S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Obras Museo Histórico Municipal - València

Vés enrere Obras Museo Histórico Municipal

Tornar

Comencen les obres de remodelació del Museu Històric Municipal

Tello: esta actuació suposa un replantejament integral de museu, tant en les instal·lacions com la creació d'un nou discurs expositiu

• Museu Històric Municipal, situat en la casa consistorial de la Plaça de l'Ajuntament

06/05/2022

Comencen les obres de remodelació i actualització del Museu Històric Municipal, unes obres que compten amb un pressupost total de 1,28 milions d'euros i un termini d'execució de huit mesos. No es tracta d'una simple millora del museu, sinó que tal com ha explicat la de regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, “esta actuació suposa un replantejament integral de museu, tant en les instal·lacions com la creació d'un nou discurs expositiu, que permetrà als visitants, comprendre el que allí es compta. Volem oferir a la ciutadania un museu molt més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades”.

 

Malgrat contindre els símbols i relíquies més referents de la història de València, tots els fons del qual estan catalogats com a Béns d'Interés Cultural, el Museu Històric no era un museu fàcil de comprendre pels visitants i les seues instal·lacions feia molt de temps que no havien sigut actualitzades. Vista la necessitat, des de la regidoria Patrimoni i Recursos Culturals es va encarregar al Premi Nacional de Disseny, Dani Nebot, la redacció d'un projecte per a remodelar el Museu. Un projecte que recull nou disseny expositiu, un nou mobiliari, una nova distribució, una nova il·luminació i una nova retolació.

“Quan vaig acceptar l'encàrrec vaig trobar un museu que s'havia construït sense una idea concreta, sinó que havia anat atresorant diferents peces procedents d'altres llocs com la Casa de la Ciutat, la qual cosa feia que no es poguera entendre absolutament res”, ha afirmat el mateix Nebot, qui ha explicat que va redactar un projecte “que tinguera un relat, que poguera respondre a preguntes com qui som? i on estem? i donara, d'esta manera, un perfil dels valencians, de la nostra terra, de la nostra cultura i de la nostra manera de ser. Sobre esta idea vaig construir el guió”.

El projecte de Dani Nebot, ampliava l'espai incorporant una sala de recepció, de la qual no disposava. A més, de manera paral·lela, es van planificar una sèrie de millores de les instal·lacions que suposaven l'adaptació de l'espai, la instal·lació d'un sistema de climatització i millores en la Il·luminació.

Tello ha subratllat que “Dani Nebot, va captar a la perfecció la necessitat del Museu i fins i tot, va aconseguir guanyar un nou espai previ a l'expositiu, que poguera fer les funcions de recepció, de manera que les taquilles, vestuari i la primera atenció ciutadana, es poguera fer en un espai previ no congestionat d'obra expositiva”

El Museu històric acull gran quantitat de relíquies i símbols de gran valor per a documentar i preservar la història de la ciutat, com la Real Senyera, el llibre dels Furs, el Penó de la Conquesta, el Trofeu de la Conquesta, l'Espasa del Rei En Jaume, el quadre de la Immaculada, els Jurats d'Espinosa, l'Arcàngel Sant Miquel, les Claus de la Ciutat o diferents plans entre els quals destaquen el del pare Tosca, datat en 1704 i els de Mancelli de 1608 o Montero d'Espinosa, de 1853. Actualment estes relíquies es distribuixen en quatre sales: la que mostra els plans; la Sala de Vistes de la Ciutat; la Sala dels Furs i la Sala Foral.

Per a fer el museu més comprensible, el nou projecte estructura les sales per temes, que guarden una cuidada estructura narrativa: Sala 1, Qui som? dedicada als nostres símbols i les nostres senyes d'identitat; Sala 2, On estem? dedicada al territori, la ciutat, el riu, l'horta, l'Albufera i la mar; Sala 3, D'on venim? dedicada als reis, llegendes i documents fundacionals; Sala 4, Els nostres records, amb els records d'una ciutat i els records d'un edifici l'actual Ajuntament de València.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Gloria Tello
Dani Nebot