Las Naves Marítim Innova - València

Las Naves Marítim Innova

Tornar

El Radar d’Innovació d’Europa destaca cinc iniciatives del projecte ‘El marítim innova’

Accions per obtindre electricitat gràcies a les ones de mar o d’altres fonts d’energies renovables són algunes de les propostes reconegudes

• Barri del Cabanyal-Canyamelar

23/02/2021

El Radar d’Innovació (Innovation Radar) és una iniciativa de la Comissió Europea per identificar innovacions d’alt potencial en projectes d’investigació i innovació finançats per la Unió Europea. L’objectiu de la iniciativa ‘El Marítim Innova’, englobada dins del projecte europeu MAtchUP, és dissenyar i implementar solucions innovadores amb la finalitat de millorar la vida del veïnat dels Poblats Marítims. De les 52 accions que contempla el projecte en els àmbits d’energia, mobilitat i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), el Radar d’Innovació ha destacat cinc d’àmbit energètic i de les TIC. Accions per obtindre electricitat gràcies a les ones de mar o d’altres fonts d’energies renovables són algunes de les propostes triades.

 

El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha indicat que el reconeixement al projecte MAtchUP “situa València a l’avantguarda de les ciutats innovadores, alhora que reconeix l’esforç que s’està fent per impulsar accions tangibles que realment repercutisquen en la qualitat de vida de la ciutadania”. L’edil ha explicat que “gràcies a la repercussió d’estar inclosos en este radar, la ciutat de València es pot beneficiar de les sinergies i oportunitats que es puguen generar tant amb empreses o entitats del sector públic i privat”.

En primer lloc, la Comissió Europea ha destacat una acció que consistix a obtindre electricitat per subministrar il·luminació pública en el front marítim a través d’un innovador sistema que captura l’energia elèctrica que produïxen les ones de mar. La Comissió Europea també ha subratllat una iniciativa que fomenta fonts alternatives d’energia renovable.

Així mateix es destaca el micromecenatge per a la rehabilitació de districtes locals amb models comercials innovadors i un projecte pioner a nivell nacional consistent en la creació de comunitats energètiques que permeten la generació d’energia neta per fomentar la sostenibilitat d’una manera assequible, creant-se el concepte de ‘prosumidor’, és a dir, una figura que inclou la producció i consum d’energia.

En l’àmbit de les TIC, la Comissió Europea ha remarcat la plataforma urbana de ciutat intel·ligent VLCi. Esta plataforma ha sigut la primera desplegada a Espanya que complix amb l’estàndard europeu FIWARE. VLCi recopila tot tipus d’informació provinent dels sistemes de l’Ajuntament de València i dels dispositius desplegats a la ciutat. Este reconeixement se suma a altres punts a nivell nacional i internacional que ja ha rebut aquesta plataforma.

MAtchUP

El projecte europeu MAtchUP és finançat pel programa H2020 i es desenvolupa en tres ciutats simultàniament: València, Dresden (Alemanya) i Antalya (Turquia) amb la finalitat de servir com a model per a la transformació urbana de moltes altres ciutats. L’Ajuntament de València té un paper rellevant en ser l’entitat coordinadora del projecte europeu.

A València participen l’Ajuntament de València, l’Empresa Municipal de Transport (EMT), el centre d’innovació municipal LAS NAVES, WITRAC, la Fundació Municipal València Clima i Energia, la Universitat Politècnica de València (UPV), ETRA Investigación y Desarrollo, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Sènior Europa, S.L. (KVELOCE). A més, a nivell nacional també intervenen la Fundació CARTIF de Valladolid i la Fundació Tecnalia Research & Innovation de Sant Sebastià.