Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Fòrum Ciudad creativa - València

Vés enrere Fòrum Ciudad creativa

Volver

El sector cultural analitza la situació de València com a ciutat creativa

La taula redona forma part de la programació del Fòrum Urbà València 2030

• El TEM ha acollit la taula redona

04/05/2022

La taula redona ha tingut lloc esta vesprada al Teatre El Musical en el marc del Fòrum Urbà València 2030, un espai de reflexió que es desenvoluparà durant tot el mes de maig i amb què es busca obrir un debat per repensar quin model de ciutat vol ser la capital del Túria.

 

El Teatre El Musical ha acollit esta vesprada el diàleg ´València, ciutat creativa”, presentat per la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, i moderat pel periodista Rafa Cervera. Els ponents han sigut Ester Alba, (Vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València), Marina Puche (il·lustradora i artista fallera) i Jorge Culla (Director General de la Fundació de les Arts), els qui han reflexionat sobre les indústries culturals i creatives de la ciutat. Finalment el públic, en el qual també es trobaven professionals del sector cultural valencià, ha exposat la seua visió i ha realitzat les seues aportacions.

Esta taula rodona està emmarcada al Fòrum Urbà València, concebut com un espai aglutinador de tot el teixit social, cultural, institucional i econòmic de la ciutat, obert a la reflexió per proposar, intercanviar i compartir idees i bones pràctiques per al desenvolupament sostenible de la ciutat.

D'esta manera, i sota el marc metodològic que definix l'Agenda Urbana Espanyola, l'objectiu és que este Fòrum Urbà servisca per a visibilitzar i construir de manera participativa l'Estratègia Urbana València 2030, com el full de ruta que permetrà un desenvolupament integral, innovador, compartit i transformador de la ciutat per a la dècada vinent.

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha destacat que les indústries creatives i culturals són un motor econòmic fonamental per a València. “La nostra ciutat compta amb fortaleses, recolzades en sectors com el disseny, el còmic, la il·lustració, el sector audiovisual, les arts escèniques, la música, la literatura, les arts visuals o les Falles, que són un important generador de feina, riquesa , benestar i cohesió social”. “Estem millorant el posicionament cultural de València dins del context espanyol i mediterrani, i continuarem obrint la ciutat al panorama nacional i internacional. En este sentit -ha afegit- la celebració de la Capitalitat Mundial del Disseny, la gala dels Goya, la Trobada de Guionistes o els Premis Nacionals de la Crítica Literària, per citar només alguns exemples, demostra que esta feina genera bons resultats i que les administracions públiques i el sector professional caminem de la mà, per impulsar dia a dia el teixit de la cultura, la innovació i la creació”. La responsable d'Acció Cultural ha afegit que "dins del procés creatiu, és important donar suport als artistes en la fase d´elaboració dels seus projectes per posar en valor el sentit d´experimentació, d´assaig i els nous llenguatges".

Per part seua, Marina Puche, com a il·lustradora i artista fallera, ha revisat el punt de vista del creador i la seua relació amb els espais públic-privats de la ciutat, les polítiques d'innovació, el sector de la il·lustració, així com la relació amb l'espai urbà. Jorge Culla, com a director artístic de la Fundació Les Arts, ha reflexionat partint del seu bagatge com a responsable d'espais emblemàtics com els Teatres del Canal, i ara programant en un escenari amb tanta projecció per a la ciutat de València com Les Arts. Ester Alba ha participat compartint la seua faceta com a docent de la Universitat de València, institució activadora de propostes, així com la seua faceta de responsable fins fa uns mesos de l'Arxiu del Disseny (la seua conservació i projecció), i que ha enllaçat amb el relat de ciutat creativa mediterrània que integra històricament a la ciutat.

Tots ells, al costat del públic, han posat en relleu els punts forts en els quals destaca València com a ciutat creativa, així com les seues febleses. En concret, la connexió amb l'espai públic, la relació entre les indústries creatives i els espectadors, la visió que es té de València a escala nacional, quin paper ocupen els festivals dins de la marca de ciutat o quins recursos innovadors han incorporat les Falles en el relat de València.