Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Impulso al barrio Malva-rosa - València

Vés enrere Impulso al barrio Malva-rosa

Volver

Ribó subratlla el compromís municipal amb la Malva-rosa i detalla el projecte de rehabilitació de 16 edificis de les Casetes Roses que opta a fons Next Generation

L'alcalde de València ha mantingut una trobada amb entitats i associacions de la Malva-rosa per abordar les principals necessitats i projectes del barri

• L'objectiu és disposar de fons europeus per a rehabilitar els blocs de les Casetes Roses que no es derroquen

28/02/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat este dimarts el compromís del govern municipal amb el barri de la Malva-rosa, que ha concretat en les nombroses iniciatives que s'han impulsat per a promoure la recuperació social, veïnal, urbanística i assistencial en la zona. Acompanyat per diversos membres de l'equip de govern, Joan Ribó s'ha reunit esta vesprada amb representants d'associacions i entitats del barri en una trobada celebrada en la sala d'actes de la Universitat Popular de la Malva-rosa i en què s'han abordat les principals línies d’actuació i necessitats del barri.
 

Una de les iniciatives més destacades que impulsa l'Ajuntament en la zona és el projecte de rehabilitació de les anomenades Casetes Roses, els tres blocs de vivendes de caràcter social construïdes l'any 1957 per a donar acolliment a les persones afectades per la Riuà del ’57. Tal com ha explicat l'alcalde, València opta a fons europeus Next Generation per a la rehabilitació d'edificis, entre els quals s'inclouen 16 immobles de les Casetes Roses, en el marc d'una iniciativa que es vol impulsar també en altres barris de la ciutat, com Beteró, Natzaret o Sant Marcel·lí.

L'objectiu és disposar de fons europeus per a rehabilitar els blocs de les Casetes Roses que no es derroquen. De fet, l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Desenvolupament i Innovació Urbana, ja ha encarregat un estudi de caràcter arquitectònic, que determinarà quines són les zones que han de demolir-se i quines es poden rehabilitar. Ribó ha participat en esta trobada amb les entitats ciutadanes del barri de la Malva-rosa, acompanyat per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello.

L’illa d’edificis per a la qual es pretén finançament europeu està formada per 16 comunitats de 8 habitatges cadascuna: 12 situades als carrers longitudinals i 4 en les perpendiculars. En total són 128 vivendes. El conjunt va patir alguna intervenció a finals dels anys 80, coincidint amb la demolició del bloc interior de la tercera illa, en una actuació en la qual es van substituir les cobertes de teula de tot el conjunt per cobertes d'uralita. L'alcalde ha comentat amb les entitats ciutadanes la necessitat de substituir estos elements per uns altres que no continguen fibres d'amiant.

Tal com assenyalen els informes municipals sobre l'estat de conservació dels edificis, este és molt deficient: es constata una gran presència d'humitat en els habitatges situats en planta baixa, probablement procedent del terreny; hi ha entrades puntuals d'aigua a través de les cobertes en algunes comunitats, humitats i condensació en els habitatges i es registren nombrosos casos de vandalisme sobre els elements comuns de l'escala: timbres arrancats i bústies trencades.

Per tot això, el treball que es desenvolupa en la zona és una actuació conjunta de servicis socials, urbanisme i seguretat ciutadana. En este sentit, Ribó ha destacat l'increment de presència policial, després de les incorporacions i ampliació de la plantilla de la Policia Local, fruit dels últims processos selectius impulsats pel govern municipal. Tal com ha subratllat Ribó a les entitats ciutadanes de la Malva-rosa, el projecte de regeneració del barri es basa en la voluntat de donar protagonisme a la ciutadania i millorar la seua qualitat de vida.

En este sentit, ha subratllat l'aposta per la recuperació de l'espai públic que ha marcat els dos últims mandats, i la gestió municipal dirigida a la millora dels barris i els pobles de València. “Volem millorar la vida en els barris. És el nostre projecte per a València, i és el que ens ha posat en el mapa com una ciutat saludable, sostenible i amb una bona qualitat de vida», ha assegurat. L'alcalde ha destacat algunes iniciatives que ja s'han efectuat a la Malva-rosa, que han permés invertir més de 2,2 milions d'euros en la reforma de les places de Simón Bolívar i del Cronista Momblanch, i en l'habilitació d'una nova plaça en Antoni Eiximeno”. A més de les actuacions de regeneració urbanística i social, cal destacar altres mesures de rehabilitació urbana que s'han impulsat en el barri, com l'increment de les dotacions de Policia Local, o l'increment de la freqüència de la línia 31 de l'EMT, “una reivindicació històrica del veïnat de la Malva-rosa a la qual hem donat resposta”.

Un centre d'atenció a persones amb problemes de salut mental

Així mateix, a banda de les actuacions de caràcter urbanístic, de mobilitat i de seguretat ciutadana, l'Ajuntament ha impulsat també altres iniciatives de caràcter social i assistencial. Entre elles, l'alcalde ha destacat la pròxima posada en marxa d’un equip d'atenció a persones amb malaltia mental (SASEM) per al barri.

En total es preveu posar en ús huit centres de similars característiques a la ciutat, encara que els dos primers començaran a funcionar en breu, un d'ells al barri de la Malva-rosa, i un altre en Benimaclet. Es tracta d'un servici d'atenció a persones amb problemes crònics de salut mental, dirigit a persones de 18 a 65 anys d'edat, en el qual treballaran 88 professionals, entre psicòlegs i psicòlogues, educadors i educadores socials i personal tècnic d'integració social. Tal com ha recordat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, es tracta d'un “equip multidisciplinari, coordinat amb les unitats de Salut Mental de la Conselleria de Sanitat, que oferirà atenció amb un enfocament integral i centrat en la recuperació de la persona des del seu entorn personal i comunitari”.

Este centre vindrà a complementar la labor que es realitza actualment en el Centre Municipal de Servicis Socials de la Malva-rosa, que compta amb un equip integrat per 29 professionals (2 educadors socials, 4 tècnics d'Integració Social, 1 tècnica mitjana de Servicis Socials, 2 psicòlogues, 2 subalterns -un d'ells amb diversitat intel·lectual- 4 auxiliars administratius, 1 tècnica auxiliar de Servicis Socials, 12 treballadores socials i una directora). Totes i tots ells presten servici a una població de poc més de 12.900 persones, amb un elevat percentatge de persones vulnerables.

L'alcalde ha destacat que, després de l'obertura del Centre Municipal de Servicis Socials del Cabanyal-Canyamelar, la pressió assistencial sobre el centre de la Malva-rosa s'ha reduït notablement, la qual cosa permet una millor atenció a la població de tots dos barris. “Eixe és l'objectiu –ha subratllat Ribó en la reunió amb el veïnat-, millorar a poc a poc l'atenció a la ciutadania i oferir uns millors servicis públics en tots els àmbits”.

Millores en neteja i manteniment de jardineria

Durant la trobada també s’han detallat les millores implementades en el servici de neteja de l’espai públic al barri, amb un increment d’un 40 per cent del pressupost i d’un 10 per cent en el personal que agrana les places i carrers de la Malva-rosa. També s’ha posat en valor l’augment de la freqüència de neteja amb aigua -que ara és quinzenal i no mensual com fins a 2019- i que es complementa amb una neteja intensiva mensual. També s’han posat més contenidors d’envasos i el barri ja disposa d’una ubicació més per a l’ecoparc mòbil.

A més, s’ha explicat que el nou contracte de manteniment de la jardineria, en vigor des de després d’estiu, permetrà una millora continuada durant els pròxims mesos. Ja ha començat la poda de palmeres al barri i ja està planificada la plantació de 45 nous arbres.

Recursos multimedia

Joan Ribó