derecho a la ciudad - València

Vés enrere ONDIS. El derecho a la ciudad

Volver

L'Oficina contra la Discriminació i els Delictes d'Odi treballa per a garantir “el dret a la ciutat” de totes les persones

L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat este dilluns l'ONDIS, acompanyat per la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, i ha subratllat que l'Ajuntament de València “pren partit i lluita contra les expressions d'odi i fets discriminatoris”

• La oficina ONDIS està al carrer de Dalt, al barri del Carme

07/11/2022

“L'Ajuntament de València pren partit i lluita contra les expressions d'odi i contra els fets discriminatoris de tota mena”. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat amb estes paraules la importància que les administracions es comprometen en la lluita contra la discriminació i la defensa dels drets humans, i ha posat en valor el treball de l'Ajuntament a través de la nova Oficina de No Discriminació i contra els Delictes d'Odi, ONDIS, que ha visitat este matí. La nova oficina, que va començar la seua labor fa ara un mes, té l'objectiu de “garantir el dret a la ciutat de totes les persones”.
 

Acompanyat per la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere, Lucía Beamud, l'alcalde Joan Ribó ha lamentat “alguns fets que han succeït últimament, i que ens semblen absolutament inacceptables”, i ha destacat que l'Oficina està ja en plena disposició per a atendre casos susceptibles de ser discriminatoris i posar fi a la situació d'exclusió i agressió que patixen diferents col·lectius i minories. “L'oficina té com a repte posar fi a la infradenuncia que es dona en moltes ocasions davant fets discriminatoris i delictes amb motivació d'odi”, ha explicat l'alcalde. “I per a això –ha afegit- realitza, entre altres accions, una labor d'informació a les víctimes sobre els seus drets, i de lluita contra la desconfiança sobre el resultat de la denúncia, la por davant possibles represàlies, la situació d'exclusió social o la desconfiança de no obtindre una resposta ferma davant la denúncia”.

L'ONDIS està situada en el cor del barri del Carmen, en el número 48 del carrer de Dalt, des d'on treballa per a lluitar contra de qualsevol mena de discriminació, siga per motius d'ètnia, d'origen, d'orientació sexual, o de discapacitat, entre altres. La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha assegurat que l'oficina “suposa la culminació i simbolitza el treball que este govern està impulsant des de 2015 d'apostar per una ciutat de drets, pel dret a la ciutat de totes les persones”.

Precisament, i tal com ha recordat l'alcalde de València, “l'ONG Amnistia Internacional ha alertat de l'augment de delictes d'odi, i les dades en l'Estat espanyol indiquen que durant l'any passat, 2021, s'ha retrocedit en nou posicions en la classificació europea que analitza la situació legal i política de les persones LGBTI en 49 països”.

Investigació sistemàtica

“Per això sol·licitem la investigació perseverant i sistemàtica i l'enjudiciament de les persones responsables en tots els casos d'atacs o agressions per l'orientació sexual d'una persona o pels seus ideals democràtics”, ha afirmat l'alcalde.

Les dependències d'esta nova oficina han sigut concebudes en dos espais diferenciats: la façana principal, que és la que recau al carrer de Dalt, és molt visible i presenta les sigles de l'oficina (ONDIS) en un format de grans dimensions. Mentre que la part posterior està pensada com a espai més discret, amb sales d'atenció per a resguardar la intimitat de les persones que acudisquen com a usuàries del servici. L'espai busca respondre a la necessitat de privacitat perquè les persones usuàries se senten identificades i acolliments. A més, està dotat d'una capacitat de modificació que garantix que l'oficina puga transformar-se conforme evolucionen les necessitats.

“Esta és la línia que cal seguir”, ha assegurat l'alcalde Joan Ribó. “I per això esta oficina és tan important, perquè a València les actituds violentes i d'odi no tenen cabuda”. En la mateixa línia, la regidora Beamud ha afirmat que “sabem que som persones diverses però que vivim també en contextos que són molt diversos, i totes les persones tenim dret a poder desenvolupar-nos en igualtat d'oportunitats”.

Les funcions que es duen a terme en l'ONDIS són: rebre a les persones que han patit actes discriminatoris per a orientar-les i investigar els casos; habilitar un espai d'informació i formació en drets humans i accions antidiscriminatòries; i assessorar persones, grups i entitats en la seua labor de lluita contra els actes discriminatoris i delictes d'odi de tota mena, a més de fer un seguiment d'estos. Així mateix, l'ONDIS podrà també fer labors de mediació en processos judicials. Les persones beneficiàries seran aquelles residents en el municipi de València susceptibles o víctimes d'un cas de delicte d'odi, així com les associacions i entitats i que treballen dia a dia amb esta problemàtica. De fet, la regidora Lucía Beamud ha destacat que esta iniciativa forma part del pla municipal de convivència, que és fruit del treball i de la col·laboració amb la ciutadania i el teixit social a través d'un procés participatiu amb més de noranta associacions, “i que constituix una brúixola que guia la labor d'esta oficina”

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Lucía Beamud