Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Estudio Semana Santa Marinera - València

Vés enrere Estudio Semana Santa Marinera

Volver

El primer estudi sobre el futur de la Setmana Santa Marinera aposta per involucrar la joventut i les dones en la festa

L’informe recull 21 propostes estratègiques per enfortir “una de les senyes d’identitat i de les tradicions més importants dels Poblats Marítims”

• Processó de la Setmana Santa Marinera

05/04/2022

Fins a 21 accions són les que recull el primer informe de propostes estratègiques per al futur de la Setmana Santa Marinera que s’ha presentat esta vesprada al museu municipal del carrer del Rosari dedicat a la festa. L’Ajuntament ha impulsat este estudi amb l’objectiu d’enfortir la celebració. Entre les recomanacions hi ha la d’afavorir la participació de la joventut i les dones en les activitats i en els òrgans de decisió de les confraries i germandats. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha destacat “el compromís institucional amb una de les senyes d’identitat i de les tradicions més importants del Grau, el Cabanyal i el Canyamelar”.

 

Les processons tornen als carrers dels Poblats Marítims després de tres anys: en 2019 es van suspendre per les pluges i en 2020 i 2021, per la covid. I ho fan amb una reflexió sobre quin és el camí que ha de prendre la festa. El Museu de la Setmana Santa Marinera ha acollit la presentació del primer estudi sobre el futur de les celebracions, que ha estat finançat pels fons EDUSI de la Unió Europea. Es tracta d’un document “pioner”, que “no s’ha fet en cap festa de la ciutat”, segons ha assenyalat Carlos Galiana. Al llarg de 88 pàgines es reflectixen les principals dificultats de la Setmana Santa Marinera per tal de “prendre nota, millorar i continuar avançant”.

L’informe té com a punt de partida una diagnosi de les fortaleses, oportunitats, amenaces i debilitats de la Setmana Santa Marinera, que es va elaborar en 2021 amb la participació de representants de la comunitat festiva, la joventut confrare, les entitats veïnals i persones expertes en la festivitat. Així, es conclou que el futur de la celebració passa per un canvi generacional i per potenciar la incorporació de les dones.

Per aconseguir-ho, el document aconsella, entre d’altres, millorar la comunicació a través de les xarxes socials i els suports digitals; fer itineraris QR amb històries personals, familiars, fotografies, curiositats i anècdotes; desenvolupar activitats al voltant de la festa en les escoles, o organitzar propostes lúdiques, esportives i culturals durant tot l’any.

En esta línia de treball, assenyala el text, s’han d’implicar tots els agents relacionats amb la festa, com ara les entitats festives, les juntes parroquials, representants de l’església dels barris festius, la Junta Major de la Setmana Santa Marinera o el mateix Ajuntament.

L’estudi planteja així mateix la creació d’un centre de documentació, investigació i interpretació de la Setmana Santa Marinera i Mediterrània, amb una biblioteca física i virtual i amb personal professional expert.

Recursos multimedia

Carlos Galiana