Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Homenaje Castellar-L’Oliveral Federico Siurana - València

Vés enrere Homenaje Castellar-L’Oliveral Federico Siurana

Volver

Castellar-L’Oliveral homenatja l’escultor i imatger Federico Siurana

Durant l’acte es presentarà la primera publicació sobre la figura i l’obra de l’artista d’este poble del sud

• L'homenatge té lloc en el marc de les festes patronals de Castellar-L'Oliveral

15/09/2022

L’Alcaldia de Castellar-L’Oliveral acollirà demà divendres, dia 16, un homenatge a Federico Siurana Vila (1905-1961), en el marc de les festes patronals d’este poble del sud, que es tornen a celebrar després de dos anys suspeses per la pandèmia. Durant l’acte s’inaugurarà una exposició i es presentarà un llibre sobre les escultures i imatges de l’artista, en l’edició del qual ha participat l’Ajuntament de València junt amb l’Associació Amics de la Carxofa de Castellar-L’Oliveral.

 

La regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, assistirà a la cita, que serà a les 18.30 hores a l’edifici municipal del carrer de la Poetessa Leonor Perales. En la trobada es donarà a conéixer la publicació Federico Siurana Vila, escultor i imatger de Castellar, amb què es pretén “rescatar de l’oblit un gran artista”, segons Beamud. Es tracta del primer document escrit sobre el tallista valencià, qui va pintar la Carxofa de Castellar i va ser autor de nombroses figures d’imatgeria localitzades en diverses esglésies a Castellar, Pinedo, la Fonteta de Sant Lluís, Forn d’Alcedo o Torrent. Siurana també està present en la Setmana Santa Marinera del Cabanyal-Canyamelar amb la imatge del Crist jacent de la Corporació dels Saions.

L’autor del llibre, Manuel Puchades, ha comptat amb la col·laboració de Matilde Llop, els dos deixebles de Federico Siurana, Juan Bautista Puchades i Quilis i Emilio Puchades Alabau, i veïns i veïnes del poble, que han aportat fotografies i records. La iniciativa sorgix després de la publicació, l’any passat, de El Cant de la Carxofa de Castellar-L’Oliveral, obra de Manuel Puchades i Matilde Llop, sobre els orígens, característiques i significat d’esta celebració centenària. Tots dos van prendre consciència del desconeixement que es tenia d’alguns artistes de Castellar-L’Oliveral, especialment de Federico Siurana, raó per la qual van posar en marxa el projecte.

L’homenatge a Siurana, l’exposició d’alguns dels seus treballs i la presentació del llibre que tindran lloc demà a l’Alcaldia de Castellar-L’Oliveral formen part de la programació de les festes patronals. La responsable de Pobles de València ha recordat que “després de dos anys en què la pandèmia ha afectat el nostre dia a dia i els nostres costums, hi tornen a celebrar-se en este mes de setembre”. El Cant de la Carxofa s’interpretarà de nou el diumenge, dia 18, al voltant de les 22 hores, en finalitzar la processó.

“Les festes dels nostres pobles de València guarden un gran tresor i són testimoni del gran llegat cultural que conserven”, ha declarat l’edil Lucía Beamud en relació al Cant de la Carxota. Es tracta d’una manifestació de teatre medieval característica dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó, com ara el Misteri d’Elx o el Cant de la Sibil·la. A Castellar-L’Oliveral es té constància que ja es celebrava al 1885.

Recursos multimedia

Lucía Beamud