Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Inicio Semana de la Movilidad - València

Vés enrere Inicio Semana de la Movilidad

Volver

València dona el tret d’eixida a la Setmana Europea de la Mobilitat “en una plaça que simbolitza l’aposta pel futur i per una ciutat del segle XXI”

Grezzi: “València s’ha convertit en la capital mediterrània de la bicicleta, hem reduït el trànsit i hem recuperat 150.000 metres quadrats d’espais de qualitat per a vianants i zones verdes”

• Les activitats concluran el dia 22, amb viatges gratis en EMT i MetroValència

17/09/2021

El regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, juntament amb el vicealcalde de la ciutat, Sergi Campillo, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i la diputada provincial de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, han visitat les instal·lacions de la European Mobility Weekend en la Plaça de l’Ajuntament per donar el tret d’eixida a “tot un seguit d’activitats lúdiques i que convidaran a la reflexió sobre la mobilitat” durant este cap de setmana i tota la setmana que ve.

 

Grezzi ha explicat que la ciutadania trobarà “propostes lúdiques, espais per a la reflexió i ràdio en directe per abordar com han d’evolucionar les ciutats i també per parlar del cas de València com a paradigma en l’Estat per la seua voluntat d’avançar cap al futur d’altra manera”. Entre les activitats que ja s’han iniciat hi ha la de les multes morals de Francesco Tonucci, una iniciativa perquè “els xiquets i xiquetes de més de 35 col·legis analitzen els comportaments als seus barris a l’hora d’ocupar l’espai públic i com això pot afectar a la seguretat”.

També ha destacat que hi haurà una “gran festa de la bici”, amb sis rutes des de places dels barris que conclouran ajuntant-se en la Plaça de l’Ajuntament diumenge, o la celebració dels “10+1 anys de Valenbisi”, el sistema de bicis que dona servici a tota la gent que vol desplaçar-se amb bici i ho fa oferint 2.760 vehicles en 276 bases repartides per tota la ciutat. A més, ha explicat que el pròxim dia 22 finalitzaran les activitats amb viatges gratis en EMT i MetroValència “fent un esforç des de les administracions i fent pedagogia sobre el transport públic que té a la seua disposició la ciutadania”.

 

València com a referent

 

Grezzi ha posat en valor que “València s’ha convertit en la capital mediterrània de la bicicleta, ha reduït el trànsit, ha recuperat espais de qualitat (150.000 metres quadrats per a vianants i zones verdes) i això ens permet mirar amb molta esperança el futur, també amb l’ajuda dels fons europeus que han d’arribar”. A més, ha fet balanç dels resultats que ha tingut a València l’aposta per la mobilitat sostenible i ha destacat que “amb la creació d’alternatives al trànsit motoritzat hem aconseguit una reducció anual de la contaminació del 2 per cent, l’increment de més del 200 % de tota la xarxa de carrils bici i del 10% en l’ús de la bicicleta, l’augment de les zones per a vianants sense cap problema per a la resta -com demostra esta plaça, on ara el so és el dels xiquets i xiquetes jugant- i un descens del trànsit motoritzat al centre de la ciutat entre un 50 i un 70 per cent després de la conversió per a vianants de la Plaça de l’Ajuntament”. Amb tot açò, ha dit, “València ja està a l’alçada de ciutats europees com ara París o Amsterdam”.

Per últim, Grezzi ha fet referència a la iconicitat de la Plaça de l’Ajuntament, “símbol de la nova València, de la que vol apostar pel futur, per una ciutat del segle XXI” i ha ressaltat que “on abans hi havia 10.000 cotxes, amb tot ple de fum i soroll, ara hi ha 12.000 metres quadrats per ser gaudits per tota la gent”. “Portem sis anys celebrant i reflexionant al voltant de la mobilitat sostenible i la recuperació de l’espai públic i ens ompli d’alegria poder compartir-ho amb la ciutadania i altres administracions amb les que contribuïm per abastar resultats que arriben a tota l’àrea metropolitana, per a la que València pot ser un motor i una inspiració”, ha afegit.

Per la seua part, el conseller Arcadi España ha recordat que la Setmana Europea de la Mobilitat “se celebra en València, en tota l’àrea metropolitana i en tota la Comunitat Valenciana, el que ens servix per reflexionar en un canvi cultural que s’està produint al conjunt d’Espanya i en la resta d’Europa: l’aposta per racionalitzar l’ús del vehicle privat, utilitzar-lo quan calga i planejar tindre ciutats més sostenibles, amb menys soroll, menys contaminació i més qualitat de vida”. A més, ha afirmat que “és una tasca de tots, de tots els veïns i veïnes i de totes les administracions i crec que hem avançat molt; València és un exemple d’eixe avanç en mobilitat sostenible i l’àrea metropolitana també”. A més, ha posat com a exemples algunes de les mesures que ha impulsat la Generalitat, com ara el bo 10 o l’extensió de la xarxa de MetroValència.

D’altra banda, la diputada provincial Dolors Gimeno ha explicat que “des de la Diputació estem intentant coordinar les administracions i crear plans per teixir xarxes comarcals” i ha destacat que “València està sent referent a efectes de mobilitat sostenible amb els canvis portats a terme fins ara i eixa referència és la que la resta de municipis volen portar endavant amb les ajudes que des de la Diputació donem per a eixes iniciatives”. Ha explicat que considera “importantíssim que l’àrea metropolitana estiga ben connectada amb la ciutat” i ha posat com a exemples infraestructures noves com la ja executada que connecta Alboraia i l’estació intermodal amb València o l’avantprojecte de connexió de València i Albal pel que era el Camí Reial de Madrid, “que suposarà una transformació en l’Horta Sud amb una reordenació que prioritzarà el transport públic i el no motoritzat”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Giuseppe Grezzi