Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Mociones del Pleno. Contra la guerra. - València

Vés enrere Mociones del Pleno. Contra la guerra.

Volver

València condemna l'atac de Rússia a Ucraïna

El Ple aprova una moció d’urgència per rebutjar l’ofensiva militar

• Sesión plenaria del mes de febrero

24/02/2022

El Ple de l’Ajuntament de València ha condemnat “rotundament” l’atac de Rússia a Ucraïna i ha exigit el cessament “immediat” de l’ofensiva militar “abans que es multiplique el nombre de víctimes”. La moció d’urgència en rebuig de la intervenció bèl·lica ha sigut aprovada per tots els grups municipals a excepció de Vox. En ella s’expressa la solidaritat de València amb el poble ucraïnès, especialment amb la ciutat d’Odessa amb què està agermanada.

 

L’Hemicicle ha reclamat el replegament de les tropes russes, el restabliment de la pau “en el marc del Dret Internacional i el respecte als Drets Humans”, i la participació de l’ONU com a organisme encarregat de vetlar per la pau, la seguretat i la recerca de solucions. Així mateix, ha instat la Unió Europea a emprendre totes les vies diplomàtiques perquè el conflicte finalitze. També ha donat suport a “la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna”

D’altra banda, el Ple ha decidit commemorar, un any més, el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, així com promoure “activitats dirigides a reforçar el principi d’igualtat entre dones i homes”, i convidar la ciutadania “a reivindicar un futur sense discriminació per raó de sexe”. Així s’ha acordat hui “perquè dones i homes formen part de la nostra societat en igualtat de drets i responsabilitats”. Este acord s’ha aprovat, amb el suport de tots els grups de l’oposició, a excepció de Vox que ha votat en contra. El debat s’ha encetat a instàncies d’una proposta de la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud. I el document aprovat ha afegit la declaració institucional de la Federació de Municipis i Províncies a proposta del Partit Popular.

Segons esta moció, “que reconeix que la desigualtat es fonamenta en creences i comportaments amb base estructural diversa”, el consistori “assumeix la importància de promoure accions formatives i de sensibilització social”. A més, es compromet a “continuar impulsant polítiques que fomenten la conciliació i la corresponsabilitat, així com a treballar en el desenvolupament del Pla d’Igualtat, accions d’igualtat de caràcter interseccional i transversal”.

L’acord parla “d’incorporar la perspectiva de gènere de forma transversal als pressupostos i a les inversions, i especialment als fons europeus Next Generation, proposant eines per saber si es contempla este enfocament”.

El Ple també ha decidit “demanar al govern espanyol que habilite permisos laborals per raó de cures en els casos de malaltia o confinaments de menors d’edat i de persones a càrrec, i donar trasllat dels presents acords a la Generalitat Valenciana, i en especial, als grups parlamentaris de les Corts valencianes, al Ministeri d’inclusió, Seguretat Social i migracions de Sanitat, al Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya i els diferents grups parlamentaris del Congrés i del Senat”. “A més, els acords s’hauran de publicitar-se per les vies habituals i es comunicaran al teixit associatiu de la ciutat”.

En la seua intervenció, la regidora Lucía Beamud ha manifestat que “les dades de violència de gènere ens colpegen i que els Ajuntaments tenen un deure moral i constitucional per garantir l’exercici de la igualtat”. L’edil també ha parlat de “la precarització laboral i social, que té rostre de dona”. I per això, ha demanat un “treball conjunt i una mirada violeta i ampla”, així “com redoblar esforços i mesures”.

Més inspeccions per a detectar casos d'irregularitats laborals

També amb motiu de la commemoració del Dia de la Igualtat Salarial, celebrat el passat dimarts, l’Ajuntament també ha mostrat “el seu compromís per a acabar amb esta bretxa, que és el resultat de la suma de discriminacions que les dones pateixen en el mercat de treball i en l'àmbit privat, que a més s'ha vist incrementada per les conseqüències socials i econòmiques derivades de la situació de crisi sanitària ocasionada per la pandèmia de la covid-19”.

Per esta raó, el Ple ha aprovat, amb el suport del Partit Popular i Ciutadans, i l’abstenció de Vox, una moció presentada per la regidora de Desenvolupament Innovadors dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, per “donar suporta la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) pactada entre el Govern d'Espanya i els sindicats de classe, ja que s'ha mostrat com una eina eficaç a l'hora de reduir la bretxa salarial”.

Segons la proposta del govern municipal, l’Ajuntament instarà el Ministeri de Treball i Economia Social a “impulsar definitivament la Llei d'Igualtat Laboral amb la finalitat de reduir la bretxa salarial”, així com a augmentar el nombre d'inspeccions laborals per a detectar casos d'irregularitats que afecten especialment les dones”. El consistori també demanarà “que es promoga una millor valoració del treball de les cures, posant l'accent en la regulació del teletreball de les dones per a assegurar que treballar a distància no significa conciliar”.

Per últim, la moció aprovada contempla instar al govern central “perquè realitze una revisió sobre les bases en les quals es recolzen els complements salarials (antiguitat, perillositat, disponibilitat) que sens dubte són elements que incrementen les diferències salarials”.

Defensa de la convivència

El Ple també ha aprovat una moció presentada per l’equip de govern amb la intenció de “condemnar l’assalt a l’Ajuntament de Lorca” i en defensa de “la convivència”. La moció, defensada pels regidors Carlos Galiana i Aarón Cano, denuncia “les formes violentes dels agressors” i han traslladat el suport de l’Ajuntament de València als agents de la Policia Local de Lorca agredits pels assaltants. Tots dos han assenyalat “la violència verbal de la ultradreta com a origen”. Els grups municipals del PP i Ciutadans han donat suport a la moció perquè “cal garantir la democràcia i la convivència política sense atacar la llibertat”, per contra Vox l’ha rebutjat.

Recuperació ambiental de la Devesa

A l’Hemicicle també s’han debatut conjuntament dos mocions relacionades amb el futur de l’hotel Sidi Saler. D’una banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat al Ple la creació d’una comissió d’estudi jurídica tècnica, amb representació de les diferents administracions, que estudie el futur de l’esmentat immoble, “i que en cas de no ser viable l’activitat hotelera, s’impulse el diàleg amb el veïnat de la zona per donar-li un ús dotacional i social, que atenga les seues necessitats”.

D’altra banda, la regidora del Partit Popular Julia Climent ha sol·licitat “la paralització del derrocament d’este hotel i el desenvolupament d’accions pendents en la Devesa del Saler”. Entre altres demandes, l’edil popular ha sol·licitat que l’Ajuntament òbriga un procés d’estudi i escolte i respecte els drets de les persones afectades i considerant, per exemple, l’ocupació que podria generar el projecte de rehabilitació”.

En representació de la societat civil, i en nom de l’agrupació Acció Ecologista Agró, ha parlat Lucia Moreno, qui ha defés “l’enderrocament d’allò que ha considerat un icona del projecte d’urbanització d’un espai natural que, afortunadament, es va aconseguir aturar”. “El Sidi Saler impedix que la platja de la Garrofera desenvolupe la seua funció per a la recuperació ambiental d’esta zona”, ha argumentat.

En nom de l’equip de govern ha intervingut el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui ha explicat que “l’Ajuntament desestima estes propostes perquè continua amb la línia històrica democràtica de recuperar ambientalment la Devesa”. “Defensem l’herència que hem rebut, i enderrocar el Sidi Saler, que és propietat de l’Estat, és donar continuïtat amb allò que ha fet l’Ajuntament durant els últims 45 anys”. “A més no es pot transformar l’edifici, sense incomplir les normes”, ha afegit.

 

Propostes de l’oposició

El Ple ha rebutjat altres mocions com una de Ciutadans argumentada per la regidora Amparo Picó, qui ha demanat suport al “Manifest de la Societat Civil Valenciana”. “Este document compta amb el suport de milers de valencianes i valencianes que reivindiquen la identitat valenciana i rebutgen la denominació de ‘països catalanes’ per a la Comunitat Valenciana”, ha explicat l’edil.

Sense el suport del nombre de regidors i regidores necessaris, també s’ha reprovat la proposta subscrita per la regidora popular María José Ferrer San Segundo “per a sol·licitar que l’Ajuntament paralitze definitivament la part de l’actuació urbanística prevista al voltant de l’edifici de Tabacalera que afecta uns solars de Penya-Roja, i resolga les deficiències dotacionals d’este barri del districte de Camins al Grau”.

Abans de desestimar la proposta, la vicealalcadessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha assegurat que l’equip de govern busca la millor solució per l’interés general perquè els diners de la ciutadania mereixen un respecte”.

Durant la sessió plenària, Ciutadans també ha demanat que “l’Ajuntament complisca l’acord relatiu a la compensació de cinc dies per al personal municipal de servicis essencials que va prestar servicis en la modalitat de presencial entre els dies 14 de març i 9 d’abril de 2020. En este punt, ha participat, des del públic i com a representant sindical, el portaveu del Sindicat Professional de Policia Local i Bombers (SPPLB), Jesús Santos, qui ha instat el govern municipal que “deixe de generar crispació entre els col·lectius de seguretat ciutadana i treballadors i treballadores fonamentals durant els pitjors dies de la pandèmia”.

Per la seua banda, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha demanat “rigor” i ha explicat que el sentit del vot de l’equip de govern que no ha donat suport a la proposta, “perquè este assumpte s’ha de tractar a la Mesa General de Negociació”.

Al Ple també s’ha parlat, a instàncies del Partit Popular del projecte d’acollir la 37 edició de l’America’s Cup. La portaveu d’este grup, María José Catalá, ha lamentat que l’Ajuntament “no s’haja compromés per acollir este esdeveniment amb l’important impacte econòmic que genera”.

La proposta ha sigut desestimada “perquè -segons han argumentat el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, i la regidora de Desenvolupament econòmic, Pilar Bernabé- les fites aconseguides i les ja planificades ja suposen un canvi radical de la imatge exterior de València”.

Per últim, i a proposta del grup Ciutadans, la regidora de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano, ha donat compte de les accions desenvolupades per este servici per atendre a les persones sense llar i en concret a l’assentament anomenat La Garrofera on han mort dos persones temporers d’origen ghanès. També ha posat en valor el treball desenvolupat pels tècnics i personal dels servicis socials així com de les ONGs d’acció social i voluntaris.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr