JGL Cesión puerto de El Saler - València

JGL Cesión puerto de El Saler

Tornar

La Junta de Govern Local aprova sol·licitar a la Generalitat la propietat del port del Saler

L’òrgan col·legiat acorda la cessió d’un solar a Casa Caridad per al seu ‘Projecte Fènix’ i el projecte d’un carril bici a l’avinguda del General Avilés

• El port del Saler

05/02/2021

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres sol·licitar formalment a la Generalitat la cessió de la propietat del port del Saler. El vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo, ha informat d’esta petició en la roda de premsa posterior a la reunió de l’òrgan col·legiat, que també ha acordat cedir un solar per 30 anys a Casa Caridad per a un programa d’inserció de persones en risc d’exclusió social, dins de l’anomenat ‘Projecte Fènix’ d’esta ONG. Així mateix, s’ha donat llum verd a un projecte de carril bici sorgit dels pressupostos participatius Decidim VLC, a l’avinguda del General Avilés, en el tram entre Mestre Rodrigo i Pius XII, que connectarà també amb el carrer de la Safor.

 

En la compareixença posterior a la reunió de la Junta de Govern Local, el vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo, acompanyat de la vicealcaldessa i portaveu, Sandra Gómez, ha donat compte dels assumptes tractats per l’òrgan col·legiat. Així, respecte al port del Saler, les regidories d’Ecologia Urbana i de Patrimoni Municipal han conclòs la documentació necessària per procedir a la petició formal. El vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera ha destacat que es tracta “d’una vella reivindicació del col·lectiu de barquers del Saler i de tot el poble del Saler”.

El vicealcalde ha indicat que l’objectiu és “recuperar eixa propietat que ara és de la Generalitat i integrar-la en la xarxa de ports municipals” de la que formen part els ports del Palmar, el Perellonet o l’embarcador municipal que està al Racó de l’Olla. D’eixe mode, es pretén mantindre el port el port de manera adequada per tal que el servici Devesa-Albufera puga exercir les seues competències de manteniment com fa amb la resta de ports públics de l’Albufera.

El port del Saler ha estat històricament un dels principals punts des del qual s’accedia al llac des de la part nord, quan pràcticament la navegació amb embarcacions tradicionals era l’única forma de moure’s per un enclavament sense accessos per via terrestre. Són les activitats lligades a este port, principalment la relacionada amb la producció de sal, les que van donar nom al poble del Saler, que ja apareix en mapes de segle XVI. La sal recollida en les antigues salines, probablement de fundació romana, que es trobaven a la zona actualment coneguda com Racó de l’Olla, era desembarcada en este port per al seu ús en la ciutat principalment.

Campillo ha manifestat que el port del Saler abans era municipal, però “la construcció de la carretera CV-500 en ple franquisme va forçar el trasllat del port des del seu emplaçament original a la seua ubicació actual passant a ser de l’Estat i, posteriorment, quan es van fer les transferències autonòmiques, a la Generalitat”.

PROJECTE FÈNIX

En l’àmbit de servicis socials, la Junta de Govern Local ha aprovat el conveni per a la cessió d’un solar per 30 anys a Casa Caridad al carrer de Xilxes que va sol·licitar l’entitat per ser col·lindant a les vivendes per a persones en risc d’exclusió social de l’anomenat ‘Projecte Fènix’. D’esta forma, la parcel·la del carrer de Xilxes passarà a disposició de l’Associació Valenciana de la Caridad a través d’una cessió temporal d’ús gratuïta per un termini de 30 anys. Casa Caridad el va demanar a l’Ajuntament perquè està tocant un immoble de la seua propietat, on està desenvolupant l’anomenat ‘Projecte Fènix’, un edifici de huit vivendes supervisades per a persones sense sostre i en risc d’exclusió social. La cessió del solar servirà per “enriquir i ampliar el Projecte Fénix i per a l’ampliació de l’escoleta infantil”, ha afegit Sergi Campillo.

El vicealcalde s’ha referit a “tota una xarxa d’entitats no governamentals amb què l’Ajuntament de València col·labora activament”, com ara “esta acció per contindre l’emergència social” de Casa Caritat, “una entitat centenària a la nostra ciutat”.

ITINERARI CICLISTA A GENERAL AVILÉS

Pel que fa a l’àrea de mobilitat, s’ha donat llum verd a un projecte de carril bici sorgit dels pressupostos participatius Decidim VLC, al districte de Campanar. A més de completar el tram de General Avilés entre Mestre Rodrigo i Pius XII, inclourà en el seu àmbit d’actuació l’avinguda de les Corts Valencianes des del carrer de la Safor fins a General Avilés. En esta avinguda es concentraran les millores per als vianants, en recuperar la zona per als vianants en la mitjana de l’avinguda de les Corts Valencianes en baixar a calçada el tram de carril bici entre els carrers de la Safor i l’Alacantí. Al mateix temps, el projecte també realinea i amplia l’amplària dels passos de vianants i de les voreres en la intersecció entre l’avinguda del General Avilés i el carrer d’Aparicio Albiñana; augmenta la zona per als vianants en la vorera sud-oest de la intersecció entre les avingudes del General Avilés i Pius XII; reduïx la longitud d’encreuament en el pas de vianants semaforitzat al costat del carrer de la Safor i es baixen a calçada contenidors de residus i aparcabicis.

Es tracta de 1.399 metres d’eix ciclista, també segregat sobre calçada, exceptuant les necessàries connexions amb els carrils bici existents en vorera al carrer de la Safor, mitjana de l’avinguda de les Corts Valencianes i carrils bici en la intersecció de les avingudes de les Corts Valencianes-General Avilés-Pius XII. És un eix ciclista bidireccional en la seua majoria —en la mitjana del carrer del Puerto de Santa María serà unidireccional— i de 2,30 metres d’amplària. 

Una vegada aprovat el projectes, el següent pas és que isca a licitació, determinant-se en el moment de l’adjudicació l’import de l’obra. El projecte eixirà a licitació amb un preu base de 422.351,71 euros, IVA inclòs, i un termini d’execució estimat de quatre mesos.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sergi Campillo