Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Jornada ética alimentaria - València

Vés enrere Jornada ética alimentaria

Volver

València aposta per un sistema alimentari sostenible, saludable i de proximitat

El Saló de Cristall acull una jornada en què experts internacionals analitzen el sentit ètic de l’alimentació

• El Dia Mundial de l’Alimentació es commemora el 16 d’octubre, coincidint amb la creació de la FAO

18/10/2022

L’Ajuntament, a través del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (Cemas), ha organitzat este dimarts la jornada “La importància ètica i moral de reeducar-nos cap a sistemes alimentaris justos, sostenibles, sans i inclusius”. La iniciativa, en el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació, ha reunit al Saló de Cristall pensadors, filòsofs i experts internacionals, com ara Adela Cortina, Luigi Ferrajoli, Marta Pedrajas o María Neira. L’alcalde, Joan Ribó, qui els ha donat la benvinguda a la trobada, ha posat en valor que “procurar aliments, com procurar salut o educació, forma part dels elements bàsics d’una societat del benestar”.

 

El màxim responsable de la ciutat ha ressaltat “l’aposta de València per una alimentació més saludable i més sostenible”. En eixe sentit, Ribó ha recordat els principals eixos de la política agroalimentària municipal, entre els quals l’alimentació de proximitat, el conreu agroecològic, la sobirania alimentària, la defensa de l’horta, el foment dels mercats de venda directa de productors i la promoció d’horts urbans i escolars. L’alcalde s’ha referit així mateix a “la importància de l’educació alimentària” i ha posat com a exemples els menús escolars a València, “que ja seguixen criteris bromatològics segons les normes aprovades recentment pel consistori”, i els cursos específics sobre agricultura i alimentació que ha posat en marxa la Universitat Popular.

El Dia Mundial de l’Alimentació Sostenible es commemora el 16 d’octubre, coincidint amb la creació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Amb esta jornada, l’Ajuntament de València posa el focus en la reflexió ètica sobre el sistema alimentari. “En un moment en què els aliments bàsics com els cereals estan patint un considerable increment de preus com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, però també com a resultat de processos especulatius, tant de fons d’inversió com de fons de pensions, hem de preguntar-nos pel caràcter ètic d’especular amb aliments o amb l’ús geoestratègic dels mateixos, que suposa l’augment de la fam en el món”, ha assenyalat l’alcalde.

Ribó ha apuntat, a més, que “el fast food sol tindre millors preus que l’alimentació basada en productes frescos” i “els barris amb pocs recursos tenen molts més problemes tant d’obesitat com d’impossibilitat de comprar aliments de qualitat”. L’alcalde ha agraït el grup de experts la seua participació en l’encontre per constituir “una guia de primer nivell”. El director del Cemas, Vicente Domingo, ha donat la paraula a cadascun dels ponents.

Intervencions

Marta Pedrajas, filòsofa i economista experta en Desenvolupament i Cooperació, ha obert el torn d’intervencions, mencionant les dades de l’últim informe de la FAO: la fam en el món va créixer en més de 150 milions de persones en 2021 per la pandèmia i, si continua esta evolució, en 2030 hi haurà 670 milions de persones en el món patint fam, això és, un 8 % de la població mundial. Per això, l’experta defensa els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els acords globals per donar una resposta ràpida, coordinada i eficaç. Per la seua part, Jean Baud, filòsof, forner i conferenciant, especialitzat en la simbologia del pa, ha parlat de la importància de valorar els aliments i celebrar el pa com a unió cultural i humana.

Marcela Villarreal, directora de la Divisió d’Aliances i Partenariat de FAO i experta en la lluita contra la fam a nivell mundial, ha manifestat que hi ha tres raons darrere de la fam: motius econòmics, el canvi climàtic i els conflictes. Villarreal ha alertat que les desigualtats estan creixent majoritàriament entre les dones de zones rurals. A continuació, Luigi Ferrajoli, exjutge del Tribunal Suprem d’Itàlia, expert en garantisme i drets, ha advocat per una Constitució de la Terra, un contracte social que consolide garanties i drets a problemes globals que requerixen solucions globals.

María Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de la Organització Mundial de la Salut (OMS), ha insistit que la contaminació és una de les grans causants de la crisi climàtica actual i de minvar la salut de la població. Finalment, Adela Cortina, filòsofa experta en Ètica, ha declarat que acabar amb la fam és un deure polític i social, que hi ha mitjans per aconseguir-ho, però falta voluntat.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó