Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Inventario arbolado - València

Vés enrere Inventario arbolado

Volver

València actualitzarà tot l’arbratge municipal amb un nou inventari digitalitzat i georeferenciat

El vicealcalde Sergi Campillo explica que demà dilluns es licita el nou inventari integral de l’arbratge, «una informació clau per a determinar les directrius per al seu manteniment idoni»

• Es preveu actualitzar els dades de les 13.465 hectàrees de superfície de València i pobles

13/02/2022

L'Àrea d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica, a través de l'Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins, licita demà la revisió i actualització de l'inventari digital de l'arbratge de la ciutat. Segons ha explicat el vicealcalde Sergi Campillo, titular de l'àrea, «és necessari realitzar una revisió de l'inventari, actualitzant i completant les seues dades, per aconéixerl'estat actual del patrimoni arbori de València i poder realitzar un diagnòstic que determine les directrius, mitjans i recursos necessaris per al seu manteniment idoni».

 

El patrimoni arbori municipal de València, està format principalment pels 148.729 exemplars gestionats per l'Àrea d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica a través del Servici de Jardineria Sostenible i l'Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins Singulars. Amb esta licitació pública, es farà possible la revisió i actualització de l'inventari digital de l'arbratge urbà (exceptuant per tant, la Devesa i la marjal de Rafalell i Vistabella) existent en les 13.465 hectàrees de superfície que té la ciutat de València i els seus pobles, independentment de l'òrgan gestor competent. També inclourà l’arbratge de propietats privades i altres institucions públiques com les universitats. El pressupost màxim de la licitació que es posa en marxa hui per a la revisió de l'inventari és de 176.055 euros (IVA inclòs), amb una duració dels treballs de 12 mesos.

Les masses forestals presents en el terme municipal de València, com el bosc de la Devesa i els arbres de la marjal de Rafalell i Vistabella, queden inicialment fora de l'àmbit d'este inventari, el qual es centrarà en arbrat urbà. «Una acció complementària al Pla Verd i de la Biodiversitat de València, amb la que s'estima que es tindran inventariades i actualitzades 170.000 unitats o posicions, de les que aproximadament un 92% estan inventariades i georeferenciades, i un 8% estan sense inventariar en l'actualitat», ha assenyalat el vicealcalde Sergi Campillo. Serà labor de l'adjudicatari, inventariar-les i georeferenciar-les per mitjà de l'ús d'una aplicació SIG, revisant i actualitzant l'actual inventari municipal, i incorporant tota posició (arbres o escocells plantats i buits) pendents de georeferenciar.

L'arbratge del terme municipal de València va ser inventariat per primera vegada l'any 2000 per la Universitat Politècnica de València, amb un encàrrec de l'Ajuntament de València. Este inventari va servir de base per a millorar la gestió de l'arbratge municipal per les distintes unitats de gestió encarregades del manteniment de les zones verdes, i des de l'any 2015 cada una d'elles, és responsable de mantindre actualitzada la part de l'inventari que té a càrrec seu. «Dos dècades després, és necessari realitzar una revisió de l'inventari, actualitzant i completant les seues dades, per a conèixer amb detall l'estat actual del patrimoni arbori de València i poder realitzar un diagnòstic que determine les directrius, mitjans i recursos necessaris per al seu manteniment idoni en el futur. A més, el nou inventari servirà com a ferramenta bàsica en el desenrotllament del Pla Verd i de la Biodiversitat de la ciutat de València, i en l'elaboració del futur Pla Director de l'Arbratge Municipal», ha explicat el també regidor d'Ecologia Urbana.

Campillo ha afegit que el que coneixem com a bosc urbà «constitueix un ecosistema complex que amb freqüència creix sobre un mitjà hostil que rarament reuneix condicions per a un desenvolupament saludable, sòls inadequats, deshidratats, aire contaminat, etc.; no obstant això, este bosc urbà és el nostre millor aliat en la millora del medi ambient enfront del canvi climàtic, i els serveis ecosistèmics que ens proporciona són crucials per a la nostra qualitat de vida».

I com ho aconsegueix? De manera directa, influint en la qualitat de l'aire i reduint la contaminació atmosfèrica, actuant com a albelló de gasos i captació de partícules contaminants, disminuint la contaminació acústica i naturalitzant el paisatge urbà. De forma indirecta, té un important paper regulador del clima local, contribuint a la disminució dels processos de consum d'energia, al descens de les reaccions que produeixen els compostos contaminants secundaris en la salut dels ciutadans, i a la regulació dels processos hidrològics en l'entorn urbà. El bosc urbà és, també, a través de la seua massa foliar i de les seues estructures de suport, albelló natural de CO2, gas d'efecte hivernacle i principal responsable del canvi climàtic global del nostre planeta. A banda d'estos hi ha altres valors culturals i espirituals també fonamentals per a tota la societat.

L'inventari de l'arbratge serà una ferramenta dinàmica que ha d'estar en constant revisió, el que requereix la implicació i la col·laboració de totes les unitats de gestió de l'arbratge municipal, com ara el servici de cementeris o les universitats públiques.

Recursos multimedia

Sergi Campillo